- Namaza Kalkıldığı Vakit Yapılması Gerekenler

Adsense kodları


Namaza Kalkıldığı Vakit Yapılması Gerekenler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Eslemnur
Tue 12 April 2011, 02:55 pm GMT +0200
Namaza Kalktıkları Vakit                       
Müminlerin Emirinin Müminlere Yapmalarını Emrettiklerinin Açıklaması


Allah şöyle buyurmaktadır:

Gönülden gelerek saygı ve itaat ile Allah'ın huzu­runda durun {yani, Allah'a itaatle namaza durun. -Çünkü değişik din müntesibleri namazlarında is  yankârlar olarak ayakta dururlar. Yüce Allah "( mü'minlere namazlarında Kendisine itaatkârlar olarak durmalarını emretmektedir-}.31 (Baka­ra/238)

 I/39a: Gönülden gelerek, saygı ve itaat ile Allah'ın huzurunda ayakta durun (yani, namaz kılarken böyle durun, itaatle bu işi yapın}. Bunun bir benzeri de, Ve o itaat edenlerdendi (Tab­ rîm/12) buyruğundadır. Yine Yüce Allah'ın şu buyruğu da bu­nu andırmaktadır: Gerçekten İbrahim başlı başına bir ümmet- ti. Allah'a itaatkârdı (Nahl/120). Yine Yüce Allah'ın şu buyru­ğu da bunun gibidir: İtaatkâr olan kadınlar... (Nisâ/34 ve Teğâ-

Afikebût sûresinde de şöyle buyurmaktadır:  '

Sana vahyolunan kitabı oku. Namazı dosdoğru kıl. Çünkü namaz insanı hayâsızlıktan ve münker-den alıkor {yani, isyankârlığı gerektiren ve uygun  olmayan işlerden uzaklaştırır). (Ankebût/45)

Şunu demek istiyor: İnsan namazda olduğu sürece o hayâsızlıkları ve münkeri işlemez. Onlardan uzak durur. Namazı bitirinceye kadar bunları yapmaz.

"" ...Allah'ı zikretmek ise elbette en büyüktür {yani, sen namaz kıldmmı O'nu zikretmiş olursun. O da seni hayırla zikreder. Allah'ın seni hayırla anması, hiç kuşkusuz senin O'nu namaz ile anısından da­ha hayırlıdır). Allah ne yaptığınızı {yani, namazda iken ne yaptığınızı) bilir.[67] (Ankebût/45)

Yine Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

 Mü'minler gerçekten felah bulmuşlardır. Onlar ki namazlarında huşu içindedirler. (Mü'minûn/1-2)

Namazlarında alçakgönüllü olanlar ve sağmı-solunu tanımayanlar, Allah'a huşûundan dolayı sağa-sola bak­mayanlar demektir.[68]

Ahzâb süresindeki, Allah'a alçakgönüllülükle boyun  eğen erkekler ile Allah'a alçak gönüllülükle boyun eğen

 kadınlar [ve 'l-hâşitne ve '1-hâşVât] (Ahzâb/35) buyruğu da   böyledir. [69]

 


[67] II/73b: Sana vahyolunan kitabı oku {yani, Ehl-i Kitaba sana in­dirilen Kur'ân'ı oku)! Namazı da dosdoğru kıl {yani, namazı eksiksiz edâ et)! Çünkü namaz insanı hayâsızlıktan {yani, ma'siyetlerden) ve münkerden lyani, uygun görülmeyen, kabul edilemeyen şeylerden) alıkor.

Şunu demek istiyor: İnsan azîz ve celîl olan Allah için namaz kılarken her türlü hayâsızlıktan ve münkerden uzak kalmış olur. Namazda kaldığı sürece bunları işlemez. Sonra Yüce Allalı şöyle buyurmaktadır: Allah'ı zikretmek {yani, namaz kılıp O'nu andığın takdirde Allah da seni hayırla anar. Allah'ın seni anısı, senin O'nu namaz­da anısından daha hayırlıdır). Allah {namazlarınızda} ne yaptı­ğınızı bilir. (Ankebût/45)

[68] II/28b: Mü'minler gerçekten felah bulmuşlardır (yani, mü'min-ler: Yüce Allah'ın tevhîdini [birliğini/biricikliğini] tasdik eden­ler mutlu olmuşlardır}.

; Daha sonra onların niteliklerini açıklayarak şöyle buyurmak­tadır;

.\ Onlar ki namazlarında huşu içindedirler {yani, alçak gönüllü­dürler: namaza durduklarında sağında kim var, solunda kim var bilmez, fark etmezler).

[69] Mukatil B. Süleyman, Ahkam Ayetleri Tefsiri, İşaret yayınları: 52-54.

ceren
Sat 2 July 2016, 04:38 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Namaza kalkan insan abdest alip uzerini temiz tutarak temiz yer bularak namazini kilip faziletine eren kullardan olalim inşallah..

HALACAHAN
Wed 28 September 2016, 07:48 pm GMT +0200
Rabbim ayeti kerime de bildirdigin gibi namazlarını dosdoğru kılan hayali kullarindan eyle bizleri..

Bilal2009
Wed 28 September 2016, 08:19 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah . Rabbim bizleri namazı dosdoğru kılanlardan eylesin. Rabbim paylaşım için razı olsun.

halim
Wed 28 September 2016, 09:39 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; İnşaallah namaza kalktığımızda bu kaidelerle kalkar namazımızı huşu içinde kılanlardan olmak duasıyla...

Allah razı olsun