- Kul hakkına girmenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Adsense kodları


Kul hakkına girmenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 11:15 pm GMT +0200
Kul hakkına girmenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Hz. Peygamber (s.a.s.), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir. Bunun yapılmaması durumunda haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zalime yükleneceğini belirtir (Buhari, Mezalim, 10). Yine Peygamberimiz (s.a.s.), imkanı olduğu halde zamanı gelmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder: “Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür” (Buhari, Havale, 1).

Görüldüğü üzere kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebali vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilahi adalet, bunu gerektirir. Veda hutbesinde Rasulüllah (s.a.s.) “Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır)” (Buhari, Hacc, 132) buyurmuştur.

Buna göre, gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal, sahipleri biliniyor ise kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyor ise fakirlere veya hayır kurumlarına onların namına sadaka olarak verilmelidir. Ayrıca, yapılan bu kusurlardan dolayı da Allah’tan af ve mağfiret dilenmelidir.

Mal ya da darp gibi şeylerle ilgili olmayan gıybet, bühtan gibi hak ihlallerinde en doğrusu, hak sahibine durumu anlatıp helalleşmek olmakla beraber, her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından ya da insanlar bundan çekindiklerinden, kendi adına tövbe edip, hak sahibi namına da istiğfar etmek, dua etmek ya da hayır hasenat yaparak sevabını ona bağışlamak, bu tür hak ihlallerine keffaret olur (Maverdi, el-Havi, I, 107; İbn Teymiyye, el-Fetava’l-Kübra, I, 113).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

yunus emre 7/B
Mon 16 February 2015, 05:25 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh.Hiç kimse kul hakkı ile Allah (c.c) huzuruna çıkmaz inşallah. Kul hakkı en büyük günahlardandır.Bu gelip geçici Dünyada hiçbir şeyin hiçbir kimsenin hakkına girmemeliyiz aksi taktirde Allah (c.c) bizleri Cennetinden bile mahrum kılabilir.Allah (c.c) bizlere rahmet eylesin inşallah.

8/A
Mon 16 February 2015, 07:03 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ve rahmetullahi ve berekatuh...
İnşaallah Rabbim bizlerin bu tür davranışlardan sakınmamızda yar ve yardımcimiz olur hesap gunu Rabbimiz bize sorduğunda O nun karsisinda mahcup olmayalim İnşaallah...
Emeğine sağlik...

Edanur 8/D
Tue 10 November 2015, 06:43 pm GMT +0200
Es Selamun Aleyküm.
Rabb im merhametliler merhametlisidir.Her günahı affedebilir herkese cennetini baağışlayabilir ama Rabb im bizleri kul hakkıyla huzuruna gidenlerden eylemesin.Rabb im nefsimize hakim olmayı nasip etsin İnşaallah ..Allah c.c razı olsun


melda 6D
Tue 10 November 2015, 07:16 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Rabbim , kul hakkıyla ölmekten kul hakkına girmekten sana sığınırım.

HAZİNE ŞAHİN 7D
Tue 10 November 2015, 08:34 pm GMT +0200
Kul hakkına dikkat edelim birbirimizin hakkını yemeyelim

RAMAZAN 7/D
Mon 16 November 2015, 08:07 pm GMT +0200
Ve Aleyküm Selam . Kul hakkına girmeden Rabb'imizin huzuruna cikariz İnşALLAH .
Kul hakki gercekten cok buyuk bir meseledir .
Şehitlerin butun gunahlari affolunurken kul hakkına girmişse eğer o gunah silinmiyor ,
Rabb'imiz şehit kullarından alacak hakki olan kullarina "Hakkınızı ben vereceğim,
buyuruyordu yanliş hatirlamiyorsam . Rabb'im affeylesin

ceren
Mon 16 November 2015, 10:42 pm GMT +0200
Aleykumselam.Allah karsisina gelen kulunun sadece kul hakki ile gelmemesini ister.Rabbim bizleri kul hakki ile yanina almasin insallah...

Kevšer
Tue 17 November 2015, 05:14 am GMT +0200
Ve Aleykümüsselăm. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. Rabbimiz kul hakkına çok önem vermiştir. Oyüzden hiç kimsenin hakkına  girmemeye dikkat etmeliyiz. Rabbim bizleri herdaim Rızasına uygun yaşıyan ve Peygamberimiz'in sünnetlerini hakkıyla uygulayanlardan eylesin inşaAllah.

Yehma
Fri 12 October 2018, 12:17 am GMT +0200
Allah kulum benim karşıma kul hakkıyla gelme demiş. Biz de kula hakkı ne kadar önemli onu anlıyoruz. Herşeye af var ama kul hakkı, kuldan alıcaksın hakkını hellaliğini. Rabbinin huzuruna öyle geliceksin

Bilal2009
Fri 12 October 2018, 12:52 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun

Hadice
Sat 25 February 2023, 12:32 pm GMT +0200
Ve aleyküm selam Rabbim sen bizleri koru muhafaza eyle kul hakkına girmekten kul hakkı yemekten
Paylaşım için rabbim razı olsun.

Sevgi.
Mon 27 February 2023, 06:41 am GMT +0200
Rabbim bizleri kul hakkına girmekten muhafa eylesin inşaAllah