- Muta Cahiliyye Devrinin Nikahıdır

Adsense kodları


Muta Cahiliyye Devrinin Nikahıdır

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 24 January 2012, 09:02 pm GMT +0200
1) MUT'A CAHİLİYE DEVRİNİN NİKAHIDIR

Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimizin muhterem zevceleri, İslam'ın yetiştirdiği en büyük fakihlerden biri olan ve insanlığın mabihil iftihar büyükleri arasında yer almaya şayeste Hz. Aişe (radıyallahû anhâ), bir rivayetlerinde cahiliye devrinde dört çeşit nikahın  tatbikatta olduğunu belirtir.[32] Şarihler başka rivayetleri de kaydederek cahiliye devrinde yedi çeşit nikahın mevcudiyetini belirtirler.[33] Bu yedi çeşit nikahtan biri İslam'ın da kabul ettiği hal-i hazır nikah şeklidir: Kadın velisinden talep edilir, karşılıklı rızadan sonra mehir ödenerek müebbed nikahla evlenir. Bir diğeri mut'a nikahıdır.[34] Bunun, cahiliye devrinden intikal eden bir nikah olduğu hususunda herhangi bir ihtilaf mevcut değildir.

[32] Buhari, Nikah 36; Ebu Davud, Talak 33
[33] İbnu Hacer, Fethu'l-Bari, 11, 88.
[34] Geri kalan beş çeşit nikaha gelince:
1-İstibza nikahı: Daha asaletli bir nesil elde etmek gayesiyle, erkeğin hanımını, hayız halinden çıkınca, hamile kalması için bir başka erkeğe göndermesidir. Kadın hamile kalıncaya kadar, kocası  ona temasta bulunmazdı.
2- Bedel Nikahı: Bu, iki erkeğin hanımlarını karşılıklı olarak değiştirmesidir.
3- Hıdn Nikahı: Bu, kadınların gizlice dost edinmeleri şeklinde hasıl olan nikahtır. Kur'an-ı Kerim bu çeşit haram münasebete temas eder (Nisa 25, Maide 5).
4- Fahişeliği meslek yapan ve bunu kapısına  diktiği bayrakla ilan eden kadınların nikahı: Çocuk sahibi olduğu takdirde kendisine temas eden erkekleri toplar, getirilen bir kaif'in hükmüyle onlardan biri baba tayin edilirdi.
5- On kişiden az bir grup, kadınla, sırayla temasta bulunur,  hamilelik halinde kadın bunları çağırır, en ziyade hoşuna gideni baba ilan eder, erkek buna itiraz edemezdi.