- Kutuplarda Namaz ve Oruç Nasıl Yerine Getirilir

Adsense kodları


Kutuplarda Namaz ve Oruç Nasıl Yerine Getirilir

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Tue 20 July 2010, 05:50 pm GMT +0200


 

Peygamberimiz İstikbalde Ortaya Çıkacak Meselelere de Işık Tutmuştur.

 

KUTUPLARDA NAMAZ VE ORUÇ NASIL YERİNE GETİRİLİR?

 

Mehmet DİKMEN

Dünyamızın her tarafında gece ve gündüz süresi 24 saat olarak cereyan etmemektedir. Yeryüzünde, gece ve gündüzlerin aylarca, haftalarca sürdüğü kutup mıntıkaları yanısıra, güneşin batmadan yeniden doğduğu, yani, gecenin hiç bulunmadığı böl­geler de vardır. Buralarda oturanlar her gün 5 vakit namazlarını nasıl kılacaklardır? Oruçlarını nasıl tutacaklardır?

Bu gibi yerlerde namaz kılma mes'elesinde, biri fetva, diğe­ri ihtiyat ve takva diyebileceğimiz iki görüş vardır.

Birinci görüşe göre: Namazın sıhhati için vakit şarttır. Va­kit girmedikçe, namaz mükellefiyeti, tahakkuk etmez. Çünkü fıkıh usûlünün umumî kaidesine göre: "Namazın sebebi vak­tin girmesidir. Vakit girmeyince, sebeb yoktur. Sebeb olma­yınca da müsebbeb (namaz) olmaz."

Bu hükümden dolayı, kutuplarda ve diğer anormal vakitli yerlerde yaşayan kimseler, hangi vakte rastlarsa o vakit nama­zım kılarlar. Tahakkuk etmeyen vakit namazını kılmak zorunda değildirler. Kılmadıkları için hiçbir mes'uliyetleri de yoktur. Bu, tıpkı, ayakları kesik bir kimseden, abdestte ayaklarını yıka­ma mecburiyetinin ortadan kalkması gibidir. Vakti olmayan na­maz da mükellefin omuzlarından düşer.

İkinci Görüş: Kutuplar gibi gece ve gündüzlerin anormal uzunlukta olduğu yerlerde, namaz ve oruç gibi ibâdetlerin ifası hususunda, bâzı âlimler, Müslümanları ibâdetlerin feyzinden mahrum etmemek için, ihtiyat ve temkin yolunu benimsemiş­ler, takva cihetini tercih etmişlerdir.

Buna göre, kutuplar gibi anormal vakitli yerlerde oturan kimseler, namazlarını aynı meridyen üzerinde kendilerine en yakın bulunan normal vakitli yerlerin takvimlerine uymak sure­tiyle kılarlar. Oruçlarını da aynı şekilde ifa ederler.

Bu şekilde düşünen İslâm âlimleri, "Ancak bir sene kadar uzun sürecek Deccal günlerinde namaz vakitleri takdir edi­lir..." mealindeki hadîs-i şerifin işaretine dayanmaktadırlar. [265]

Görüldüğü gibi hadîs-i şerifte, 1 gün, bir sene kadar uzadığı takdirde 5 vakit namazın normal 24 saatlik vakit üzerinden tak­dir yoluyla kılınabileceğine ima edilmektedir. Demek ki kutup­larda vakit yok diye namazı terk yerine, takdir yoluyla, namaz­ları 5 vakit kılmak mümkündür. Ve bu daha ihtiyata uygundur. Böylelikle Müslümanlar ibâdetlerin feyz ve nurundan nasibsiz kalmamış olurlar. Kutuplarda takdir yoluyla günde beş vakit namazın kılınabileceğini söyleyenler; güneşin batıp hemen doğması sebebiyle sabah veya yatsı ve vitir namazlarının vakti­nin olmadığı yerlerde ise, bu namazların sakıt olmayacağını, kazasının gerektiğini söylerler. Çünkü, her ne kadar namazın sebebi vakitse de, asıl sebeb ve illet, emr-i İlâhîdir. Allah'ın "namaz kılınız" şeklindeki emir ve hitabıdır. Bu cihetle her Müslüman 5 vakit namazla mükelleftir. Vakti olmayan namaz­lar ise, kaza edilir. İmam-ı Şafiî'nin de içtihadı bu şekildedir.

Oruç ibadetinde de aynı durum vardır. Orucun, sebebi olan ayı görmek mümkün olduğu halde, imsak ve iftar vakitleri ta­ayyün etmemektedir. Bu sebeble, oruç ibadetinin de mükellef­ten sakıt olacağını söyleyen âlimler olduğu gibi, namazda oldu­ğu şekilde takdir yoluyla oruçların tutulması gerektiğini söyle­yenler de vardır.[266]

8/A
Fri 15 August 2014, 11:06 am GMT +0200
Esslamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh...
Bizlerin durumu ne kolay değil mi bizler yok bu sebepten yok şu sebepten namazlarımızı kazaya bırakıyoruz belkide ama asıl sebeplerin farkında olmalıyız Kutup gibi ve güneşin doğması ile batması bir olan bir ülkede ibadet etmek pek kolay değil aslınsa insanın içinden gelirse RABBİM verir kolaylığını İNŞAALLAH...

Rüveyha
Fri 15 August 2014, 04:41 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam
Mevlam razı olsun..Çok muhim bir konu..Çok açıklayıcı bir paylaşım, okuduk anladık inşaAllah..

mevlüdekalınsaz
Fri 15 August 2014, 04:50 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah;  peygamberimiz gelecekte ortaya çıkacak meselelere de ışık tutmuş.durumumuza göre neyi nasıl yapmamız gerektiğini bizlere bbildirmiş..Rabbim hakkıyla tatbik edip amele dökenlerden eylesin inşALLAH...paylaşım için Mevlam razı gelsin..önemli bir konu..