- Mesuliyet

Adsense kodları


Mesuliyet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
armi
Fri 5 March 2010, 12:53 pm GMT +0200
MESULİYET



Kişinin davranışlarından hesap verme yükümlülüğü altında bulunması durumu. Türkçe´de sorumluluk denir. Hesap yükümlülüğü kişinin davranışları nedeniyle ödül ya da ceza biçiminde bir karşılık görmesi sonucunu doğurur. Bu karşılık, maddi ya da manevi olabileceği gibi, bu dünyada ya da ahiret hayatında da olabilir.

İslam´a göre insan sorumlu bir varlıktır. Çünkü kendine iyi ile kötü, doğru ile yanlış açık biçimde gösterilmiş, ikisinden birisini seçme hakkı tanınmış, seçimini yapabilmesi, gereğini yerine getirebilmesi için gereken akıl, irade ve yapabilme gücü gibi niteliklerle donatılmıştır. Kişi özgür iradesi ile dilediği seçimi yapabilir, istediği işi işleyebilir. Fakat bu özgürlüğü onu seçiminden, yaptıklarından sorumlu kılar, seçim ve davranışlarının sonuçlarına katlanma zorunda bırakır. Seçim ve davranışlarının niteliği, iyi ya da kötü oluşu, bunların sonuçlarının da niteliğini, başka bir deyişle göreceği karşılığın ödül ya da ceza oluşunu belirler.

İslâm´da kişinin sorumluluk alanı Allah´ın emir ve yasaklarınca belirlenir. Sorumlulukların sonuçlarına, karşılıklarına ilişkin düzenlemeler de yine Allah tarafından yapılır. Sorumluluk alanı içinde kalan davranışların bir bölümü için dünyada çeşitli karşılıklar, yaptırımlar öngörülür. Bu tür sorumluluklar ve yaptırımlar İslam hukukunun başlıca konularından birisini oluşturur. Bununla birlikte sorumluluklar konusunda İslam´ın öngördüğü asıl karşılıklar ahiret hayatına ilişkindir. İnsanın bu dünyadaki tüm davranışları ahirette hesap konusu olacaktır. Yazılı bir kitap biçiminde insanın eline verilecek olan hesap işlemi, son derece ayrıntılı ve adilane biçimde yapılacak, kim bir zerre kadar kötülük işlemişse cezasını, kim de bir zerre kadar iyilik yapmışsa ödülünü görecektir. Çeşitli nimetlerle dolu sonsuz cennet hayatı ödülü; çeşitli süre ve derecelerdeki azapla cehennem hayatı ise cezayı oluşturacaktı.

İnsanın sorumluluğu Allah´ın emir ve yasaklarına göre belirlendiğinden, bu emir ve yasakların bilinmediği toplumlarda sorumluluk yoktur. Başka bir ifadeyle sorumluluk için Allah´ın bir peygamber aracılığı ile emir ve yasaklarını bildirmesi gerekir. Peygamber gönderilmiş, Allahın emir ve yasaklan tebliği edilmemiş toplumlar sorumlu değildirler ve yaptıkları kötülükler nedeniyle cezalandırılmazlar. Bu nedenle sorumluluk tebliğle başlar; ödül ve ceza Allah´ın koyduğu hükümler doğrultusunda verilir. Ancak son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.s)´in gelişinden sonra durum değişmiştir. Çünkü Hz. Muhammed (s.a.s), önceki peygamberler gibi yalnız belli bir zaman ve toplum için değil, tüm toplumlar ve Kıyamet´e kadar sürecek tüm zamanlar için gönderilmiştir.

İslam´a göre sorumluluk kişinin teklife muhataf oluşuyla başlar. Mükellef ya da yükümlü sayılmayan kişilerin sorumluluğu da yoktur. Buna göre sorumluluğun temel şartları erginlik, akıl ve özgür iradedir. Çocuklar yükümlü sayılmadıklarından sorumlu değildirler. Akıl ve ruh sağlığı yerinde olmayan kişiler yükümlü, dolayısıyla sorumlu tutulamazlar. Erginlik ve akıl şartına sahip oldukları halde irade özgürlüğü bulunmayan herhangi bir zor altında davranan kişiler de sorumluluktan uzaktırlar. Burada zor, doğal bir zaruret olabileceği gibi, diğer bir insan ya da gücün zorlaması da (ikrah) olabilir. Fakat her iki durumda da sonuç değişmez.

Genel kural olarak İslâm´da sorumluluk kişiseldir. Her insan yalnız kendi davranışından sorumlu tutulabilir. Hiç kimse, yakını da olsa, bir başkasının davranışlarından sorumlu değildir. Herkesin kazandığı hayır kendi yararına, yaptığı kötülük de kendi zararınadır. Bununla birlikte, özellikle kimi kişiler için medeni hukuk alanına giren bazı konularda dolaylı bir sorumluluk söz konusudur.

İnsanın dünyevî sorumluluğu İslâm hukukunca incelenir. İslam hukukuna göre dünyevî sorumluluk, kişinin Allah, toplum ve kendi vicdanı önünde duyacağı pişmanlık, üzüntü ve acıdır. Toplum düzeninin sağlanması açısından manevî sorumluluk en az hukukî sorumluluk kadar önemlidir. Hukukî sorumluluk ise kişinin kusurlu ve haksız fiili ile başkasına verdiği zararı toplum gücüyle ödemek zorunda bırakılmasıdır.

Hukukî sorumluluk da biri ceza hukuku alanına giren cezai sorumluluk, diğeri özel hukuk alanına giren medeni sorumluluk olmak üzere ikiye ayrılır. Cezai sorumluluk İslâm kanunlarının suç saydığı ve yasakladığı fiiller için sözkonusudur. Ancak, belli bir cezayı gerektiren bu fiillerin öldürme, yaralama, hırsızlık gibi bir bölümü aynı zamanda medeni sorumluluk içine girer. Medeni sorumluluk, hukuki bir sözleşmeden (akit) dolayı olabilecek zarardan doğabileceği gibi, böyle bir sözleşme olmadan verilen zararlardan da doğabilir. Birinci durumdan doğan sorumluluğa akdi sorumluluk; ikinci durumdan doğan sorumluluğa da cürmi, gayri ya da haksız fiilden doğan sorumluluk denir.

Hukukî sorumluluk, kişinin kendi fiilinden doğrudan doğabileceği gibi, sorumlu olduğu kişi ya da varlıkların fiillerinden de doğabilir. Buna göre kişinin kendi fiilinden doğan sorumluluğa doğrudan sorumluluk; sorumlu olduğu kişi ve varlıkların fiillerinin neden olduğu sorumluluğa da dolaylı sorumluluk adı verilir. Dolaylı sorumluluk, babanın çocuğunun, işverenin işçinin, sahibinin hayvanın fiillerinin yol açtığı zararları ödeme yükümlülüğüdür.

Şamil İA


 

habıb7/d
Tue 7 October 2014, 07:19 pm GMT +0200
Çok teşekkür ederim ödevimi yapabildim ALLAH razı olsun şunu öğrendim ki insan özgür olabilir ama sorumluluklarınıda unutmaması gerekir

yagmur_7-c
Wed 8 October 2014, 08:23 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Allah insana ve cinlere diğer canlılardan ayıran bir özellik olan aklı vermiştir..Bu yüzden insan aklı olduğu için mesuliyet sahibidir...Sorumluluk sahibi bir insan aklını gerçekten doğru kullanan kimselerdir..Rabbim bizleri sorumluluk sahibi yapsın İnşAllah...Allah razı olsun..


 3:7 -   Sana bu kitabı indiren O'dur. Bunun âyetlerinden bir kısmı muhkemdir ki, bu âyetler, kitabın anası (aslı) demektir. Diğer bir kısmı da müteşabih âyetlerdir. Kalblerinde kaypaklık olanlar, sırf fitne çıkarmak için, bir de kendi keyflerine göre te'vil yapmak için onun müteşabih olanlarının peşine düşerler. Halbuki onun te'vilini Allah'dan başka kimse bilmez. İlimde uzman olanlar, "Biz buna inandık, hepsi Rabbimiz katındandır." derler. Üstün akıllılardan başkası da derin düşünmez.

sultan 8/C
Thu 9 October 2014, 01:30 pm GMT +0200
Selamün aleyküm hocam bu yazı güzel ve anlamlı olmuş.

burcu113
Thu 9 October 2014, 02:18 pm GMT +0200
Bu makale benim sadece dünya için çalıştığımı fark etmeme neden oldu sizden Allah razı olsun

ykpcn
Thu 9 October 2014, 05:47 pm GMT +0200
Allah razı olsun paylaşım için.Ödevimi yapmama yardımcı oldu.

Sevde38
Thu 9 October 2014, 05:58 pm GMT +0200
Geleceğin söz sahipleri, mesuliyetlerini bilen gençlerden çıkacaktır.

mevlüdekalınsaz
Thu 9 October 2014, 06:45 pm GMT +0200
Geleceğin söz sahipleri, mesuliyetlerini bilen gençlerden çıkacaktır.

Esselamü aleykum:
Rabbim bizleri de o gençlerden eylesin inşAllah..
Allah razı olsun..önemli bir konu..sorumluluklarının bilincinde olan olgun müminlerden olabilmek duasıyla...

muhammet7/c
Tue 14 October 2014, 01:06 pm GMT +0200
Ödevime yardımcı oldu Allah razı olsun  teşekkürler

nurcancortge
Tue 14 October 2014, 01:25 pm GMT +0200
Allah inşallah bizide o abi ve ablalarım gibi bir genc olmayı nasip EDERR...

arife7d
Tue 14 October 2014, 01:55 pm GMT +0200
Özgürüz evet ama Sınırları Aşmadıkça.
Sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.
Palaşım için teşekkürler

Beyza 7/B
Tue 14 October 2014, 02:53 pm GMT +0200
esselamu aleyküm ve rahmetullah                  ödevimi yapmaya yardımcı oldunuz allah razı olsun

fatma8/c
Tue 14 October 2014, 03:51 pm GMT +0200
Selamün Aleyküm Hocam Allah sizden Razı Olsun sayenizde odevimi kolaylıkla yapmış oldum .

ilknur8c
Tue 14 October 2014, 04:13 pm GMT +0200
Bu konu hakkında bende bir ayet paylaşmak isterim :
''Allah dileseydi hepinizi bir tek ümmet kılardı; fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız.'' (nahl suresi 93.ayet)

ercan7-d
Tue 14 October 2014, 06:33 pm GMT +0200
Allah razı olsun makalemi yazdım...

melda 6D
Tue 14 October 2014, 07:27 pm GMT +0200
Mesuliyet iki cihan içindir.Dünya hepimizin mesuliyeti altındadır.Attığımız her adımdan sorumluyuz.

cerendemir
Tue 14 October 2014, 08:54 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim bizim yaptığımız iyi yada kotu her şeyi görür ve bilir.Ve bunu iyi yada kötü bizlere karşılığını verir.Rabbim bizi sorumluluk sahibi,yaptığından pişman olmayan ve gaflete dalmayan kullarından eylesin inşallah....

gulbaharaktay
Wed 15 October 2014, 04:58 pm GMT +0200
bizim de birçok sorumluluğumuz var.herkes her zaman sorumluluğunu yerine getirmeli.bize bu konuyu paylaşıp bilgilenmemizi sağladınız için teşekkürler

7/C
Wed 15 October 2014, 05:20 pm GMT +0200
Herkes kendi sorumluluklarını bilseler hiç adaletsizlik olmazdı RABBİM herkesin yolunu hayra çıkarır İNŞAllah...RABBİM sizlerden ve bütün ilim dünyasında sorumluluksahibi olan insanlardan razı olur. İNŞAllah...

bahrişan 8/b
Wed 15 October 2014, 05:29 pm GMT +0200
konu iyi biraz daha iyi anladım bu konuyu allah razı olsun paylaşımdan

Hatice 7/B
Wed 15 October 2014, 08:20 pm GMT +0200
Allah razı olsun sizin saynizde hem bilgi sahibi oldum hem de ödevimi tamamlamış oldum...

Emirhan7c
Wed 15 October 2014, 10:59 pm GMT +0200
ALLAH insanı diğer varlıklardan farklı yaratıp insanlara akıl vermistir. Bizlerde akıl olduğu sürece insanlık görevlerimizi yerine getirmemiz lazım. İnsanın özgür olması sorumluluklarıni yerine getirmemesi değildir. ALLAH razı olsun verdiğiniz bilgiler için..

yunus emre 7/B
Thu 16 October 2014, 05:42 am GMT +0200
selamun aleykum cok guzel bi makale olmus tessekkur ediyorum ben ve benim gibi gelisme caginda olan arkadaslarim icin cok guzel bir site <3 ilimdunyasi <3

eray çürük
Wed 22 October 2014, 07:19 pm GMT +0200
teşekür ederim ödevime cok yardımcı oldu Allah razıolsun :D

SEVİLAY AKTAY 8/B
Wed 22 October 2014, 08:24 pm GMT +0200
insanların hayatı boyunca yapması gereken sorumlulukları vardır. herkes her zaman kendine düşen  görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmeli. paylaşım için teşekkürler .ALLAH razı olsun