- Kuran ve bilim hakkında

Adsense kodları


Kuran ve bilim hakkında

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sat 4 December 2010, 02:08 pm GMT +0200
KURAN VE BILIM HAKKINDA...


Ilerleyen sayfalarda Kuran ayetlerinin evren hakkinda verdigi bazi bilgilerin bilim ile olan olaganüstü paralelligine deginecegiz. Ama öncelikle, Kuran ve bilim konulari üzerinde uzun süredir devam eden bir karisikliga da deginmek gerekiyor.
Bu karisiklik, bazi ateist "bilim adamlari"nin Kuran'a önyargili biçimde yaklasmalarindan kaynaklanir. Allah'in varligina inanmayan, dolayisiyla da Kuran'in Hz. Muhammed tarafindan "yazildigini" öne süren bu kisiler, Kuran'in verdigi haberlerin mutlaka bilimle çelisecegi noktasindan hareket etmislerdir. "6. yüzyilin bilgisi ile yazilan bir kitap, elbette sürekli gelisen ve yeni dogrular bulan bilimle çelisecektir" gibi bir mantik öne sürmüslerdir. Böylesine bir önyargi ile baktiklari Kuran ayetlerinin anlamlarini çarpitarak, sözkonusu iddialarina destek bulmayi denemislerdir.
Buna karsilik bazi müslümanlar, bu karalamalara karsi savunma yapmaya çalisirken, bir hataya düserek, Kuran'i bir "bilim kitabi"olarak tanitmaya baslamislardir.
Kuran'in bilimle çelismedigini ispatlamaya çalisirken, neredeyse tüm bilimin Kuran'in içinde oldugunu söylemislerdir. Hatta, bilimsel gelisme için, formüllerle ya da deneylerle ugrasmak yerine, Kuran'in daha derin arastirilmasinin daha faydali oldugunu öne sürenler olmustur.
Oysa, Kuran ayetlerinden anladigimiza göre, Kuran bir "bilim kitabi"degildir. Bilime öncülük etmek, kimya formülleri aktarmak ya da kuantum fizigi ögretmek için indirilmemistir.
Kuran'in ne amaçla indirildigini ayetler söyle açikliyor:
"Elif, Lam, Ra. Bu bir Kitap'tir ki, Rabbinin izniyle insanlari karanliklardan nura, O güçlü ve övgüye layik olanin yoluna çikarman için sana indirdik." (Ibrahim Suresi, 1)
"(Kuran) Temiz akil sahipleri için bir hidayet rehberi ve bir zikirdir." (Mümin Suresi, 54)

Kisacasi Kuran, müminlere rehber olmak üzere indirilmistir. Onlari "karanliklardan aydinliga" yani inkardan imana çikaracak ve onlara Allah'a nasil kulluk edeceklerini, O'nun rizasini nasil arayacaklarini açiklayacaktir.
"Rehber" olma özelligi, müminin karsilasacagi olaylarla ilgili özlü bilgileri aktarmayi da içerir. Diger deyisle Kuran, müminin tüm ibadetlerini nasil yapacagini açiklar.
Müminin ibadetleri ise iki türlüdür: Namaz, oruç gibi dogrudan Allah'a karsi yapilan ibadetler ve "iyiligi emredip-kötülügü engellemek" olarak özetlenebilecek olan ve toplum içinde gerçeklestirilecek ibadetler.Bu yüzden Kuran, mümine, "iyiligi emredip, kötülükten sakindirirken" yani dini anlatirken ve dinin düsmanlarina karsi mücadele ederken ne gibi yöntemler izlemesi gerektigini anlatir. Bunun yaninda, ne tür insanlarla ve toplumlarla karsilasacagini tarif eder. Sayisiz ayette "De ki..." ve "Derler ki..." ifadeleriyle baslayan cümleler, müminlerin diger insanlarla nasil bir diyalog içine girecegini anlatir.
Ama bunlardan yola çikip "Kuran bir sosyoloji kitabidir" ya da "Kuran bir psikoloji kitabidir" diyemeyiz. Çikarilacak sonuç, Kuran'in, kendisini rehber edinen müminlere, Allah'a yakinlasma ve Allah yolunda mücadele için girisecekleri çabada yardimci olmak üzere psikolojik ve sosyolojik bilgiler verdigidir. Bu bilgilerin, hiç bir sosyoloji ya da psikoloji kitabinda verilemeyecek kadar özlü ve dogru oldugunu, müminler, yasadiklari tecrübelerden bilirler.
Kuran ayni sekilde, "dünyaya nizam verme"gibi bir misyon da yüklenmis olan müminlere, politik bilgiler verir. Dünyada etkin "güç odaklari"ni tarif eder. Müslümanlara kimin düsmanlik besleyecegini bildirir. Dünyadaki bozgunculugun ardinda kimlerin var oldugunu açiklar. Ama bundan da "Kuran bir siyaset bilimi kitabidir" sonucu çikmaz. Kuran bu bilgileri, müminlere "rehberlik" etmek için vermektedir. Ayni sey, Kuran'in verdigi tarihsel bilgiler için de geçerlidir: Insanlik tarihi elbette Kuran'dan ögrenilmez ama Kuran, tarihin en önemli anahtarlarini vermekte, müminlerle dine düsman olanlar arasindaki mücadelenin tarihteki yerinden bahsetmektedir.
Ayni kistas, kuskusuz bilim için de geçerlidir: Bilim, arastirma ve deney sonuçlarindan elde edilir. Bu zaten, Allah'in "yerde ve gökte"ki ayetlerinin incelenmesi için verilen Kuran emrinin de bir geregidir. Ama Kuran'dan kimya formülleri çikarmaya çalismak kuskusuz hata olacaktir. Kimya formülleri, müminin "ibadetleri" açisindan dogrudan bir önem tasimamaktadir ki, Kuran'da açiklansin. Bunu arastirmak kimyacilarin isidir. Ve kuskusuz gereklidir, ama laboratuarda yapilacaktir.
Bunun yaninda, Kuran ayetleri gerçekten de bazi bilimsel gerçeklere deginir. Çünkü mümin, nasil bir "siyaset bilimcisi"olmasa da girisecegi çaba nedeniyle politik ortami bilmesi gerekiyorsa; "bilim adami" olmak zorunda olmasa da, Allah'in yarattiklarini tanima açisindan bilime asina olmalidir. Bu nedenle Kuran, evrenin yaratilisi, insanin dogumu, atmosferin yapisi gibi bazi konularda temel bilgiler verir. Bu konularda verilen bilgilerin, modern bilimin son bulgulariyla uyum içinde olmasi ise, Kuran'in "insan yazmasi"olmadigini bir kez daha ortaya koymasi açisindan önem tasimaktadir.


cerendemir
Thu 25 July 2013, 12:28 am GMT +0200
Bilim de yeni bulunan gelişmeler , icatlar zaten bize direk kur an'ı sunuyor.Bunun için sadece kur an'ı kerim'i okumak gerekiyor.

Mustafa Yasin
Sat 24 March 2018, 04:01 pm GMT +0200
Selamun Aleyküm. Allah Kuranda bütün dünya hakkında bilim ile ilgili bir sürü haber vermiştir. O zaman hepimiz Kuran okumalı ve öğrenmeli.

Bilal2009
Sat 24 March 2018, 04:17 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Kur an yolundan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Sat 24 March 2018, 07:23 pm GMT +0200
Aleykumselam.kur ani kerimi okuyan anlayan ve hayatına rehber edinip bilimi öğrenen anlayan kullardan olalim inşallah. ..

Sevgi.
Sat 24 March 2018, 11:47 pm GMT +0200
Aleykümüsselam Kur an Allah ın kelamı ve emirleridir bilimle asla ters düşmez inşaAllah