- Kişinin taşınmaz mallarını vakfetmesi caiz midir?

Adsense kodları


Kişinin taşınmaz mallarını vakfetmesi caiz midir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
Rüveyha
Fri 20 February 2015, 11:04 pm GMT +0200
Kişinin taşınmaz mallarını vakfetmesi caiz midir?


 Kişi sağlığında malları üzerinde dilediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahiptir. Mallarını yoksullara veya hayır kurumlarına bağışlayabilir. Yalnız yapılan vakfın caiz olması için, vakfeden kişinin akıllı ve ergenlik çağına erişmiş olması ve vakfın ebedi olması gerekir.

 

 Hz. Peygamber (s.a.s.), Fedek ve Hayber arazilerindeki hisselerini müslümanların yararına vakfetmiştir (Buhari, Vesaya, 1; Feraiz, 3).

 

 İbn Ömer’den rivayet edildiğine göre; Hz. Ömer’in payına Hayber’den bir arazi isabet etmiş, Hz. Ömer (r.a.) de Hz. Peygamber (s.a.s.)’e: “Ya Rasulallah, Hayber’den elime öyle bir toprak parçası geçti ki şimdiye kadar bundan daha değerli bir mala sahip olmamıştım. Bana neyi tavsiye buyurursunuz? “ demişti. Hz. Peygamber (s.a.s.) de; “İstersen aslını (kendine) bırakır, menfaatini tasadduk edersin.” buyurdu. Bunun üzerine Hz. Ömer, satılmamak, hibe edilmemek, mirasçılara intikal etmemek üzere; fakirler, akraba, köleler, misafirler ve yolcular için tasadduk etti. Onu idare edenin mülküne bir şey geçirmeksizin, normal ölçüler içinde yemesi ve yedirmesinin serbest olduğunu belirtti (Buhari, Vesaya, 28-29, 32). Hz. Osman da Medine’deki Rume kuyusunu satın alıp bütün müslümanların yararına tahsis etmiştir (Tirmizi, Menakib, 19; Nesai, Cihad, 44).

yagmur_7-c
Sun 10 April 2016, 04:24 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Eğer miras hayırlı bir yola gidecekse kişin taşınmaz malları vakfedebilir...Rabbim kimseye miras sorunu vermesin inşallah...Rabbim mirasını hayırlı yolda harcayanlardan etsin inşallah...