- Matematikte başarı da başarısızlık da genetik

Adsense kodları


Matematikte başarı da başarısızlık da genetik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
fadik
Sun 3 May 2009, 07:11 pm GMT +0200
Matematikle başı hoş olmayanlara iyi haber. ABD’li araştırmacılar matematik zekasının genetik olduğunu kanıtladı. Buna göre, matematik sadece yeteneği olanlara öğretilebilen veya çok küçükken kavratılabilen bir ders.



ABD’de yapılan bir araştırma sayılarla ilgili doğuştan gelen duyarlılığın, matematik yeteneğine sahip olmada okulda alınan eğitimden daha önemli olduğunu ortaya çıkardı.

ABD’li bilim adamları matemetikte iyi olmanın, kişinin doğuştan sahip olduğu yeteneğe ve okula başlanan ilk yıllarda alınan eğitim olmak üzere iki faktöre bağlı olduğunu belirtirken, bu iki faktörün birbiriyle olan ilişkisini incelemek üzere bir araştırma yaptılar.

Maryland’de bulunan John Hopkins Üniversitesi araştırmacılarından Justin Halberda, yaptığı araştırmada yaşları 14 olan 64 çocuğa tahmini sayı algılama (ANS) adı verilen bir ölçüm testi yaptı. Seçilen çocukların hepsi geçmişte çok benzer matemetik eğitimi almış ve 5- 11 yaş arasında düzenli olarak matematik testlerine girmişti.

Halberda ve ekibi, katılımcılara bilgisayar ekranında yanıp sönen ışıklar gösterdi. Her ışık, mavi ve sarı renkte, 10-32 kez yanıp söndü. Deneklerden 200 milisaniyelik sürede akıllarında kalan renk ve yanıp sönen ışık sayısını söylemeleri istendi. Bazıları renkleri ve sayıları daha kolay algılayabilirken, bazıları da zorlandı. Tahminleri en yüksek seviyede yapan çocukların, zeka testlerinde en yüksek puan alan çocuklar olduğu ortaya çıktı. Halberda, deneklerin tümünün 5 yaşındayken, yani okula henüz başlamamış ve matematikle tanışmamışken IQ testine tabi tutulduklarını, testi başarıyla geçen çocukların IQ testlerinde en yüksek zeka seviyesine sahip olan çocuklar olduklarını belirtti.

Daha önce yapılan bir başka araştırmada da, bir Amazon kabilesinde eğitim görmemiş çocuklarla Fransa’da eğitim görmüş çocuklara ANS testi uygulanmış, iki grup arasında bariz bir fark olmadığı ortaya çıkmıştı.

Halberda, okulda görülen matematik derslerindeki başarı ya da başarısızlıkların büyük oranda genetiğe bağlı olduğunu söyledi. ABD’li araştırmacı ayrıca, ANS’nin güçlü bir test aracı olduğunu, buna rağmen yüzde 100 kesinliği olmadığını da sözlerine ekledi.

mevlüdekalınsaz
Mon 8 September 2014, 06:27 pm GMT +0200
Esselamü aleykum... matematikteki başarının  genetiğe bağlı olduğunu ilk kez duydum..farklı bir bilgi oldu.. herkesin yapabileceği  bir alan değil zaten matematik....gazabına uğrayan çok oluyor..Rabbim mağdurluğunu bize de yaşatmasın inşALLAH:)..

saniyenur
Wed 24 September 2014, 07:51 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Rabbi herkese farklı yetenekler veriyor, kiminin matematik zekası iyi iken kiminin dilsel zekası iyi oluyor. Elbette bunda da vardır bir hikmet.

yagmur_7-c
Wed 24 September 2014, 08:35 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Bence bu yanlış sayılmaz..Çünkü insanın hareketleri de düşüncesi de gende kontrol ediliyor..Matematiği sevmemesi onun yerine başka ders sevmesi genlerinden kaynaklanan bir durum..Allah c.c. razı olsun...Genlerimizin ne kadar değerli olduğunu bu durumda görebilmek mümkün..

Tuğçe 7/D
Thu 2 October 2014, 07:12 pm GMT +0200
Bende matematiğin genlerle bir alakası olduğunu ilk kez burada okudum. Bence matematik çok çalışma, azim ve sabırla olabilir. Elbette herkes başaramayabilir. Ama ben matematiği çok seviyorum, tabi biraz dersi kimden gördüğünle de alakalı olabilir.

Yağmur Gümüş 8-B
Thu 29 October 2015, 11:00 am GMT +0200
Bismillah...
Matematik genetiğe bağlı olsa da bizler matematiğe hep sevmeli ve bunun
için çok çalışmalıyız.Genetiğe bağlı olduğunu düşünüp pes etmek doğru
bir davranış değildir.
Paylaşım için Allah razı olsun.