- Kolestomi hastası olan kişi abdesti nasıl alır?

Adsense kodları


Kolestomi hastası olan kişi abdesti nasıl alır?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 17 February 2015, 08:20 pm GMT +0200
Kolestomi (bağırsağın alınmasıyla karın boşluğunda poşetle büyük abdestin çıkışı yapılması) hastası olan kişi abdesti nasıl alır? Namazını nasıl kılar? Şafii mezhebine mensup birinin uygulaması nasıl olmalıdır?

Kolostomi hastalığında direkt olarak karın duvarına yapıştırılan bir torbaya gelen dışkının kontrolsüz bir şekilde boşaltılması söz konusudur. Bu durumda olan hastalar özürlü olarak kabul edilip ibadetlerinde özürlülere tanınan kolaylıklardan yararlanırlar. Buna göre sadece abdest durumu özür sahibi olmayan insanlardan farklıdır. Abdest dışındaki diğer dini görevlerde özür sahibi olmayan insanlar gibi davranır.

Özürlü kimsenin çamaşırına özür yerinden çıkarak bulaşan kan, irin, idrar, dışkı, cerahat gibi şeyler özrü devam ettiği müddetçe namaza engel değildir. Necasetin az veya çok olması hükmü değiştirmez. Özür devam ettiğinden bundan kaçınılması mümkün değildir. Ancak bu necis/pis şeyler çamaşırına veya elbisesine tekrar bulaşmayacaksa, yıkanması gerekir. (İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, l, 139, 281, 283) Özür sahibi insanlar; bir vakit için aldığı abdestle o vakit çıkıncaya kadar diledikleri kadar namaz kılabilirler. Ancak yeni bir vakit girdiğinde tekrar abdest almaları gerekir.

Şafii mezhebine mensup olan kişi namaz vakti girdikten sonra abdest alır ve hiç ara vermeden hemen namazını kılar. Fakat cemaati beklemesinde bir sakınca yoktur (Selame el-Izami, Tenviru’l-kulub, 118).

Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu


[Muhammed]
Thu 13 August 2015, 02:15 pm GMT +0200
Esselamu Alleyküm Ve Rahmetullah Ve Berekatuh...Dinimiz kolaylık dinidir.Rabbimiz de zaten kolaylaştırınız zorlaştırmayınız buyuruyor.Rabbim özrümüz olmasına rağmen bizlere kolaylıklar verip ibadetimize devam etmemizi cennet ehli olmabilmek için çabalarımızı durdurmuyor daima devam etmemiz gerektiğini söylüyor.Rabbim bizleri hakki mana salih kularından eylesin İnşaAllah.Allah razı olsun İnşaAllah...

ceren
Thu 13 August 2015, 03:42 pm GMT +0200
Aleykümselam.Bu hastalık da olan kişilerin durumu direk olarak özür sayılır.Ve ona göre abdestlerini alıp namazları kılmaları gerekir.

halim
Thu 13 August 2015, 04:30 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ; Cenabı hak her zorluğa karşı bir kolaylık ihsan etmiştir bu durumda ona binaendir inşaallah namazını ibadetini allahın rızası için tam ve eksiksiz yapanlardan oluruz .

Allah razı olsun

melda 6D
Thu 13 August 2015, 05:57 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Sağlığımız yerinde olduğu için şükretmeliyiz. İnşallah namazlarımızı samimiyetle , bilinçli kılanlardan oluruz.

HALACAHAN
Fri 4 March 2016, 11:14 am GMT +0200
Dinimiz kolaylık dinidir.. Her türlü durum için mutlaka kolay bir yolunhda Rabbimiz bildirmiş.Şükürler olsun ona.. Bize düşen ise hangi şartta isek onun kolayligindan faydalanıp ibadetlerimizi yapmaktır..

HALACAHAN
Fri 4 March 2016, 11:16 am GMT +0200
Allahim şafi isminin hürmetine tüm hastalarimiza  ve bizlere acil sifalar versin..Özellikle bazı hastalıkların imtihanı ağır oluyor.. Rabbim hepimize acil sifalar vermeni  diliyoruz

HALACAHAN
Sun 28 August 2016, 10:18 pm GMT +0200
Hasta olan kardeşlerimiz için sağlama  birbom kolaylık bulunuyor..Inşaallah hakkiyla uygularız..

HALACAHAN
Fri 2 September 2016, 12:01 am GMT +0200
Rabbimiz sorunlar karşısında neler yapmamız gerektiğini de bizlere bildirmiş ..Inşaallah bizde ona layık kul olma çabası içinde olur rizasini gozetiriz..