- Namazda niyet meselesi

Adsense kodları


Namazda niyet meselesi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Tue 1 March 2011, 01:52 pm GMT +0200
Namazda Niyet Meselesi


Namazımı kılmaya gayret eden bir Müslümanım. Fakat bazı arkadaşlar niyetin dille değil, kalple olması gerektiği iddiasında bulundular. Niyet hakkında açıklayıcı bilgiler verir misiniz?                                                   

                                                                                                                                            (Mücap Karlıtepe/Bolu)

 

Yalnızca Allah'a yaklaşmak için ibadete kalple azmet­meye niyet denir. Esasen hiçbir ibadet niyetsiz sahih olmaz. Çünkü ibadetler niyetle âdetlerden, yani her zaman ve başka gayelerle yapılan hareketlerden ayrılmış olur. Niyette aslolan da, ibadet etmeyi kalbinden geçirmektir. Dille niyet şart değil­dir. Bu sebeple, kalbiyle dört rekatlı bir namaz kılmaya niyet eden kimse, diliyle beş rekat kılmaya niyetlense, niyeti sahih olur, ancak hem kalp, hem de dille niyet edilmesi uygundur.

Niyette rekat sayısını fazla söylemek, Şafiî ve Hanbeli mezhebine göre namazı bozar. Hanefî mezhebine göre hiçbir durumda bozmaz. Mâlikî mezhebine göre bu kasıtlı olunca namazı bozar.

Niyet, Hanefî ve Hanbeli mezheblerine göre şart, Şafiî ve Mâlikî mezheblerine göre rükündür.

Niyet etmenin namazın şartı olduğu icmayla sabittir. Bütün namazlar için niyet edilmesi farzdır. Yapılan niyet na­mazın başından sonuna kadar devam ettirilir. Namazın her­hangi bir işleminde niyet bozulursa namaz da bozulur.



reyyan
Mon 7 January 2013, 12:39 am GMT +0200
Güzel ve açıklayıcı bilgiler, Rabbim namazlarımızı halis tam bir niyetle kılmayı nasip eylesin.Allah razı olsun, selam ve dua ile...

Yehma
Wed 17 October 2018, 07:27 am GMT +0200
Rabbim niyetimizi salih eylesin, huşu içinde namaz kılan kullardan olalım inşallah

Bilal2009
Wed 17 October 2018, 02:38 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm Rabbim bizleri niyeti hayır akıbeti hayır kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Wed 17 October 2018, 04:25 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri namazını hakkiyla kılan niyetini hakkiyla yerine getiren kullardan olalim inşallah. Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Sevgi.
Wed 17 October 2018, 11:51 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm. Namaz İslâmın şartlarındandır. Rabbim Gözümüzün nuru  olan Namazımızı hakkıyla kılanlardan eylesin inşaAllah. Amin Ecmăin
Bilgiler için Allah Razı olsun

Fatma6969
Sun 4 November 2018, 11:42 pm GMT +0200
 Her ibadetimiz bir niyet sonucunda gerçekleşmektedir önemli olan insanın kalbi ile olan niyeti etmesi ve  Allah’ın huzuruna çıkmasıdır Rabbim niyet ettiğimiz tüm ibadetlerimizi hakkıyla yerine getirip tamamlayabilenlerden  olmamızı nasip etsin Allah razı olsun.