- Kim Mezarda Bir Gece Geçirmek İster?

Adsense kodları


Kim Mezarda Bir Gece Geçirmek İster?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafizvuslat
Fri 17 July 2009, 06:28 pm GMT +0200
Kim mezarda bir gece geçirmek ister

--------------------------------------------------------------------------------

BİRZAMANLAR,

Doğu'nun şehirlerinden birinde, zengin ve varlık bir adam ölmüş. Haberciler ve tellallar şehrin sokaklarına yayılıp halka şöyle seslenmişler:

"Ey ahali! Bildiğiniz gibi Veli Ağa vefat etti. Önemli bir vasiyeti var. Ahiret hayatına alışabilmek için yardımcı arıyor. Kim mezarda geçireceği ilk gecede ona eşlik ederse, Veli Ağa'nın servetinin yarısı kendisine verilecektir."

Tellalların onca bağırıp çağırmalarına rağmen, kimse bu ilginç teklife talip olmaya cesaret edemedi. Akşama doğru, şehrin en fakir adamlarından biri olan hamal, bakmış ki, elinde mal olarak bir küfe ve ipten başkası yok. "Hamal olarak yatar, ağa olarak kalkarım" diyerek koşmuş ve diri diri mezarda gecelemeye talipli olmuş.

Ertesi gün, genişçe bir mezar kazmışlar. Bir tarafına iyice kefenlenen Veli Ağa'yı bir tarafına da hamalı yatırıp mezarı kapatmışlar.
Az sonra sual melekleri çıkıp gelmiş. "İkisi de artık bize emanet" diye aralarında konuşuyorlarmış. Biri:

"Öyle de.." demiş. "Zengin olan zaten burada kalıcı, önce şu hamaldan başlayalım."
Öteki melek bu teklifi makul görmüş ve hamalın baş ucuna gidip sorguya başlamışlar:

"Dünyada malın mülkün var mıydı?"

"Alay etmeyin" demiş hamal. "Sırtımdaki küfeden ve ipten başka bir şeyim hiç olmadı benim."

"Öyleyse söyle bakalım" demiş melekler. "O küfe ile ipi hangi kazançla nasıl aldın?"

Hamal başlamış anlatmaya:

"Beş kişinin malını on kuruşa taşıdım. İkisini yedim sekizini sakladım. Ertesi gün de aynı işi yaptım. Böyle böyle para biriktirdim. Yemedim içmedim, ucuza taşıdım ve bunları aldım."
Melekler:

"Olmadı" demişler. "Olmadı hamal efendi. Falancadan aldığın para hak ettiğinden çok azdı. Biz bunun hesabını ondan soracağız. Filancaya da çok ucuza taşımıssın, bunun da hesabını ondan soracağız"

"İyi ama.." demiş hamal. "hakettiğim parayı isteseydim, bana taşıtmazlardı ki..." "Sen merak etme" demiş melekler. "Nasıl olsa ikisi de buraya gelecek, o zaman biz sorarız bunların hesabını."
Ve sorguya devam etmişler:

"Sen bir daha söyle bakalım. Kazandığının ne kadarını yedin, ne kadarını biriktirdin?"

"Vallahi" demiş hamal. "Genelde hep yarı yarıya... On aldıysam beş sakladım, beş yedim. İki kazandıysam, birini kenara attım."

"Olmadı" demiş melekler. "Bu iş hiç olmadı. Sen hem kendinin hem de çoluk çocuğunun boğazından kısmışsın. Hem kendi nefsine, hem de onların nefislerine zulmetmişsin. Bu günahtır bilmez misin?"
Hamal ne cevap vereceğini düşünürken kan ter içinde kalmış. Ve bütün bir gece melekler sormuş o kıvranmış, melekler sormuş o kıvranmış.. Nihayet sabah olmuş ve mezarı açıp onu dışarıya çıkarmışlar.

Hamal bakmış, kadı efendi dahil bütün şehir kabrin başına toplanmış. Hatta mehter takımı bile hazır bekliyor.
Kadı, mezardan kendisini dışarıya atan hamala:

"Afferin hamal efendi, kimsenin cesaret edemediği bir işi yaptın. Ama mükafatını da göreceksin. Artık zengin bir adamsın."
Halktan bir alkış ve  Yaşasın' kopmuş.

Hamal:
"İstemem! İstemem! Vallahi istemem!" diye bağırmış. "Ben, bir iple bir küfenin hesabını sabaha kadar veremedim. Onca servetin hesabını nasıl veririm. Kim isterse o alsın. Hesabını da alan versin!"

sen istersen
Fri 3 August 2012, 09:36 pm GMT +0200
Aman ya rabbi :'(

ehlidunya
Mon 3 December 2012, 05:29 pm GMT +0200
Cenabı hak bizlere hayırlı bir ömür helal kazanç helal rızık kazanarak yaşamayı nasip etsin altından kalkamayacağımız

külfetlerin altına bizi sokmasın inşaallah...

saniyenur
Mon 3 December 2012, 07:21 pm GMT +0200
Rabbim biz nasıl vereceğiz yaptıklarımızın, kazandıklarımızın hesabını. üstelik hamal gibi hak sahibi olmak yerine hakka girenlerden bile olabiliriz. Rabbim sen affet bizleri..

kardelen7d
Thu 24 April 2014, 01:22 pm GMT +0200
Ben bu kıssayı daha önce okumuştum hatırlamama vesile oldunuz sağolun.

ykpcn
Thu 24 April 2014, 01:47 pm GMT +0200
O adam küçücük bir malın bile hesabını  verememişken biz nasıl verceğiz hesabımızı...

8/A
Thu 12 June 2014, 02:00 pm GMT +0200
Esselamü aleyküm ve rahmetullahi ve berekatüh(...)
Gerçekten çok doğru biz nasıl vereceğiz bunca malın hesabını...RABBİM bu kadar mala rağmen gözü doymayanlardan eylemez bizleri İNŞAALLAH...
RABBİM herkese hayırlısından kazanmayı nasip eyler İNŞAALLAH(...)

7/C
Thu 12 June 2014, 02:47 pm GMT +0200
Cenabı hak bizlere hayırlı bir ömür helal kazanç helal rızık kazanarak yaşamayı nasip etsin altından kalkamayacağımız

külfetlerin altına bizi sokmasın inşaallah...

Amin amin İNŞAALLAH...
Bütün müslüman kardeşlerimize Cenabı hak bizlere hayırlı bir ömür helal kazanç helal rızık kazanarak yaşamayı nasip etsin

mevlüdekalınsaz
Tue 30 September 2014, 04:06 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam..her nefsin  hissedar olmasi gereken ibretlik bir kkissa..vesilenizle bir kez daha okumus oldum...Rabbim razi olsun.Rabbim hesabini veremeyeceğimiz śey seylerden muhafaza etsin inşALLAH bizleri.


SEVİLAY AKTAY 8/B
Fri 23 January 2015, 07:25 pm GMT +0200
Aslında insan  elindekilerle yetinmeyi bilse ve bunlardan başka fazla bişey istemese belki dünyada bu kadar  fazla sorun olmaz fakirler azalır. İnsanlar bir iki şeyin lafını yapmamalıdırlar.unutmamalıdırlarki her yaptıklarından her şeyden hesaba tutulacaklarını unutmamalılar=)

7/C
Fri 23 January 2015, 07:34 pm GMT +0200
Rabbim herkeze göre bir kabir azabı gösterecektir...Bu zengin adamla birlikte mezara girecek olan adamın günahı zengin adamdan daha az veya daha çok olabilir...Hemde onun çektiği acı seslerini duyamaz ama vücuduna etki eden zararları görebilir....

melda 6D
Fri 23 January 2015, 07:40 pm GMT +0200
Esselamun Aleykum
Şimdi kendi halime üzüldüm o hamal bir iple küfenin hesabını verememiş ben nasıl biz nasıl vereceğiz onca malın hesabını Allah hepimizin yardımcısı olsun haram lokma yedirmesin sorulara rahatça cevap veririz inşAllah

yagmur_7-c
Fri 23 January 2015, 08:49 pm GMT +0200
ve aleykum selam;
Hakkaten çok şaşırdım..ne ümitle gitmiş,eli boş dönmüş..AMa az malın bile bu adar çok hesaba çekiliyorsa çok malı olan yandı..Ama sadakasını verip,dinin usulunce  yapan eminim ki kurtulacaktır..Rabbim kabir azabı çektirmesin İnşAllah...

Yağmur Gümüş 8-B
Fri 13 November 2015, 02:32 pm GMT +0200
Bismillah...
Hiçbir kimse mezarda bir gece de olsa geçirmek istemez çünkü herkes korkar ve cesaret edemez. Ama ölüm geldiği zaman biz sadece bir gece değil her gece orada bekleyeceğiz.
Allah cc. razı olsun...

muratyiğit7-b
Fri 13 November 2015, 05:50 pm GMT +0200
Selamün aleyküm gerçekten etkileyici olmuş zengin bile olsak hiçbir zaman boşa güvenmeyin ama öbür dünya için çalışırsak fakir bile olsak cennete gideriz inşallah bütün ilim dünyası ailesi.
                                                  Âmin

Bilal2009
Fri 13 November 2015, 06:14 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Hesabını veremiyeceğimiz işleri yapmamalıyız.  Rabbim (celle celalühü) bizleri düşünerek hareket eden kullarından eylesin.

ikranur 7d
Fri 13 November 2015, 06:38 pm GMT +0200
tabikide hiçkimse geçirmek istemez. soğuk, karanlık, korkutucu olur. Rabbim bizleri korusun Paylaşımdan dolayı Allah (c.c.) razı olsun.

gizem 7/a
Fri 13 November 2015, 07:11 pm GMT +0200
Haram birşey yemektense az kazanır helal yeriz daha iyi olur buna yani haram kazacça ve Allahın yasakladığı haramlardan uzak surmalıyız.

Sevim Altunkaya 7/A
Fri 13 November 2015, 08:39 pm GMT +0200
İnsanın zenginliği kalbidir.Rabbim bizi hayırlı kullarından eylesin.Doğruluğu güzelliği her yerde yaşatsın. Amin