- Namaz Kılmayanın Cenaze Namazı

Adsense kodları


Namaz Kılmayanın Cenaze Namazı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
[Muhammed]
Sun 3 May 2015, 10:51 am GMT +0200
Namaz Kılmayanın Cenaze Namazı

Ömründe bir kez olsun camiye gelmeyen kişinin cenaze namazı kılınır mı? Eğer kılınmazsa, kıldırmış olanın kıldırmaktan dolayı sorumluluğu Islâm`a göre nedir? Kılanların da bir sorumluluğu var mıdır?
Fıkıh kitaplarımızda bir ölüye cenaze namazı kılınabilmesinin şartları sayılırken birinci olarak müslüman olması zikredilir.(Tahtavî, 479; M.Zihni, Nimet-i Islâm, 532) Bize göre “amel imandan bir cüz olmadığından.” yani ibadet ve hayır adına hiç birşey yapmayan birisi dahi Allah`a ve Rasulüne eksiksiz inanmakla müslüman olacağından, ölünce namazı kılınır ve müslümanca defnedilir. Yeter ki, müslüman olduğu bilinsin. Bu da üç yolla olur: Müslüman olduğu ya kendisinden duyulmuş olur, ya ebeveyninden biri müslüman olmuş olur, ya da bir müslüman ülkesinde (halkının kahir ekseriyeti müslüman bir ülkede) bulunmuş olur. Bunların hiçbirisi bilinmese ve mükellef yaşa gelmiş bir gence İslam`ın ne olduğu sorulduğuna birşey söyleyemese ve bu durumda ölüverse, namazı kılınmaz (agk.; Namazı kılınmayanlar konusunda geniş bilgi için bk. Ibrahim el-Halebî, Haleb-i Kebir; 590 vd.; Kâsânî. Bedâyi, I/313). Çünkü ölünün üzerine namaz kılmak, onun için Allah`tan mağfiret ve şefaat dilemek demektir. Halbuki, Allah “yetmiş defa mağfiret dilense dahi onları bağışlamayacağını” (Tevbe (9) 80) söylemektedir. Ayrıca “Onlardan ölen kimsenin üzerine sakın namaz kılma” (Tevbe (9) 80) demektedir. Bu yüzden Ibn Abidîn, Karafi`den naklen, kâfir olarak öldügü bilinen birisi için “mağfiret” duasında bulunmanın küfür olduğunu söyler. Çünkü Allah “bağışlamayacağım” derken, onun hâlâ bağışlama dilemesi, sanki Allah`a “sen iyi yapmıyorsun, gel bu fikrinden vazgeç” demek, dolayısı ile ona eksiklik isnad etmek(Ibn Abidin, Dürrü`l-Muhtâr, I/522-23; Kafire dua ve kafirin duası konularında ayrıca bk. Fetâvây-i Hindiye, V/319, 348; FetâvâyiBezzâziye, VI/355, 360) demektir.
Ayrıca ırk üstünlüğüne dayalı kavgalarda ölenin namazı da yıkansa dahi kılınmaz. Ebu Yusufa göre, birisinin malını çalarken ya da aşırırken ölenin ve kendini öldürenin (intihar edenin) namazı da kılınmaz. Diğer imamlar, intihar, dayanılmaz bir ağrıdan (ya da müslümanlar aleyhine sır vermemek için) ise namazı kılınır derler. Çünkü bu mü`mindir, olsa olsa günahkâr olmuş olur. (Sır vermemek için intihar eden belki ecir de alır). Ebeveyninden birini kasten öldürenin, meşru idareye isyan halinde öldürülen bâgînin (teröristin), bu suçu işlemekte olduğu halde yol kesicinin, müslümanları pusu kurup öldürenin de namazları kılınmaz.(Tahtâvi, 497-98; M. Zihnî, 541-42; Fetâvây-i Hindiye, I/163)

ceren
Sun 3 May 2015, 12:52 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Namaz kılmayan kişinin cenaze namazı kılınır.Ama  müslüman olmayan kişinin cenaze namazı kılınmaz.Kılındığında Rabbim den af dilenmiş olur.Rabbim kafirleri kati suretle af etmeyeceğini bildirmiştir.

Bilal2009
Thu 6 August 2015, 01:48 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah , İnsan gerisinde namazını kılacak birilerini bırakmayı istiyorsa ölmeden önce Allah'a( celle celaluhu ) olan sözünü iyi tutmalı.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizleri ölmeden önce Allah'a( celle celaluhu ) donenlerdn eylesin.

RAMAZAN 7/D
Tue 11 August 2015, 08:01 pm GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . Kimin namazı kılınır , kimin namazı kılınmaz öğrendik elhamdulillah . Rabb'im bizlere hayırlı bir hayat yaşmayı nasip etsin . İnşALLAH cenaze namazımızın kılınmasına engel olacak bir hata yapmayız .

saniye
Tue 11 August 2015, 08:19 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Amel imandan bir cüz değildir. Namaz kılmayan kişinin iman ettiği bilindiği sürece cenaze namazı kılınır.

yagmur_7-c
Wed 12 August 2015, 10:21 am GMT +0200
esselamu aleykum;

-isyan halinde öldürülen bâgînin (teröristin), bu suçu işlemekte olduğu halde yol kesicinin, müslümanları pusu kurup öldürenin de namazları kılınmaz-

Zaten böyle insanlara Allah'tan rahmet dilemek bizi günahkar yapar..Öyle insanları Allah'a karşı iyi etmek yerine Allah huzurunda kötüleyip yurdumuzu ,beldemizi nasıl kötü emelleriyle mahvettiğin şahitliğini yapmak olur bizim işimiz..Rabbim oöyle kişilerin yüzünden bizleri günahkar etmesin inşallah..Rabbim celle celaluhu razı olsun..

mevlüde06
Wed 12 August 2015, 12:27 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah..Musluman olarak olen bir kimse namaz  kilmamissada onun cenaze namazi kilinir.
Allah razi olsun kardesim...guzel bir konuyu aydinlatmissin.
Rabbim iman ile yasayip,son nefestede iman ile can verebilmeyi nasip eylesin insallah.

es-Sabur
Fri 21 August 2015, 07:59 pm GMT +0200
Namaz kılmayanında cenaze namazı kılınır yeterki müslüman olsun Allah ım bizleri dinimizden ayırmasın inşaAllah

Sevgi.
Wed 13 September 2017, 04:08 pm GMT +0200
Bilgiler için Allah Razı olsun.

ceren
Wed 13 September 2017, 04:32 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim bizleri islamın ışıgında gidip üzerine farz olan namazı  hakkıyla ve vaktinde kılan ve feyzine erişen kullardan eylesin inşallah...