- Kudai

Adsense kodları


Kudai

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
reyyan
Tue 10 July 2012, 01:59 pm GMT +0200
KUDAİ
 (ö. 454/1062)


Hadis âlimi, kadı, tarihçi ve diplomat.


Ebû Abdillâh Muhammed b. Selâme b. Ca'fer el-Kudâî. 380 (990) yılı dolaylarında Kahire'de doğduğu anlaşılmaktadır. Benî Kudâa'ya nisbetle Kudâî diye tanındı. Bağdat, Musul, Dımaşk, İskenderiye, Horasan, İsfahan, Şîraz gibi bölgelerden Mısır'a gelen âlimlerle görüştü ve kıraat âlimi Ebû Abdullah Ahmed b. Ömer el-Cîzî, hadis âlimi Ebü'l-Hasan Ahmed b. Abdülazîz b. Sersâl, İbnü'n-Nehhâs diye bilinen fakih ve muhaddis Ebû Muhammed Abdur-rahmarj b. Ömer et-Tücîbî, mutasavvıf Ebü'l-Hasan Ali b. Abdullah b. Cehdam el-Hemedânî gibi âlimlerden faydalandı. Mekke, İstanbul, Remle ve Trablusşam'a giderek 130 kadar âlimden hadis rivayet izni aldı; fıkıhta Şâfıî mezhebini benimsedi. Kendisinden de Hatîb el-Bağdâdî, Ebü'l-Ferec Sehl b. Bişr el-İsferâyînî, İbn Mâkûlâ, Muhammed b. Fütûh el-Humeydî ve Hz. Ali'nin torunlarından "Nesîb" diye anılan Ebü'l-Kâsım Ali b. İbrahim el-Alevî el-Hüseynî hadis rivayet etti. Kudâî'nin en verimli devresi Fatımî Halifesi Müntasır-Billâh döneminde geçti. Daha çok kadı unvanıyla tanınmakla birlikte Fâtımîler devrinde vezir kâtipliği, devlet kütüphanesi müdürlüğü, elçilik ve kadılık (Kindî, s. 613) görevlerinde bulundu. Müntasır-Billâh 447'de (1055) onu Kostantiniye'ye elçi olarak gönderdi. Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in aynı tarihte oraya giden elçisiyle karşılaşan ve Tuğrul Bey'in Bizans imparatoriçesine gönderdiği mektuptaki talebi üzerine elçisinin Kostantiniye Camii'nde namaz kılıp Abbasî Halifesi Kâim-Biemrillâh adına hutbe okumasına muttali olan Kudâî bu durumu Müntasır'a bildirdi. Bunun üzerine Müntasır, hıristiyanlara ait pek çok kıymetli eşyanın bulunduğu Kudüs Kamâme Kilisesi'ndeki hazinelere el koydu; Bizans orduları da bütün sahil ülkelerini istilâ ederek Kahire'yi muhasara altına aldı; 454 (1062) yılına kadar devam eden kıtlık dolayısıyla Mısır ülkesinde veba salgını baş gösterdi (Makrîzî, I, 335). Çok iyi yetişmiş bir şahsiyet olan ve evinin Fustat'ın Sûkulberber denilen semtinde olduğu belirtilen Kudâî (İbn Hayr, s. 183) 16 Zilhicce 454'te (21 Aralık 1062) Kahire'de vefat etti ve Karâfe'deki Neccâr Kabristanı'na defnedildi.


Eserleri.

1. Şihâbü’l-ahbâr. İlk kelimeleri ortak özellik taşıyan kısa lafızlı hadislerden yapılan seçmelerle düzenlenen eser eş-Şihâb fi'l-hikemi ve'l -âdâb adıyla yayımlanmıştır (Bağdad 1327).


2. Müsnedü'ş-Şihâb. Şihâbü'l-ahbâr'daki hadislerin senedleriyle birlikte derlendiği eserin 489'da (1096) istinsah edilen en eski ve sıhhatli yazması Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde bulunmaktadır (III. Ahmed, nr. 370/1). HamdîAbdülmecîd es-Selefî, eseri Şam Zâhiriyye (nr. 538, 539) ve Bağdat Evkaf kütüphanelerindeki üç nüshasına dayanarak yayımlamıştır (I-II, Beyrut 1405/1985).


3. Düstûru melâlimi'l-hikem ve me'sûru mekârimi'ş-şiyem. Hz. Ali'nin tebliğleri, öğütleri, edebî sözleri, sorulara verdiği cevaplar, duaları, ayrıca şiir ve temsillerinden bir kısmının dokuz bab ve çeşitli başlıklar altında toplandığı eser Nehcü'l-belâğa, Dîvânü’l Alî ve Şad Kelime gibi eserlerle Hz. Ali'ye ait söz ve bilgilere kaynak olmuş, Muhammed Saîd er-Râfiî'nin şerhiyle birlikte Kahire'de (1332) ve harekeli olarak Beyrut'ta (1401/1981) basılmıştır.


4. el-Muhtâr fî zikri'l-hıtat ve'l -âsâr. Eserde Mısır'ın topografyası anlatılmaktadır. Ünlü Hıtat müellifi Makrîzî, Muhammed b. Yûsuf el-Kindî ile Kudâî'nin hıtat türünün öncülüğünü yaptıklarını söylemekte, yazma nüshası tesbit edilemeyen esere birçok âlim atıfta bulunmaktadır (meselâ bk. Yâküt, İbn Hallikân, Makrîzî, bibi.).


5. el-İnbâ bi-enbâ'i'l-enbiyâ ve tevârîhi'l-hulefâ ve vilâyâti'l-ümerâ (el-İnbâ' ani'l-enbiyâ Enbâ'ü'l-enbiyâ, Târîhu'l-Kudai, Uyûnü'l-maârif ve fünûnü ahbâri'l-halâ'if). Peygamberler, halifeler ve beylikler tarihi olmak üzere üç ana bölümden meydana gelen eser, yaratılıştan itibaren 427 (1036) yılına kadarki zamanın muhtasar bir tarihi olup özellikle Abbasîler ve Fâtımîler dönemi için önemli bir kaynak durumundadır. Kitabın çeşitli yazmalarından Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki nüshasını (Hekimoğlu Ali Paşa, nr. 687) esas alan Ömer Abdüsselâm Tedmürî eseri, adı bilinmeyen bir tarihçinin Bağdat'ın düşüşüne kadar Abbasî halifeleri ve Mısır'da hâkimiyetlerinin son bulmasına kadar Fatımî halifeleri tarihine yaptığı küçük bir zeyille birlikte yayımlamıştır (Sayda-Beyrut 1418/1998). Ayrıca Cemîl Abdullah Muhammed el-Mısrî eseri beş nüshasına dayanarak Târîhu'l-Kudâ'î: Kitâbü Uyûni'l-maârif ve fünûni ahbâri'l-halâ'if adıyla neşretmiştir (Mekke 1415/1995).


6. Dekâiu'l-ahbâr ve hakâiku (hadâ'iku)'l-itibâr. Vaaz, nasihat ve zikir kitabı olan eser Türkçeye tercüme edilerek yayımlanmıştır (İstanbul 1309, 1320).

Kudâiye nisbet edilen diğer eserler de şunlardır: Tefsîrü'l-Kur'ân (yirmi cilt olduğu söylenmektedir), Menâkıbü'ş-Şâfiî, Mucemü'ş-şüyûh, Emâlîü'l -hadîş, el-İnbâh ti'l -hadîş, el-A'dâd (el-'Aded). Fâtih Sultan Mehmed devri âlimlerinden birinin eseri olan Dürretü’l (doğrusu Dürrü’l) vaizin ve zuhru’l Abidin (Keşfü’z-Zünun, I-745; İzahu’l Meknun, I-462; Hediyyeü’l Arifin, II-71) Katib Çelebi tarafından Kudai’ye nisbet edilmiştir.

                                                                                                                                                                                                            (T.D.V.İslam Ans. 26/309-310)