- Mucize İle Keramet Arasındaki Fark

Adsense kodları


Mucize İle Keramet Arasındaki Fark

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sümeyra
Sun 15 January 2012, 11:49 pm GMT +0200
Mucize İle Keramet Arasındaki Fark


Ümmetinden biri için zahir olan keramet, o ümmetin peygam­berinin mucizesi sayılır. Bu kera­metle, o mü'minin velî olduğu mey­dana çıkar.»

Şurası kat'î olarak bilinmelidir ki; keramet, ancak, Allah'ın kitabına ve Resulünün sünnetine sımsıkı sarılan, Allah'ın dinine uyan mü'minlerde, Allah'ın lütfü ile meydana gelen harikuladelik­lerdir. Veliliğin ölçüsü, mü'minin dine bağlılığı­dır. Bunun tezahürü ise, yukarıda anlatılan kera­mettir. Kendisinden keramet zahir olmayan mü'min de velî olabilir, fakat biz bilmeyiz.

Mucize ile keramet arasındaki fark, velînin velayet iddiasında bulunup bulunamıyacağı husu­sunda İslâm âlimlerinin ileri sürmüş oldukları kanaatlere göre değişir. Şöyle ki; Velînin, Velayet iddiasında bulunması caiz midir, değil midir?»

İslâm bilginlerinden, «muhakkikim» denilen tahkik ehlinden bir kısmı: «Velînin, velayet iddia­sında bulunması, yani, «ben velîyim» demesi, caiz değildir. Bu iddia câîz olmamakla kalmaz, bu id­diada bulunan kimse velayet    mertebesinden düşer» derler. Dolayisiyle bu âlimlere göre, mucize ile keramet arasındaki fark şudur:

Mucizede peygamberlik dâvası bulunmalı­dır. Keramette ise, velilik iddiası bulunmaz. Bunun sebebi de; Peygamberler, insanları küfürden ima­na, ma'siyetten taate çağırmak için gönderilmiş­lerdir. Eğer Peygamberler, peygamberlik iddiasın­da bulun mas a lar di kendilerine inanılmazdı. İnsan­lar da, Peygamberlere inanmadıkları müddetçe, kâ­fir olarak kalırlardı. Peygamberler, peygamberlik­lerini ilân edip bunu te'yit eden mucizebr göster­dikçe halk onlara iman etti. Peygamberlerin nebî-lik iddiaları; kendilerini yüceltmek, şan ve şöhre­te r.ahip olmak için değil; halka karşı olan şefkat­lerini göstermek ve onların küfürden imana dön­melerini temin etmek içindir. Bir velî için velaye­tin sabit olduğunu bilmek, Imnnın şartı olmadığı gibi; bir velînin velayete sahip olduğunu bilme­mek de küfür değildir. Şu halde, bir kimsenin ve­layet iddiasında bulunması, nefsinin arzusunu tat­min içindir.

Hülâsa; mucize sahibine, nübüvvet iddiasın­da bulunmak vacip olduğu halde; velînin, velayet İddiasında bulunması caiz değildir.

Bir kısım âlimbre göre ire; velînin, velayet iddiasında bulunması, yani, «ben velîyim» demesi caizdir. Bu sebeple de, mucize ile keramet arasın­daki farklar şunlardır:

1. Mucizeyi kabul  etmek vaciptir. Kerameti kabul ise, vacip olmaz.

2. Kerameti  zahir olan velinîn. nnca, kendi peygamberinin dinine bağlı oldu İhımı ikrar etme­siyle, velayet ve keramete sahip olduğuna hükmedillr. Hal böyle olunca, velinin bu kerameti, bağ­lı bulunduğu peygambsrin bir mucizesi sayılır.

3. Peygamberler mucizeleri, bizzat kendileri veya halk İstediği zaman, Allah'ın (C.C.) izniyle göstermeye muktedirdirler. Çünkü, mucizelerin gösterilmesi vaciptir. Velinin ise, her istediği an, keramet göstermeye gücü yetmez. Zira, kerametin gösterilmesi vacip değildir. Hatta, mucizenin açık olması ne kadar mühim ise, kerametin de gizli kalması o kadar mühimdir. [262]

 


ceren
Thu 4 January 2018, 01:24 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Keramet allaha sonsuz kez tevekkül eden iman eden kullara verilmiştir.Mucize ise peygamberlere verilmiştir.Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim...

Sevgi.
Fri 5 January 2018, 12:37 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu
Mucize ile keramet arasındaki fark velinin velayet
iddasında bulunup bulunamıcağı hususunda islam âlimlerinin ileri sürmüş oldukları kanaatlere göre değişir

Züleyha
Wed 25 November 2020, 02:59 am GMT +0200
Mucize ve keramet arasındaki fark çok güzel ve anlaşılır açıklanmış Allah emek verenden razı olsun inşallah selam ve dua ile