- Kuran ve Sünnete evlilik

Adsense kodları


Kuran ve Sünnete evlilik

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Hadice
Fri 12 November 2010, 08:18 am GMT +0200
 KUR’AN VE SÜNNETTE EVLİLİK

 MUKADDİME

Evlilik; dinî bir sünnet, nefsî bir ihtiyaç, bir de insan soyunun de­vamlılığının, insanın yaratılıştan gelen temel bir ihtiyacının, insan duy­gularının istikrar bulmasının ve hayatın süreklilik kazanmasının ken­disine bağlı bulunduğu içtimaî bir zorunluluktur.

Buna ilaveten yeni nesillerin dünyaya gelmeleri, onların eğitilerek sağlıklı bir hayata kavuşturulmaları ve bu hayatta yapıcı rollerini ye­rine getirmeleri için gerekli ortamın hazırlanması için meşru olan yol­dur.

Her ne kadar dinin çizdiği çerçevenin ve kanunun düzenlemesinin dışında erkek-kadın ilişkisi yoluyla neslin meydana gelmesi mümkün ise de, bu durumda neslin eğitilmesi ve yetişmesi için gereken dinî, içti­maî ve ahlakî ortamın hazırlanması şüphelidir.

Çünkü bu ortamı hazırlayan ve bu gayeyi gerçekleştiren, çocuğun ana ve babasının belli olması, geçici olmayan bir akidle -kan-koca ola­rak- ana ile babanın birbirlerine bağlı olmaları ve topluma yararlı aileyi oluşturmak için birbirlerine yardımcı olmalarıdır. Ancak bu şekilde çocuk, toplum yapısının bir taşı olur.

Ana ve babanın belirlenmesi, yeni neslin eğitilmesi için birlikte yardımlaşmalar ise ancak sorumlulukların kendisiyle belirlendiği, görev bölümünün yapıldığı ve geleceğin kendisi sayesinde bir düzene so­kulduğu evlilik yoluyla gerçekleşebilir.

insanlar evlilik kurumunu ihmal ettiklerinde büyük tehlikelerle karşı karşıya kalırlar. Bu ihmalin ortaya çıkaracağı tehlikelerden bir­kaçını şöylece sıralayabiliriz:

1- Toplumun bazı fertleri, şehevî ihtiyaçlarım bastırıp ruhbanlık yolunu seçtiklerinde toplumsal görevlerinden ve ailevî sorumluluklarından kaçar, onları-yerine getirmekten uzak dururlar.

2-Toplumun diğer fertleri de şehvetlerinin esiri olur ve alabil­diğine onların peşinden koştuklarından ahlâkî sapıklıklar, aykırı dav­ranışlar başgösterir, suç işleme yaygınlaşır ve toplumun güvenliği sarsılır.

3- Nesil yitirilir; toplum, insan toplumu olmaktan çıkar ve hayvan sürüsüne dönüşür.

Yetişen çocuğun ümmet için yol gösterici bir meşale, sürükleyici bir güç, koruyucu bir kalkan ve insanlığı, özlenen erdemliğe ulaştırma yolunda faal bir rol oynaması için azim ve duygularının bilenmesi husu­sunda evliliğin verimli bir ortam oluşturması önemli bir görev ve büyük bir sorumluluktur.

Bununla birlikte evlilik hayatının -ileride de görüleceği gibi-eşlerden her birinin üzerinde psikolojik, sosyal ve ahlâkî derin etkileri vardır.

Arzu edilen söz konusu hedefleri gerçekleştirme hususunda yegane bir yol olarak evlilik hayatının, eşlerin, çocukların ve toplumun hayatında olumlu derin etkilere sahip olabilmesi ancak evlilik müessesesine ihtiyatlı, uyanık, dikkatli ve herşeyin hesabını yaparak yaklaşımda bulunduğumuz takdirde mümkün olur. iyinin seçiminde, yararlı evladın yetiştirilmesinde tüm gücümüzü harcadığımız sonra da sabır, hikmet ve sorumluluğu yüklenerek yolumuza devam ettiğimiz, işlerin akibetini sabırla tesbit ettiğimiz, iyi muameleye sarılıp sebepleri araştırmak ve çözüm yollan önererek ortaya çıkan problemleri çözüme bağladığımız takdirde evlilik müessesesinden arzulanan hedeflere ulaşılır.

Ayrıca safiyeti bulandıran şeylerden korunma konusunda eşlerin her ikisinin yardımlaşmaları, anlaşma ve mutluluğu sağlayan yollara sarılmaları, karşılıklı müsamahanın önemini idrak etmeleri, evlilik ku­rumunun kutsallığına zarar getirmeyen ve ALLAH'ın yasaklarının çiğnenmediği durumlarda basit olumsuzluklara göz yummaları sözkonusu olan durumlarda bu hedeflere erişilebilir.

neslihan
Thu 11 December 2014, 10:59 pm GMT +0200
Kuran ve sünnet perspektifinde kurulan bir yuva Allahın izni ve inayetiyle maksada hasıl olur. Rabbim müslüman kardeşlerimizin kurdukları ve kuracaklari yuvalari Rıza-i ilahiden ayirmasin.

bahrişan 8/b
Tue 20 January 2015, 09:56 pm GMT +0200
KURAN ve SUNNET LE KURULAN BIR YUVA COK IYI BIR YUVA OLUR