- Madımak biçim biçim ölüyom senin için

Adsense kodları


Madımak biçim biçim ölüyom senin için

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Thu 26 April 2012, 06:04 pm GMT +0200
Madımak biçim biçim ölüyom senin için

Nisan 2007 19.SAYI

İç Anadolulu olanlar bilirler, bahar demek birbirinden leziz otların hele ki madımağın sofralarda başköşeyi tutması demektir. İlk nisan yağmurlarının düşmesiyle birlikte erkekler grup halinde mantar avına çıkarken, kadınlar da madımak toplamaya başlar. Teyzelerimizin ya da genç kızlarımızın yemyeşil kırlardan oya işler gibi tek tek topladıkları madımağın temizlenmesi pek kolay değil. Fakat lezzeti ve içindeki vitamin ve mineralleriyle her zahmete değecek bir bitki.

Daha çok kırsal kesimde yaşayanların bildiği madımak otu, doğal beslenme konusundaki bilinçlenmeyle birlikte şehir insanı tarafından da keşfedildi. İçerdiği asitler sebebiyle hafif ekşi olan şifa deposu madımak otu, Türkiye’nin birçok yerinde kendiliğinden yetişiyor. Bu nedenle eğer toplama imkanınız yoksa semt pazarlarında kolaylıkla bulabileceğiniz bir besin.

Vitamin ve mineral deposu


E, A, C, B2, B6 vitaminlerin yanı sıra folik asit ve demir, fosfor, kalsiyum gibi minareller açısından son derece zengin olan madımak otu, hastalıklara, kimyasal madde ve hava kirliliğine karşı vücudumuzun direncini arttırır, ısı değişimlerine karşı vücudumuzu korur ve savunma mekanizmamızı güçlendirir.
Şeker hastalığından böbrek taşına, beyin yorgunluğunu gidermeden kanı temizlemeye kadar birçok faydası bulunan madımak, ayrıca karın ağrılarının giderilmesi, hemoroid, ishal ve iltihapların tedavisinde de etkili.

Hamileler için faydalı

Hamilelerin folik asit ihtiyacı normal insanlarınkinden daha fazla olur. Bu nedenle içinde bol miktarda folik asit bulunan madımak, özellikle gebeler için büyük önem taşıyor. Uzmanlar folik asit ihtiyacının giderilmesi için madımağın sofralardan eksik edilmemesini tavsiye ediyor.

Pişirmeden önce iyice temizlemek önemli


Otların tüketilmeden önce temizliğine çok dikkat edilmeli. Çünkü toprağa yakın yetişen otlarda, küçük ve kıvrımlı yaprakları nedeniyle temizlik daha zahmetli bir uğraş. Otların içeriğindeki folik asit ve C vitamini suda erime özelliğine sahip olduğu için pişirme suyu dökülmemeli. Madımak, ıspanak gibi pişirildiği için sebze olarak kullanımı daha yaygın. Çiğ olarak da tüketilebilir. Baharda taze olarak tüketilen madımak, kış için kurutularak ya da konserve yapılarak saklanabilir.

Her ot yenmiyor

Doğada kendiliğinden yetişen şifa deposu otlar kadar yenmesi sakıncalı olanlar da var. Bu tür otların besin zehirlenmelerine yol açabileceğini hatırlatan uzmanlar, yenilip yenilmeyeceğinden şüphe edilen veya bilinmeyen otların tüketilmemesi gerektiğini belirtiyor.

Madımağın pek çok yemeği yapılıyor

Anadolu’da madımaktan pek çok yemek yapılıyor. Çorbası, ıspanak gibi yapılan yumurtalı yemeği ve kavurması meşhur olduğu gibi salatasını yapmak da mümkün. Özellikle ıspanak gibi yapılan madımak yemeği, sarımsaklı yoğurt ve yufka ekmekle servis edildiğinde çok leziz oluyor.
Kimileri madımağın lezzeti için dağ tepe dolaşıyor olabilir, kimileri de derdine çare bulmak için… Sebep ne olursa olsun topraktan bedene sağlık olan bu şifalı ve lezzetli nimet hiç değilse bir defa tadılmalı.

Zeytinyağlı madımak
Malzemeler:

Yarım kg madımak
2 adet orta boy soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy domates
4-5 adet sivri biber
1 çay bardağı pirinç
Tuz

Hazırlanışı:
Madımakları ayıklayın ve yıkayın. Bir tencerede kızdırdığınız sıvı yağa, piyazlık doğradığınız kuru soğanları atın ve hafif kavurun. Ardından ince ince doğradığınız sivri biber ve domatesleri ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra madımakları ilave edin. Orta ateşte pişirin. Pişmesine yakın yemeğe pirinci de ekleyin. Piştikten sonra üzerine limon sıkarak servis yapın. Arzuya göre yoğurtla da tüketilebilir.

Naciye ÜNLÜ ŞİRİN

ceren
Sat 1 August 2015, 09:18 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Bizlerde madımağı çorba olarak tüketiriz.Ama bu kadar şifalı olduğunu bilmiyordum.Öğrenmiş oldum paylaşımdan dolayı Rabbim razı olsun kardeşim...