- Namazda Kur'ân Okumak

Adsense kodları


Namazda Kur'ân Okumak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Eslemnur
Sat 9 April 2011, 11:11 pm GMT +0200
Namazda Kur'ân Okumak
Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

Rabbini içinden {yani, namazda Kur'ân okuyarak}, yalvararak {yani, rahmetinde huzur bulmuş ola­rak} ve korkarak (yani, O'nun azabından çekine­rek! yüksek olmayan bir sesle {yani, Kur'ân'ı yük­sekten daha düşük bir sesle okuyarak} sabah-ak-şam an ve gafillerden olma![75] (A'râf/205)

Kasıt, namazda Kur'ân okumaktır.

Müzzemmil sûresinde de Yüce Allah şöyle buyurmak­tadır:

Artık Kur'ân'dan kolayınıza geleni okuyun {yani, namazda Kur'ân'dan kolayınıza geldiği kadarını okuyun —ve böylece herhangi bir miktar tesbit et­memektedir—}[76] (Müzzemmil/20)

Dedi: Bize Nebî'den (s.a) Yüce Allah'ın, Andolsun ki Biz sana tekrarlanan yediyi verdik (Hicr/87) buyruğu hakkında, "O, Fâtihatu'I-Kitab'tır" dediğini tahdis etti.[77]

Mukâtil dedi: Tek başına namaz kılan yahut imamlık yapan kimse, önce Fâtihatu'l-Kitab'ı [Fatiha sûresi'ni] okumakla başlasın, ardından onunla birlikte ilk iki rek'âtta Kur'ân'dan bir miktar okusun. Son iki rek'âtta ise sadece Fâtihatu'l-Kitab'ı okusun.

Mukâtil 'Atâ'dan, o Ömer b. el-Hattâb'tan (Allah on­lardan razı olsun) dedi ki: "Fâtihatu'l-Kitab [Fatiha sûre­si] ile birlikte bir miktar Kur'ân okunmayan hiçbir namaz geçerli olmaz. Fâtihatu'l-Kitab ile birlikte üç âyet okuyan bir kimsenin rükûa varması helâl olur."

Mukâtil 'Atâ'dan, o da Ebû Hureyre'den dedi ki: "Farz olan namazda tek başına Fatiha sûresi'ni okumak yeterli­dir."

Mukâtil 'Amr b. Şu'ayb'tan, o babasından, o dedesin­den, o da Nebî'den (s.a) dedi ki:

Fâtihatu'l-Kitab'ın [Fatiha sûresi'nin] okunmadığı bir namaz eksiktir. Evet o eksiktir.[78]

Mukâtil Muhammed b. Sîrîn'den dedi ki: "Fâtihatu'l-Kitab'ı [Fatiha sûresi'ni] okumayı unutup da başkasını okuyan bir kimsenin namazı tamamdır, fakat sehv secde­si yapması gerekir. Namazın iki rek'âtmda Kur'ân oku­mak yeterlidir. Fakat namazın bir rek'âtmda Kur'ân oku­mak yeterli olmaz." [79]



[75] I/140b-141a: Rabbini (namazda Kur'ân okuyarak} içinden yal­vararak {yani, zilletle boyun eğmiş olarak) ve korkarak {yani, O'nun azabından çekinerek} yüksek olmayan bir sesle {yani, açıktan daha aşağı bir sesle} sabah-akşam zikret ve gafillerden {yani, namazda kıraatten gaflet ederek gafillerden} olma! (A'râf/205)

[76] II/213b: Kur'ân'dan kolay geleni iyani, namazda iken size kolay geleni} okuyun! (Müzzemmil/20)

[77] I/3b. Mukâtil, tekrarlanan yedi'yi, "Fâtihatu'l-Kitab" diye tefsir eder. Göründüğü kadarıyla 'Ubeydullah b. Sabit Hadis ile ilgili

bu açıklamayı eklemiş ve Nebî'ye ref [isnâd] etmiş bulunmak­tadır.

[78] Asıl nüshada 'Amr b. Şı/be'dir. Kendisinden naklettiği râvi ise Muhammed b. 'Abdullah b. 'Amr b. el-Âs'tır.

[79] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 55-56.

ceren
Sat 2 July 2016, 04:59 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Namaz sirasinda dusuk sesle sadece kendi duyabilecegi sekilde kur an okuyup namazi hakkiyla kilan kullardan olalim inşallah..