- Mevlananın Son Sözü

Adsense kodları


Mevlananın Son Sözü

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Wed 13 July 2011, 08:33 pm GMT +0200
MEVLANANIN SON SÖZ

Hayatını ‘ibretlik’ yaşamış, gayret, hizmet, himmet, hikmet adamı Mevlâna Celaleddin’ in son sözü olarak bilinen ‘şeb-i ârus’ aşıklar, tefekkür sahipleri ve hikmet arayanlar için fevkalade anlamlı, derin tesirler bırakan bir etkiye sahip. Bu sebeple son sözün 728. vuslat yıl dönümünde farklı bir şekilde manâ alemine nezih düşüncelerle idrakinize sunuyoruz.

 
“Şeb-i Ârus”

 
Mevlâna’nın ölüm gününün hatırası olarak yapılan merasim hakkında kullanılan bir tabir. İkindi vaktinden sonra Kur’an okumak ve Aynü’l-Cem’ yapılmak sûretiyle icra edilen bu merasimin gecesine aynı zamanda “Leyletü’l-Arûs” da denilir. Şeb, Farsça, ‘Leyle’, Arapça, ‘Gece’ demek olduğu için tabirlerin ikisi de aynı manaya delalet etmektedir.

Mevlâna Celaleddin ölüm gününü “Hakk’a vuslat”, “Düğün günü” saymıştır. (Hilmi Yücebaş, Edebiyatımızda Mevlâna, (Konya İl Yıllığı) Konya 1973, 30)

Bilindiği gibi Mevlâna (hicri 672/miladi 17 Aralık 1273’de) Pazar günü  akşam üstü güneş gözden kaybolup, Konya ufuklarını kızıla boyarken bu alemden can ve beka alemine göç etmiştir. Mevlâna ölümünü ‘gerdek gecesi’ “Şeb-i Ârus” sevgiliye kavuşma günü olarak kabullenmişti. Şeb-i Arûs, fedakarlıkla başlar, ölüm boyunca devam eder, öbür aleme kavuşmakla tamamlanır.

Mevlâna, “Ölümümüzden sonra mezarımızı yerde arama, arif kişilerin gönlündedir, bizim mezarımız. Burada ölüm (olarak) tezahür ediyorsa da orada doğumdur” der.  

Yine Rabbine, “Ölmek, şeker gibi tatlı bir şey, canı sen aldıktan sonra, seninle olunca da tatlı, candan da tatlıdır, ölüm.” şeklinde seslenir. Böylelikle ölüme bir başka açı kazandırır. (Alişan Özattila, Hak Aşığı Mevlâna Celaleddin, 180-181)

Gerçekte iki türlü ölüm vardır. Birincisi, nefsi (egoyu) feda ederek oluşan “manevi ölüm”. Yani Hz. Peygamber (s.a.v.)’in “Ölmeden evvel ölünüz” emrince “Hak’ta yok olmak” anlamındadır. Bu ölüme, “ilk vuslat” adını da verebiliriz. İkinci ölüm ise, “fiziki ölüm”dür.

Bu güne kadar, Şeb-i Arus olarak kabul ettiğimiz, canın beden kafesinden kurtularak aslına döndüğü, katrenin denize, ‘can ummanı’na erdiği an. Ki bu an “vuslat gecesi” olarak isimlendiriliyor. (Feyzi Halıcı, Mevlâna Sevgisi, 20)

Mevlâna’da Vuslat Anlayışı

Mevlâna, “Herkes ayrılıktan bahsetti, bense vuslattan.”der. Kendinin ölüm ve vuslat anlayışını, Kur’an-ı Kerim’in bir ayetinin ışığı altında tetkik edip anlamak mümkündür.

“Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndü-rüleceksiniz.” (K. Kerim el-Ankebut, 29/57)

Ayette  geçen ‘dönmek’ kelimesi, ALLAH’a kavuşula-cağını, ‘vuslatı’ açık bir ifadeyle ‘müjdelemekte’dir. Bu müj-deyi benimseyen, ona sımsıkı sarılan Mevlâna, ölümü bir ayrılık değil, bir vuslat olarak kabul eder. *

Mevlâna’da Ölüm Anlayışı

Mevlâna’nın ölüm anlayışına gelince : “Bir devir siste-mi içinde hayatın anlamı, ruhun ölümsüzlüğü ve ALLAH’a vuslatın yolu ölümden geçmektedir.” tarifiyle zemin kazanır ve Mevlâna’da ölüm, “Mutlak ve ölümsüz varlığa veya diğer ifadeyle ‘asl’a bir rücû hareketi ile’ zirveye ulaşır.

*Eseri hazırlayanın Şamil Yayınevi tarafından yayımlanan İslam Ansiklopedisi’ndeki “Şeb-i Arus” maddesinden alınmıştır. (Bkz. 6/14-15)

         Mevlâna, ölümü kişinin aslına dönüşü veya menşein ilahi bir cevher olması hasebiyle “ALLAH’a dönüş” olarak telakki eder.

Bir başka ifadeyle ölüm, ‘cismin ortadan kalkması değil, ALLAH’a doğru uçmasıdır.’

Mevlâna, bu hususu şöyle ifade eder:

“Bizi Elest harabatından getirdiler. Coşmuş, dağılmış ve kendinden geçmiş olarak getirdiler. Yine harabat tarafına çekecekler. (bizi) Yoktan var ettikleri için.” (Mevlâna, Rubaiyyat, 672/114)

“Hele ölümden bir kurtulsun, kurtuluşa ulaşsın: çünkü sevgiliyi görmek âb-ı hayattır.” (Mevlâna, Mesnevi, 3,4607)

“Çünkü tiksinmek, kötü gelmek ortadan kalkarsa o ölüm, ölüm değildir ki. Görünüşte ölümdür, gerçekteyse göçüş. (Mevlâna, Mesnevi, 3/4613)

Gerçekte hayat Allahu Teala’dan bir ayrılış travmasıdır; o halde O’na kavuşmak hem derin bir saadet, hem ölümsüzlüktür. Tevhid’in sırrına erişmek ve sağlam bir imana sahip olmaktır. (3. Milli Mevlâna Kongresi, (Tebliğler) 12-14 Aralık 1988/90)

Mevlâna bu görüşlerini şu mısralarda dile getirir:

“Tevbesiz ömür, tümden can çekişmektedir; gelip çatan, adamı yaşayan ölü yapan ölümse, ALLAH’tan habersiz olmaktır. Ömür de ALLAH’la hoştur, ölüm de: ALLAH’a kavuş-madıktan sonra âb-ı hayat bile ateştir. (Mesnevi, 5/770-771)

“Ölümde adaletli ve dindar kimseler için hayat vardır.

Ölümden,temiz ruhlara huzur ve sükûn gelir.

O ölüm, bir kavuşma; bilemedin, cefa ve kin değil.

Ölmeyen ölecektir, onun derdi budur.” (Mevlâna, Rubaiyyat, 311)

“Ben o padişah değilim ki, tahttan ineyim de tabuta bineyim. Fermanımın yazısı ölümsüzlüktür.” (A. Firuzanfer, Mevlâna Celaleddin, 155)

Vuslat ve ölümsüzlük meselesi, ruhun manevi tekamü-lüyle doğru orantılıdır. Bunun ilkesi aşktır. Bu ilkeyi kendinde gerçekleştirenler, gerçek ve ölümsüz varlığa aşık olan kişilerdir. Ölüm onlar için bir vuslattır. Kavuşmadır, seven ve sevilenin kavuşmasıdır. Gerçek saadet bu kavuşmada elde edilir. Ayrılığın sonu, Tevhid’in sırrı ve ebedi oluşun özü buradadır. Bu manada ölmek, ebediyyen yaşamaktır.

Son olarak, ömür, ölüm, vuslat, ebediyetle ilgili beyitlerinden bazılarını naklediyoruz.

“Ömür bittiyse, ALLAH bir başka ömür verdi, geçici ömür kalmadıysa işte şuracıkta ‘ölümsüz ömür.’

Aşk bengisudur, dal şu suya, bu denizin her katresinde ayrı bir yaşayış var.”

“Ölümden önce ölün” emrine uyalım da Hz. Muhammed (s.a.v.) gibi şu çıfıt nefisle savaşa girişelim...”

“Canı O aldıktan sonra ölüm şeker gibidir. onunla olduktan sonra ölmek candan tatlıdır, bize.”

Ölüm bu  yandadır, halbuki o yanda doğmaktır, ölüm; hayır, orada hiç kimse ölmez, ölüm buradadır, ancak.” (Feyzi Halıcı, Mevlâna Sevgisi, 21)

“Öldüğüm gün tabutumu götürürken, bu dünya derdinden bir şey var sanma. Benim için ağlama, yazık ‘vah vah!’ deme, ‘eyvah’ demenin sırası şeytanın tuzağına düştüğün andır. Cenazemi toprağa gömdüğün zaman ‘ayrılık, ayrılık’ deme. İşte o zamandır, benim kavuşma ve buluşma zamanım. (Alişan Özattila, Hak Aşığı Mevlâna Celaleddin, 181)

Büyük mütefekkir Mevlâna Celaleddin bu ulvi düşün-celerle Rabbisine kavuştu.  ALLAH Rahmet Eylesin. Kıyamet Günü Rasulünün sancağı altında buluşmayı, şefaatlerinden nasipdar olmayı lütfeylesin.  (Amin.)


Zeynep7D
Fri 20 December 2013, 04:16 pm GMT +0200
Mevlana gibi dinine bağlı ve yolunu Allah'a adayanlardan eylesin allah hepimizi :)

elif 7d
Sat 28 December 2013, 11:25 pm GMT +0200
 ;D ;D amin  ;D ;D

yagmur_7-c
Mon 30 December 2013, 06:27 pm GMT +0200
BİZ DE ONUN GİBİ OLAMAYI ALLAH NASİP ETSİN

8/A
Thu 9 January 2014, 03:28 pm GMT +0200
ALLAH cümlemize böyle güzel yaşamayı son nefesimizi Kelime i Şehadet getirerek vermeyi nasip eder İNŞALLAH....

Hanife 8.D
Thu 9 January 2014, 03:53 pm GMT +0200
amin inşallah kelimei şahadet getirerek ölürüz.
"Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdûhü ve resûlüh"

DİLAN 8-D
Tue 21 January 2014, 09:16 pm GMT +0200
amin arkadaşım amin

yunushan7d
Tue 21 January 2014, 09:20 pm GMT +0200
inşallah allahta bizi böyle dindar biri eyler.

yagmur_7-c
Sun 26 January 2014, 04:48 pm GMT +0200
inşALLAH allahta bizi böyle dindar biri eyler.

Amin kardeşim..

8-D fatma zehra
Mon 10 February 2014, 09:36 pm GMT +0200
ALLAH cümlemize böyle güzel yaşamayı son nefesimizi Kelime i Şehadet getirerek vermeyi nasip eder İNŞALLAH....

Rüveyha
Tue 16 December 2014, 06:28 pm GMT +0200
Esselamu Aleyküm ve rahmetullah. Mevlana hazretlerinin ölümü bayram görmesi, Allaha olan muhabbeti halen dillere destan.Törenler düzenleniyor, unesco 2007 yılını Mevlana yılı ilan ediyor.İşte Rabbini seveni Allahta seviyor , kullarına da sevdiriyor, ve her daim hatırlatıyor. InşAllah bizler de Mevlana hz. gibi ölümü şeb-i Aruz biliriz..Rabbim razı olsun kardeşim.

mevlüdekalınsaz
Tue 16 December 2014, 06:51 pm GMT +0200
 Ve aleykumusselam ve rahmetullahi;aminecmain inşallah..
“Ölmek, şeker gibi tatlı bir şey, canı sen aldıktan sonra, seninle olunca da tatlı, candan da tatlıdır, ölüm.”

Allahım ne büyük teslimiyettir bu böyle..her an sana kavuşma arzusuyla yanan iman ve ihlas dolu  bir kalp.
Allah razı olsun..ço güzel bir konuya değinmişsiniz..inşallah istifade edenlerden , Mevlana haz. lerini örnek alanlardan oluruz..

Kaan8/B
Mon 9 February 2015, 10:19 pm GMT +0200
Mevlana gibi dinine bağlı ve yolunu Allah'a adayanlardan eylesin Allah hepimizi :)

Rüveyha
Mon 9 February 2015, 10:36 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum ve rahmetullah.Hz .Mevlanın aşkına ülfet etmeyen yoktur.Mevlam bizlere de nasip etsin İnşaAllah.Ölümü bayram bilmek muhabbet sahibine yakışır zaten.Rabbim Mevlâna hazretlerinin şefaatlerine nail eylesin İnşaAllah.

ceren
Mon 9 February 2015, 11:08 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Saniye abla.Mevlana ölümünü düğün günü olarak söylemiştir.Rabbim bizlere de hayırlı ömürler versin.Ve ölümü bir düğün ,Rabbime ulaşacak bir gün olarak bekleyelim inşallah....

selinay 7b
Sat 11 April 2015, 06:30 pm GMT +0200
Allah inşallah bizi olumumuzun sonuda kelimeyi şehadet ( eşhedu en la ilahe ilallah ve eşhedu enne Muhammdun abduhu ve rasuluh)

Amin ...

Haktan7/b
Sat 11 April 2015, 07:59 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam .
Söz çok Güzel . Paylaşım İçin Allah Razı Olsun .

ikranur 7d
Sat 11 April 2015, 09:38 pm GMT +0200
Ölümde adaletli ve dindar kimseler için hayat vardır.

Ölümden,temiz ruhlara huzur ve sükûn gelir.

O ölüm, bir kavuşma; bilemedin, cefa ve kin değil.

Paylaşım için Allah razı olsun.

Kaan8/B
Sat 11 April 2015, 09:42 pm GMT +0200
amin inşAllah kelimei şahadet getirerek ölürüz.
"Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdûhü ve resûlüh"

sultan aktay
Fri 17 April 2015, 08:01 pm GMT +0200
paylaşım için allah razı olsun aminnnnnnnnnnnnnnnnnn

besiye7A
Fri 17 April 2015, 08:02 pm GMT +0200
inşallah allah da bize öyle dindar biri ederr paylaşım için allah razı olsun

gözdenur:)
Fri 17 April 2015, 08:05 pm GMT +0200
Mademki kendinde bir dert veya pişmanlık hissediyorsun; bu, Allah’ın sana olan yardımının ve sevgisinin bir delilidir.Paylasim  için Allah razı olsun

besiye7A
Fri 17 April 2015, 08:07 pm GMT +0200
ölümü adaletli ve dindar kimseler için hayat vardır eşhedü enla ilahe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhu ve resulü paylaşım için teşekkürler

ceren
Fri 17 April 2015, 08:30 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Saniye abla.Rabbim bizlere de Hz.Mevlana nın Allaha olan sevgisi den,bağlılığından nasip eylesin inşallah....

elaöztürk7a
Sun 13 March 2016, 09:01 pm GMT +0200
Aleyküm selam  Mevlana Celaleddin Rumi düğün gecesi
Hz. Mevlânâ'nın vefatının kendisinden sonra Şeb-i Arûs terimiyle adlandırılmasında, Hz. Mevlânâ'nın “Bizim ölümümüz, ebedî bir düğündür” sözü ile, oğlu Sultan Veled'in, “Aşıklara ölüm, düğündür”sözünün açık etkisinin olduğu düşünülmektedir

Busra 8-B
Sun 13 March 2016, 09:06 pm GMT +0200
 Esselamun aleykum
“Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra ancak bize döndü-rüleceksiniz.” (K. Kerim el-Ankebut, 29/57

selma 8-D
Sun 20 March 2016, 03:39 pm GMT +0200
Allah bizide Mevlqna gibi dinine bağlı oln biri nasip etdin inşaAllah

damla6d
Sun 20 March 2016, 04:47 pm GMT +0200
#Esselamu aleykum..Rabbim razı olsun paylaşımdan dolayı..Vesilenizle yeni bir şey öğrendim..#

Kevšer
Sun 20 March 2016, 06:01 pm GMT +0200
  Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Eğer kişinin hayatı Allah'ın Rızası doğrultusunda olur ise Allah'a kavuşucağı añı heyecanla bekler. Mevlam bizleri hesap gününde mahçup eylemesin inşaAllah. Amiin
 

melda 6D
Sun 20 March 2016, 08:16 pm GMT +0200
Selamün aleyküm.  Ölüm Rabbimize kavuşma günümüzdür. Rabbim salih amelli kul olarak huzuruna çıkmayı nasip etsin inşallah. En büyük korkum Hak'ta yok olamadan yok olmak ... ( konuyu okudum ama yeniden giriş yapmamı istedi o yüzden okumadan yorumunu yapıyorum okuduğum için ... )

Hamuş Vaveyla
Sat 13 October 2018, 09:44 pm GMT +0200
Amin.. Allah razı olsun..
Nefsin her istediğini vermek nefsi çılgınlaştırır.. (Abdurrahman Büyükkörükçü)

Bu dünyada nefsimizi öldürüp manevi ölüm ilk vuslata kavuşmak duasıyla..