- Kredi kartı ile altın satışı caiz midir?

Adsense kodları


Kredi kartı ile altın satışı caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Mon 23 February 2015, 11:41 pm GMT +0200
Kredi kartı ile altın satışı caiz midir?


   Altın, gümüş, döviz, TL vb. para cinsinden olan şeylerin birbirleriyle değiştirilmesine sarf denir. Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması halinde yapılan işlem faize (nesie ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir. Konuyla ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Altına karşılık altın, gümüşe karşılık gümüş, buğdaya karşılık buğday, arpaya karşılık arpa, hurmaya karşılık hurma, tuza karşılık tuz; cinsi cinsine birbirine eşit ve peşin olarak satılır. Malların sınıfları değişirse peşin olmak şartıyla istediğiniz gibi satın. “ (Buhari, Büyu’, 74-82; Müslim, Müsakat, 79-104; Tirmizi, Büyu’, 23).

   

   Altının kredi kartıyla satışı konusunda farklı görüşler ileri sürülebilir. Kart sahibi olan kurumun (bankanın), kredi kartı ile yapılan satıştan doğan borcu, anında peşin (online) olarak kuyumcunun hesabına yatırması halinde, yapılan alış-verişin sahih olacağı, dolayısıyla burada nesie (veresiye) ribasının söz konusu olmayacağı söylenebilir. Altın bedelinin anında satıcının hesabına geçilmeyip daha sonra ödenmesi durumunda yukarda belirtilen, sarf akdi şartına riayet edilmediği ve altının para ile veresiye satışı söz konusu olduğu için caiz olmaz.


ceren
Tue 7 July 2015, 04:08 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Rabbim razı olsun paylaşımdan Rüveyha abla.Eğer banka satıcıya parayı direk verirse caiz olur.Ama bekletilirse o para caiz olmaz.Çünkü faiz binmiş olur.Rabbim bizlere helal kazanç,helal rızık nasip eylesin inşallah...

saniye
Sat 8 August 2015, 07:28 am GMT +0200
Ve aleykumusselam. Genellikle bankalar parayi bir sure bekletip veriyorlar. Bu da sarf akdine ters düşüyor. Alış satış konusunda çok dikkatli olmak gerekli. Rabbim razi olsun.

sultan aktay
Fri 16 October 2015, 03:42 pm GMT +0200
selamun aleyküm
allah paylaşım için razı olsun
bu konu hakında beni bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim

ikranur 7d
Fri 16 October 2015, 04:27 pm GMT +0200
kredi kartı ile altın satışı caiz değildir. Allah (c.c.) inşAllah bzlere bir altın alabilme imkanı sunar. Paylaşım için Allah (c.c.) razı olsun.