- Mestler Üzerine Meshetmenin Delîli

Adsense kodları


Mestler Üzerine Meshetmenin Delîli

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
ezelinur
Mon 25 January 2010, 06:30 pm GMT +0200

Mestler üzerine meshetmenin hükmü tevatür derecesine varan bir­çok sahîh hadîslerle sabit olmuştur. “İstizkâr” adlı eserde denilmiştir ki: Mestler üzerine meshetmekle ilgili olarak kırk kadar sahabe, Peygamber (s.a.s.) Efendimizden çeşitli rivayetlerde bulunmuşlardır. Muhaddis Hasen der ki:

“Ashâbdan yetmiş kadar zât, Rasûlullah (s.a.s.)’in mestler üze­rine meshettiğine ilişkin olarak bana rivayette bulundular. Bu konudaki sahîh hadîslerden biri de, Kütüb-i Sitte İmamlarının rivayet etmiş olduğu şu hadîs-i şeriftir kî, buna göre: Cerîr b. Abdullah el-Becelî ismindeki saha­be; küçük abdestini yapıp sonra da abdest almış ve mestlerinin üzerine meshetmişti. Kendisine,

“Mesh mi yapıyorsun?” diye sorulduğunda,

“Evet... Rasûlullah (s.a.s.) in, küçük abdestini yaptıktan sonra, abdest alıp mestle­rinin üzerine meshettiğini bizzat gördüm” diye cevab vermişti.”

Bu hadîsi Zeylâî de Nasbü´r-Râye adlı kitabında nakleder ve der ki: “Bu hadîs, bazılarını hayrete düşürmüştür. Çünkü Cerîr bin Abdullah el-Becelî´nin müslüman oluşu, abdestle ilgili hükmü içeren Mâide sûresinin nüzulünden sonra vukû bulmuştur. Bilindiği gibi Mâide süresindeki abdestle ilgili hükmü belirten âyet-i kerîme şudur:

“Ey îmân edenler, namaza kalkacağınız zaman yüzlerinizi ve dirsek­lerinize kadar ellerinizi yıkayın ve başlarınızı meshedip her iki topuğa ka­dar ayaklarınızı yıkayın.” [99]

Bu âyet-i kerîme, abdest alırken ayakların suyla yıkanmasının zorunlu­luğunu açıkça ifade etmektedir. Ancak bir delîl olan bu âyete muarız bu­lunan ve tevatür derecesine oluşan birçok sahîh hadisler de mevcuddur. Ki bu sahîh hadîslerin, Mâide sûresinin mezkûr altıncı âyetinin nüzulün­den sonra Peygamber (s.a.s.) Efendimizin mübarek ağızlarından vârid ol­duğu kesinlikle bilinmektedir.

Peygamber (s.a.s.) in buyurmuş olduğu bu sahîh hadîsler hüküm ola­rak ifade etmektedirler ki: Ayaklarda mest bulunmadığı zaman su ile yı­kanmaları farzdır. Ama ayaklarda mest bulunduğu zamanlarda suyla yı­kanmaları farz değildir. Aksine mest bulunduğu zaman yıkama yerine meshetmek farzın yerini bulması için yeterli olur. Bu sahîh hadîslere örnek olarak Buhârî´nin, Muğire bin Şu´be´den rivayet ettiği şu hadîs-i şerîfleri nakletmekle yetineceğiz:

Peygamber Efendimiz defi hacet için dışarı çıkmışlardı. Muğire de içinde su bulunan matrayla peşi sıra gitti. Peygamber Efendimiz defi ha­cetini yaptıktan sonra Muğire, eline su döktü. O da abdestini alıp mestleri üzerine de meshetti.” [100]

Buhârî buna bağlı olarak yine Muğire´den şöyle bir rivayette bulunur:

“Muğire şöyle dedi:

“Peygamber Efendimizle birlikte bir yolculuğa çıkmış­tık. Yoldayken O´nun mestlerini çıkarmak istedim. Bunun üzerine bana:

“Bırak onları. Çünkü ben onları temiz olarak giydim.” dedi ve sonra da mestlerinin üzerine meshetti.” [101]

Bu hadîslerin yanı sıra daha birçok sahîh hadisler vardır ki, bunları Buhârî Müslim ve diğerleri sahîh rivâyetçilerden nakletmişlerdir.[102]

ceren
Sat 5 May 2018, 02:27 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ...

Sevgi.
Sat 5 May 2018, 04:23 am GMT +0200
Aleykümüsselam mestler üzerine mestetmek sünnettir Efendimiz de böyle yapmıştır inşaAllah

Bilal2009
Sat 5 May 2018, 11:53 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in sünnetlerinden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun