- Mezhepler kavramı

Adsense kodları


Mezhepler kavramı

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Wed 24 October 2012, 07:29 am GMT +0200
2. BÖLÜM MEZHEP KAVRAMI VE MEZHEPLER

 
3. Mezheplerden Önceki Durum[40]

 
Hz. Peygamber Devri:

 

Vahye dayanan teşrî faaliyetinin tamamlandığı ve sonraki devirlere de temel teşkil ederek fıkıh devirlerinin en önemlisi olan bu devir, Peygamber'in hayatta olduğu devirdir: Ona vahiy gelmektedir, problemleri ve ih­tilafları bizzat o çözmektedir. Devletin teşrî, icra ve kaza fonksiyonları kendisinde toplanmıştı. Zaten her zaman kendisine vahiy gelebiliyordu. Bu devirde fıkıh, vahiy fıkhıdır. Ona gelen vahyin hepsini Kur'ân-ı Ke­rîm ve sahih sünnet içine alır:

 
Mekke Devri:

 

Hz. Peygamber m. 610 yılında vahye muhatap olmuş, vazifesi icabı dini tebliğe başlamış ve 622 yılına kadar Mekke'de kalmıştır. Bu onüç yıl­lık süre içinde Kur'ân-ı Kerîm'in üçte birinden az eksiği nazil olmuştur.

Bu devirde Allah Resulü'nün tebliği daha çok inanç ve ahlâk sahası­na, Arapları câhiliye devrinin her türlü kötülüklerinden, küfür ve şirkin­den uzaklaştırmaya yönelmiştir. Zaten ibadet ve hususî münasebetler bu iki temel üzerine oturmaktadır. Bu dönemde namaz ve ona bağlı ibadet­ler farz kılınmıştır. Mekke'de fıkıh hükümleri hem azdır, hem de umumî, küllî bir karakter arzetmektedir.

 
Medine Devri:

 

Allah Teala, Peygamberi'ne izin verince Yesrib'e göç edildi. Burasıonu ve Mekke'li müslümanları bağrına basmaya hazırdı; Medinetu'n-Nebi adıyla İslâm davet ve devletinin yeni merkezi oldu. Artık bu genç dev­letin siyasetini ve bu çekirdek İslâm cemiyetinin içtimaî hayatını tanzim edecek kaidelere ihtiyaç vardı. Teşri de bu sahalara yönelerek aile ve mi­ras ile alâkalı, diğer taraftan da ceza, muhakeme usulü, nıuamelâ ve devletler arası münasebetlerle ilgili kaide ve esaslar konuldu.


[40] Karaman, İslâm Hukukunda İctihad, 37-166; Karaman, İslâm Hukuk Tarihi, 37-56, 69-120; Karaman, İslâm Hukukunda Mezhepler, 9-20; Keskioğlu, Fıkıh Tarihi ve İslâm Hukuku, 18-137; Kılıçer, İslâm Fıkhında Rey Taraftarları, 28-107; Zeydan, İslâm Hukukuna Giriş, 171-216, 236-274; Şafak, İslâm Hukukunun Tedvini, 10-114.

ayşe
Sun 9 November 2014, 06:12 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullah , Efendimiz döneminde hükümlerin veriliş amaçlarını ve kısımlarını tekrar hatırlamış olduk. Allah c.c razı olsun.

saniye
Sun 9 November 2014, 07:10 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Mezhepler öncesi dönemin genel özelliklerini şöyle özetleyebiliriz.

-Hükümlerde tedricilik ( hükümlerin bir anda değil zamla, yavaş yavaş inmesi)
-Hükümlerde kolaylık
-Teşrii ( Yeni gelen nasla eski hükmün kaldırılması. Örn: Kıblenin değişmesi)