- Kuran karşılığında ve bedelsiz evlendirme

Adsense kodları


Kuran karşılığında ve bedelsiz evlendirme

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Tue 7 December 2010, 12:16 pm GMT +0200
Bâb: Kur'an Karşılığında Ve Bedelsiz Evlendirme

 

349- Ali b. Abdullah bize anlatarak dedi ki: Süfyân bize, Ebû Hâzim'den, o Sehl b. Sa'd'dan (ra) şunu nakletti:

Allah Resûlü'nün (sav) huzurunda bir topluluğun arasındaydım. Bir adın kalkarak şöyle dedi: Ey Allah Resulü! Bu kadın size kendini hibe itti. Hakkında görüşünüzü söyleyiniz.

Allah Resulü (sav) kadına hiçbir cevap vermedi. Kadın tekrar kalktı ve "Ey Allah Resulü! Bu kadın kendini size hibe etti, hakkında görüşü­nüzü söyleyin" dedi. Allah Resulü (sav) yine cevap vermedi. Kadın üçüncü kez ayağa kalktı ve "Ey Allah Resulü! Bu kadın kendini size hibe etti, hakkında görüşünüzü söyleyin" dedi.

Orada bulunan bir adam kalktı ve "Ey Allah Resulü! Onu bana nikahlayın" dedi. Ona, "Verecek bir şeyin var mı?" diye sordu. Adam Hayır" deyince, "Demir bir yüzük de olsa olur" buyurdu. Adam gitti ve aradı. Sonra dönüp geldi ve "Bir şey bulamadım. Demir bir yüzük bile" dedi. Allah Resulü (sav) "Kur'an'dan ezberinde bir şeyler var mı?" diye sordu. Adam, "Şuşu sûreyer ezberimde" deyince Allah Resulü (sav) "Haydi git, ezberindeki Kur'an'a karşılık onu seninle nikahladım" buyurdu.[16]

 
Şerh

 
241 ve 331 no.lu hadisler altında şerhedilen bu hadisin burada zikredilme sebebi, Kur'an ezberinin de mehir sayılabildiğini göstermesidir. Nitekim adı geçen olayda Allah Resulü (sav) mehir olarak verecek hiçbir şey bulamayan sahabîyi ezberindeki Kur'an sûreleri karşılığında evlendirmiştir.

 
Bâb: Demir Bir Yüzük De Olsa Mehir Verilmesi

 

350- Yahya bize anlatarak dedi ki: Vekî bize Süfyân'dan, o Ebû Hâzim'den, o Sehl b. Sa'd'dan (ra) şunu nakletti:

Allah Resulü (sav) bir adama şöyle buyurdu: Demir bir yüzük karşılığı olsun (mehir vererek) evlen.[17]

 
Şerh
 

Nikahın rükün veya şartlarından olmamasına rağmen evlenilecek hanıma demir yüzük dahi olsun mehir olarak verilmesi, onun hatırının alınması anlamında manidar bir harekettir. Çünkü o,  bir şekilde kendisini kocasına armağan etmekte, hayatta desteği ve hayat arkadaşı olmaya hazır olduğunu ilan etmektedir. Onun bu jestinin karşılıksız bırakılması, en azından usûl ve âdaba ters düşen bir davranıştır. Bu yüzden bir parça kumaş, bir demir halka dahi olsun mehir vermek Efendimizin (sav) tavsiyesi gereğidir.


[16] Bkz. 331 no.lu hadis-i şerif.

[17] Bkz. 331 no.lu hadis-i şerif.

ceren
Thu 21 June 2018, 03:10 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Hiç bir şeyi olmayan kişi ezbere bildiği kur an sonucunda evlenebilir ve nikah ahdi gerçekleşir.Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..

Sevgi.
Fri 22 June 2018, 01:35 am GMT +0200
Aleykümüsselam Kur an ı Kerim bilme karşılığında bir erkek bir kadınla evlenebilir Efendimiz bunu yapmışlardır

Bilal2009
Fri 22 June 2018, 01:40 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in yaptıklarını yapan yapmadıklarını yapmayanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun