- Kızımla markete gitmek kabus gibi

Adsense kodları


Kızımla markete gitmek kabus gibi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Mon 12 September 2011, 03:17 pm GMT +0200
KIZIMLA MARKETE GİTMEK KABUS GİBİ!

Mayıs 2010 56.SAYI

Merhaba Perihan Hanım, 3 yaşında bir kızım var, onunla alış verişe çıkmak istemiyorum. Çünkü marketteki bütün çikolata, cips ve şekerlemeleri istiyor. Ayrıca biriyle yetinmiyor, hepsini açıp biraz ısırıp sonra öbürüne geçiyor. Vermediğimde de avazı çıktığı kadar bağırıyor, hırçınlaşıyor. Kasaya gittiğimizde, bir sürü kabı açılmış abur cubur oluyor. Buna nasıl engel olabilirim?

AYŞE YILMAZ / İSTANBUL


Değerli Ayşe Hanım,
Çocuklar misafirliğe gidildiğinde veya parka gittiklerinde nasıl davranmaları gerektiğini bilmedikleri gibi alış verişe gittiklerinde de nasıl davranmaları gerektiğini bilemezler. Oysa biz ebeveynler, onları bilir kabul eder ve onlardan bizim istediğimiz gibi davranmalarını bekleriz. Daha da ötesi istediğimiz gibi davrandıklarında genellikle önemsemeyiz ve takdir etmeyiz. Nasıl olsa öyle yapmaları gerekiyordur, ama istemediğimiz davranışları sergilediklerinde hemen tepki gösterir, küser, uyarır, kızar ya da döveriz.

Çocuklar hayatın başka alanlarında olduğu gibi alış verişte ne yapmaları ve nasıl davranmaları gerektiğini de ebeveynler yardımı ile öğrenirler.

Kızınızla markete gitmeden önce ona açıklama yapmalısınız. Örneğin; “Ayşe, bu gün seninle markete gideceğiz. Evimize almanız gereken bazı ihtiyaçlarımız var. Süt, yumurta, deterjan vs. Senin de almamı istediğin bir ihtiyacın var mı?” Birkaç tane şey sıralayacak olursa; “Bunlardan bir tanesini alabiliriz, hangisini alacağına sen karar ver. Bir çikolata mı yoksa bir meyveli yoğurt mu?” diyebilirsiniz. Markette ona neyin alınacağı önceden belirlenmeli ve söylenmelidir. Ona bir şey almak istemiyorsanız veya imkanınız yoksa evin ihtiyaçlarından bir şeyi ona alacakmış gibi gösterebilirsiniz. Örneğin; “Bugün sana çilek ya da salatalık alacağız” gibi. Bu açıklamalardan sonra alış verişe gittiğinizde anlaşmanıza uyuyor ve belirli şeylerle yetiniyorsa “Seninle birlikte alış veriş yapmak çok keyifli, alış veriş kurallarına uyman beni mutlu ediyor” diyebilirsiniz. Israr ediyor, bağırıyor ve hırçınlaşıyorsa “Ayşe, bağırmak yok, işte seçeneklerin, çikolata (veya muadili bir şey) ya da bir şey almamak.” Yine devam ediyorsa “Sanırım bir şey almamaya karar verdin” diyebilirsiniz. Bu durumda onun göstereceği tepkilere de lütfen kayıtsız kalın. Bir sonraki markete gitme zamanında “Seninle alış veriş yapmak keyifli olmuyor, önce alış veriş kurallarına uymayı öğrenmen gerekiyor” deyip onu götürmemelisiniz.

Ayrıca, henüz benmerkezci bakış açısıyla bakan bir çocuğun, sık sık devasa alış veriş merkezlerine veya marketlere götürülmesi, bunun bir alışkanlık haline getirilmesi de doğru değildir. Alış veriş yaparken çocuklarımıza aldığımız her şeyin, efdal bir sadaka olduğunu bilmeli, ancak tüketim çılgınlığı yaşanan günümüzde onları ihtiyaç olanın alınacağı konusunda çok iyi bilinçlendirmeliyiz.

Görüşmek dileğiyle.

Perihan GÜL