- Kurân hitabının avam ve havasa yönelik olması

Adsense kodları


Kurân hitabının avam ve havasa yönelik olması

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sun 15 May 2011, 03:05 pm GMT +0200
2. Kur'ân Hitabının Avam Ve Havasa Yönelik Olması;[182]

 

İnsanların kültür, bilgi, görgü ve anlayış durumları farklıdır. Bu farklılıktan ötürü hitab etme ve edilme durumları da farklılık arzeder. Kültür ve bilgi seviyesi yüksek olan bir insana yönelik hitab tar­zı, kültür ve bilgisi düşük olan bir insanı memnun etmez. Zira o bundan bir şey anlamaz.[183] Seviyesi düşük olan bir insana yönelik bir hitab da bilgili bir insana sunulduğunda ona çok yavan ve basit gelir.

Halbuki yüce Kur'ân, lafız ve cümle terkibinde öyle bir üslûp kullanmış ki, kültürleri, bilgi seviyeleri ve hayat şartları çok farklı kimseler her tabaka ve her kesim aynı hitabtan kendisine uygun mesaj ve dersi alabilmektedir. Üslûp ne bilgiliye basit; ne de bilgisi­ze ağır gelmektedir. Bu da Kur'ân üslûbuna özgü bir espridir.[184]



[182] Dıraz, en-Nebe', s. 113; Zerzûr, a.g.e., s. 260;

[183] T.D.V'nin ülke çapında düzenlediği kutlu doğum haftası münasebetiyle Y.Y. Üni. İlahiyat Fakül­tesinden bir grup öğretim elemanı, Van'ın Gevaş ilçesindeki bir panele katıldı. Konuşma seviyesi fazla yüksek olmamasına rağmen halk kesimi fazla bir şey anlamadığını söyledi.

[184] Bkz. Dıraz, en-Nebe', 113; ez-Zerkanî, ll 209; Zerzur, a.g.e., 5.260. Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 84-85.