- Musafaha ve El Öpmek

Adsense kodları


Musafaha ve El Öpmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
GizEmLi_yAzaR
Tue 11 December 2007, 09:06 pm GMT +0200


   Huzeyfe (R.A)'den rivayet edilen hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmaktadır:

"Bir mü'min bir mü'min kardeşiyle karşılaştığında selam verir ve musafaha ederse ikisinin arasında ki günahlar kurumuş ağaçtan dökülen yapraklar gibi dökülmektedir." (Taberani)

Katade (R.A) anlatıyor:
Ben Enes bin Malik (R.A)'e sordum:
   'Ya Enes Hz. Peygamber (S.A.V)'in Ashabı arasında musafaha var mıydı?'
   'Evet!' dedi." (Buhari, Müslim)

   Saffan bin Assal (R.A) şöyle rivayet etmiştir:
(Nesaî ve dört muteber kaynak bu hadisi rivayet etmişler, Ahmed ve Tirmizi de tashih etmişlerdir.)

Hafız İbn Hacer Askalani, “Şerh-i Buhari” isimli kitabında şöyle nakletmektedir"Ka'b b. Malik ve iki arkadaşı Tebûk gazasına gitmeyerek Medine'de kalmışlardı. Bu hareketlerinden ötürü Efendimiz (S.A.V) ve Sahabe-i Kiram onlarla elli gün konuşmadılar. Ka'b bin Malik ve arkadaşları tevbe ettiler. Elli günün sonunda yaptıkları bu tevbenin kabul olunduğuna dair ayet-i kerime nazil oldu. Geldiler ve Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in elini öptüler." (Heysemi, Mecmaü’z-Zevaid:VIII/42)

Şahabi (R.A) şöyle nakletmektedir: Zeyd b. Sabit (R.A) bir cenaze namazını kıldıktan sonra katırına binerken, Abdullah İbn Abbas (R.A) onun üzengisini tutup binmesine yardımcı olmak istedi. Zeyd b. Sabit (R.A): "Ya Peygamber'in amcasının oğlu, niye böyle yapıyorsun?” diyerek engel olmak istedi. O zaman İbn Abbas (R.A) şöyle cevap verdi: "Biz alimlere hürmet etmekle emrolunduk." Zeyd bin Sabit (R.A) eğildi ve İbn Abbas (R.A)'ın elini öptü. Ve şöyle dedi. "Biz de Hz. Peygamber (S.A.V)'in Ehl-i Beyt'ine sevgi ve hürmet etmekle emrolunduk." (Taberani, Hakim, Beyhaki )


İbn Hacer Askalani, Sabit (R.A)'dan şöyle rivayet etmiştir:"Ben (Sabit) Enes b. Malik (R.A)'ın elini öptüm. İmam-ı Ali , Hz. Abbas (R.A)'ın elini ve ayaklarını öpmüştür. Ebu Malik el-Eş’ari (R.A), Ebi Evfa'ya: 'Hz. Peygamber (S.A.V) ile musafaha yaptığın elini uzat öpeyim' dediğim zaman, Ebi Evfa elini uzattı, ben de öptümAskalani)

İbn Abidin şöyle buyurmuştur: "Hanefi mezhebine göre, alimlerin ellerini öpmenin ve teberrük yapmanın herhangi bir sakıncası yoktur. Bilakis bu davranış biçimi sünnettir."

   Şeyh Nebrani (K.S) da şöyle buyurmuştur: "Bir kimsenin eli, ALLAH için değil de tazim ve tekebbürden ötürü öpülürse mekruhtur. Ancak ALLAH için, onun takvası için, şerefi için öpülürse bu caizdir." (İbn Abidin; 5/254)

   İmam Malik şöyle buyurmuştur: "Bir kimsenin eli, ALLAH için değil de tazim ve tekebbürden ötürü öpülürse mekruhtur. Ancak ALLAH için, onun takvası için, şerefi için öpülürse bu caizdir." ( Askalani; 2/48)

   İmam Nevevi şöyle buyurmuştur: "Şafii mezhebine göre, bir insanın elinin, onun takvası, dini ve şerefi için öpülmesi, İslam dininin emirlerindendir. Hatta belki müstehaptır. Ancak o kimsenin zenginligi ve gücü kudreti için öpülürse mekruhtur." (Askalani; 2/48)

   Seferayani, "Şerh-i Menzumetü’l-Âdâb" isimli kitabında Mervezi'den şöyle nakletmiştir: "Ben, İmam Ahmed b. Hanbel'den el öpmenin hükmünü sordum. Şöyle cevap verdi: 'Eğer din için olursa bir sakıncası yoktur. Ama dünya menfaati için öpülürse bu caiz değildir.' Ve el öpmenin caiz olduğuna dair şu örneği verdi: Ebu Ubeyde (R.A), Hz. Ömer (R.A)'ın elini öpmüştür." (Seferayani, Adâb:I/287)

   El öpmenin hükmü hakkındaki bu hadis-i şeriflere ve dört mezhebin önde gelen ulemasının beyânlarına rağmen, hala buna muhalefet edenler varsa, bu kendilerinin cehaletlerinin ne derece büyük olduğuna bir delil teşkil eder.

   Bu gibi mü'min kardeşlerimizi, bütün bu zikrettiğimiz bilgileri göz önüne alarak, bu karşı çıkmalarından dolayı daha fazla zarar görmeden vazgeçmeye davet ediyoruz.




neslinur
Sat 7 August 2010, 04:23 pm GMT +0200
Güzel bir konu bilinmesi gerekenlerden,bence  musafaha kardeşliği ziyadeleştirir el öpmek ise saygıyı ve hürmeti..
Allah c.c. razı olsun..

sumeyye
Wed 6 October 2010, 09:28 pm GMT +0200
Esselamu aleykum hocam ; Rabbim (c.c.) razi olsun.Vesilenizle genis açida bilgi edinmis oldum..Rabbim'e emanet olun.

hafız_32
Wed 6 October 2010, 09:46 pm GMT +0200
Aleykum selam.El öp saygıdan hürmettendir diye bilirdim.Bir sünnet olduğunu öğrenmiş oldum..Kişinin nefis terbiyesi içinde gereklidir bence.

Allah razı olsun hocam faydalı bilgilerinizden dolayı.

mevlüde06
Mon 20 July 2015, 12:52 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rhmetullah.el opme dini ve serefi icin olursa caiz ,tazim icin olursa yasak oldugu bildiriliyor.bizim bayramlasma vs. Icin buyuklerin elini opmemiz ne tazim ne de dini icin..sadece saygidan ve oyle gordugumuz icin yapiyoruz..
Bunda herhangi bir sakinca varmi,hukmu nedir?

Bilal2009
Wed 29 July 2015, 04:39 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  El öpmek adapdan ve saygıdandır.  Allah ( celle celaluhu ) için opulmesi insanın sevap kazanmasına vesile olabilir.

saniye
Wed 29 July 2015, 09:03 am GMT +0200
Ve aleykumusselam. İşin özü bu sanırım:

Şeyh Nebrani (K.S) da şöyle buyurmuştur: "Bir kimsenin eli, Allah için değil de tazim ve tekebbürden ötürü öpülürse mekruhtur. Ancak Allah için, onun takvası için, şerefi için öpülürse bu caizdir." (İbn Abidin; 5/254)
Rabbin razi olsun bugün de yeni bir şey öğrendik, Rabbim amel etmeyi de nasib etsin.

Sevgi.
Mon 13 June 2022, 02:09 pm GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bu bilgileri bizlerle paylaşan kardeşlerimizden Allah razı olsun