- Kıyamet neden gizli tutulmuştur?

Adsense kodları


Kıyamet neden gizli tutulmuştur?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
selsebil
Tue 29 September 2009, 09:55 pm GMT +0200
Semavi dinlerin mühim bir esası olan kıyamet hakkında Kur'an-ı Kerimde ve hadis-i şeriflerde geniş izahlar vardır. Bu izahlarda kıyametin çok yakın olduğu ve o günün dehşeti ifade edilerek insanların hazırlıklı olması teşvik edilmektedir.

Enes bin Malik'in rivayet ettiği bir hadiste Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bir gün, “Ben ve kıyamet günü şu iki parmak gibi yaratıldık” buyurmuş ve işaret parmağı ile orta parmağını birbirine bitiştirmiştir. (1)

Peygamberimiz bu sözleriyle kıyametin çok yakın bir zamanda meydana gelebileceğine işaret ediyordu. Kur'an-ı Kerimde “Kıyamet yakındır” buyurulması ve Peygamber Efendimizin kıyametin çok yakın zamanda kopacağını bahsetmesi 1400 sene geçtiği halde vuku bulmamış olması akla bir şüphe getirmemelidir. Çünkü kıyamet dünyanın eceli ile ilgili bir meseledir. “Dünyanın ömrüne nisbeten bin veya iki bin sene, bir seneye nisbetle bir iki gün veya bir iki dakika gibidir. Saat-i Kıyamet yalnız insaniyetin eceli değil ki, onun ömrüne nisbet edilip baid (akıldan uzak) görülsün.”(2)

Ayet ve hadislerde Kıyametin tam zamanı bildirilmemekle beraber Peygamberimiz (a.s.m.) onun vaktine yakın zamanda meydana gelecek bazı hadiselerden ve alametlerden bahsederek, mü'minleri devamlı uyanık tutmaya ve hazırlıklı bulunmaya teşvik etmiştir.

Kıyametin kopmasının gizli tutulmasının sebep ve hikmetlerine gelince;

Bunun pek çok hikmetleri vardır. Nasıl ki, insana öleceği zaman bildirilmiş olsaydı, hayatının yarısını iman ve İslam şuurundan mahrum olarak tam bir gafletle yaşayacak, yarıdan sonra ise adım adım darağacına giden bir idam mahkumu gibi ölümünü bekleyerek müthiş bir ıztırap duyacak ve azap çekecekti.

Musibet ve felaketlerin insanoğlu için gizli kalmasında da aynı hikmet vardır. Çünkü vakti belli olan bir felaketi beklemek o musibeti yaşamaktan daha fazla ıztırap ve işkence verecektir.

İşte bunun gibi pek çok hikmetler için kıyametin vakti insanlar için gizli kılınmıştır.

Her insan için ecel ne ise bütün bir insanlık için de kıyamet odur. Şualar'da Bediüzzaman bu mevzu ile ilgili olarak şu mealde izahlara yer verir:

Dünyanın eceli ve ölümü olan kıyametin vakti belli olmuş olsaydı, ilk ve orta çağda yaşayan insanlar ahiret düşüncesinden habersiz bir şekilde gaflet içinde yaşamış olacaklardı. Ve son çağın insanları da Kıyamet vaktini beklemenin dehşeti içinde dünya hayatının huzurunu ve lezzetini alamayacaklardı.

Şayet Kıyamet vakti belli olmuş olsaydı, bir kısım iman hakikatleri apaçık bir şekilde ortaya çıkacak, herkes ister istemez tasdik edecek; netice olarak da teklif, imtihan ve iman sırrı kaybolacaktı. İşte bunun gibi pek çok maslahatlar için, Kıyametin vakti gizli kalmış ve herkes, her dakikada hem ecelini, hem de hayatının devamını düşünebilmiştir. Böylece ne dünya hayatı, ne de ahiret ihmal edilmemiştir. (3)

Kıyamet gününün gizli kalışı, Kıyametin kopuşuna kadar devam edecektir. Ne zaman ki, güneş doğu yerine batıdan doğacak, artık insanlar için imtihan meydanı ve tevbe kapısı kapanacak, herkes Kıyametin kopacağına yakinen inanacaktır. Ancak o vakitten sonra yapılacak pişmanlık ve edilen iman da fayda vermeyecektir.

Kaynaklar
1. Müslim, Fiten:135.
2. Sözler, s. 318
3. Şualar, s. 488.

sumeyye
Fri 9 November 2012, 04:52 pm GMT +0200
s.a.. ; gizli tutulmuş olmasi bizlerin rahat bir şekilde hayati boşlayarak yaşamamizi bildirmiyor elbette konuda da gayet güzel anlatilmiş..Rabbim c.c sağlam bir iman ile son nefesimize kadar yaşayabilmeyi ve kelime-i şehadet ile ruhumuzu teslim edebilmeyi nasip eylesin..

mevlüdekalınsaz
Fri 25 July 2014, 09:03 am GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetullah; amin ecmain inşallah..Mevlam son anda nasıl olacak isek bütün bir ömrümüz boyunca da hep öyle olabilmeyi nasip eylesin.pişmanlığın ve edilen imanın hiçbir fayda sağlamayacağı o günde keşke demekten Mevlamıza sığınıyoruz.Mevlam dedirmeyecek bir hayat yaşatsın inşallah..

cerendemir
Fri 25 July 2014, 01:48 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Rabbim bizi kıyamet alemetlerin den korusun.Bizi İslam yolun dan ayırmasın.Bir kişi ne zaman öleceğini bilse,kıyametin ne zaman kopacağını bilse kendini ibadete kaptırıp her şey den elini ayağını çekecekti.O zaman insanın bazı şeyler ile sınanması,Allah'a sevgi ile bağlanması zorlaşacaktı.

ceren
Wed 8 July 2015, 09:27 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan Reyyan abla.Kıyametin gizli tutulmasının sebebi insanların o günü bekleyip dehşete düşmeleri ve her anlarını korkunun dehşeti ile geçirmemeleri için gizli kalmıştır...

saniye
Wed 8 July 2015, 09:57 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Kıyametin zamanının bilinmemesi de imtihanlardan biri değil midir? Rabbim elbette bizim için en iyi olanı bilir.

Bilal2009
Wed 8 July 2015, 10:46 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah , Kıyameti aramak ölümü aramaya benzer. İkiside bulunmaz fakat hazırlanılabilir.  Kişinin kıyameti ölümüdür.  Ölüm gelince kıyameti bilmek fayda vermez.

RAMAZAN 7/D
Thu 9 July 2015, 06:01 am GMT +0200
Ve Aleykümüs Selam . ALLAH-u Teâla kullarına karşı öyle bir merhamet gösteryor ki !! Eğer biz kıyametin vaktini bilmiş olsaydık belkide ölüm korkusu ile yaşayacaktık . Rabb'ime hamd-u senalar olsun . İnşALLAH tevbe kapısı ve imtihan meydanı kapanmadan , tevbe eder , ve iyi amellerde bulunuruz .

es-Sabur
Thu 6 August 2015, 09:29 pm GMT +0200
İnsan ölünce zaten kıyameti kopar onun için bu meseleleri fazla düşünmemek Allah ın taktirine bırakmak daha hayırlı olur bizlere düşen ölmeden önce kendimizi hesaba çekmeliyiz kendimize çeki düzen vermeliyiz inşaAllah

yagmur_7-c
Thu 6 August 2015, 09:41 pm GMT +0200
esselamu aleykum ,kiyametin ve kullarin olum gunlerinim belli olmamasinin sebebi gizli kalan bazi seylerin ortaya cikmasi ve kisinin icinde yasayacagi azaptir...rabbim tam bir imanla olmeyi nasip etsin insallah...

halim
Thu 6 August 2015, 10:21 pm GMT +0200
Ve aleykum selam ; İnşaallah dünyanın kıyameti değilde daha çok kendi kıyametimizi düşünmeli onun için amel etmeli ve ahiretimiz için her daim çalışmalıyız...

Allah razı olsun

melda 6D
Tue 11 August 2015, 06:34 pm GMT +0200
Selamün aleyküm . Kıyamet günü belli olmuş olsaydı insanların bazıları gaflete düşmüş bazıları iman etmiş olcaktı. Rabbim en doğrusunu bilir.

Kevšer
Wed 12 August 2015, 11:42 pm GMT +0200
  Aleyküm selam ecmain . Paylaşım için Rabbim Razı olsun bir yazı okumuştum şöyle diyordu.Olmuş olan olacak olanların yanında en hayırlı olanıdır.Rabbim biz aciz kullarını af eyle kalbimizi senin sevginden mahrum eyleme neolur. Amiin ecmain.

besiye7A
Thu 13 August 2015, 12:52 am GMT +0200
Paylaşım için teşekkürler allah razı olsun

HALACAHAN
Mon 20 March 2017, 03:31 pm GMT +0200
Kıyamet gününün gizli kalışı, Kıyametin kopuşuna kadar devam edecektir. Ne zaman ki, güneş doğu yerine batıdan doğacak, artık insanlar için imtihan meydanı ve tevbe kapısı kapanacak, herkes Kıyametin kopacağına yakinen inanacaktır. Ancak o vakitten sonra yapılacak pişmanlık ve edilen iman da fayda vermeyecektir.rabbim o gunun dehsetinden muhafaza eylesin insaalalh affuna nazhar olanlardan oluruz

ceren
Mon 18 March 2019, 01:05 am GMT +0200
Esselamu aleykum. Kiyametin kopacağını allah kullarına bildirmemis ona her anin da kulluk etmesini hak yolda olmasini  istemiştir.Rabbim razı olsun paylasimdan kardeşim. ..