- Munkatı hadîs

Adsense kodları


Munkatı hadîs

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sat 11 June 2011, 03:44 pm GMT +0200
2. Munkatı' Hadîs:

 




Meşhur tarifi şöyledir:

"Munkatı hadîs, senedinden bir kişinin düştüğü veya mübhem birinin zikredildiği hadistir[584] Zayıf oluşunun sebebi de, senedinin muttasü bulunmayışıdır. Munkatı' hadis bu bakımdan mürsel gibidir.

Senedinden  bir   kişi   düşen  munkatı'  hadîs'in  misâli: merfıi' olarak rivayet edilen şu hadîstir:

Eğer o işe Ebû Bekir'i seçerseniz, şüphesiz ki o kuvvetli ve güvenilir bir kimsedir". Eu hadîsin isnadından, Sevrî ûi Ebû tshâk arasında bulunan Şerik düşmüştür; zîrâ Sevrî hadîf doğrudan doğruya Ebû îshak'dan değil Serik'ten almıştır. Onu Ebı tshâk'dan dinleyen ise Serik'tir.

Senedinde mübhem bir kişi bulunan hadîsin misâli

Allah'ım senden   isimdi sebat vermeni dilerim" hadîsidir. Hadîsin isnadı şöyledir: diye zikredilen iki adam   kimdir?   Senedde   zikredilmekle   beraber bunların kim  oldukları belli değildir.   Bu   hadîste mübhem   olarak. zikredilenler iki kişidir.  Bâzan  diğer hadîslerde mübhem olarak sâ­dece   bir kişinin zikredildiği de olur. Burada bizi alâkadar eden şey, senedin bâzı   halkalarında mübhemlik bulunuşudur.

Senedinde  adı  hiç  geçmeyen  bir  kişi  bulunduğu  hâlde munkatı [585]sayılmayan hadîs de vardır. Bunun misâli şu hadîstir: 

Bize   Ebû Hureyre'den bir şeyh rivayet etti, Ebû Hureyre'nin söylediğine göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: Kişinin acizlikle fısk u fücur arasında muhay­yer kalacağı bir zaman gelecektir. Bu zamana yetişen kimse acziy-yeti fısk u fücura tercih etsin". Bu hadîsin munkatı' sayılmaması­nın sebebi, mübhem olan zâtın diğer bir rivayette Ebû Anır el-Cedelî olarak zikredilmesidir. Bu ne'î munkatı hadisi ancak çok anlayışlı ve hadîste büyük ihtisası olan bir hafız anlayabilir. [586]

Munkatı vnnürsel hadîslerin zayıf sayılmasının sebebi, sened-lerinin muttasıl olmayışıdır. Hatîbu'l-Bağdâdî, el-Kifâye fî ilmi'r-rivâye adlı kitabında der ki:

"Munkatı hadîs mürsel gibidir. Yalnız munkatı[587] sözü çoğu zaman tabiinin dûnunda bulunan birinin sahabeden rivayet ettiği hadîs hakkında kullanılmaktadır. Meselâ: Mâlik b. Enes'in Abdullah b. Ömer'den veya Süfyânu's-Sevrî'nin Câbir b. Abdillâh'tan veyahut Şu'be b. el-Haccâc'm Enes b. Mâlik'ten......olan rivayetleri böy­ledir". Hatîbu'l-Bağdâdî'nin çoğu zaman kullanıldığına işaret ettiği bu isti'mâl tarzı, yukarıda verdiğimiz munkatı' tarifiyle her bakım­dan aynı değildir. Bu, munkatı' hadîs'lerde çoğu zaman bulunan vasfa göre daha husûsî bir ıstılahtır.[588]


[584] thtisâru 'ulûmi'l-hadîs, s. 53.

[585] Ihtisâru 'ulûmi'I-hadîs, s. 54; krş. Ma'rifetu 'ulûmi'l-hadîs, s. 27.

[586] Ma'rifetu 'ulûmi'l-hadîs, s. 28.

[587] el-Kifâye, s. 21.

[588] Dr. Subhi es-Sâlih, Hadis İlimleri ve Hadîs Istılahları, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: 139-141.