- Kendine zulmeden kimse aleyhine duâ etmek

Adsense kodları


Kendine zulmeden kimse aleyhine duâ etmek

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Wed 22 December 2010, 02:12 pm GMT +0200
(282) İnsanın, Kendine Zulmeden Kimse Aleyhine Duâ Etmesi

 

649— Cabir'den rivayet edildiğine göre demiştir   ki,   Resûlüllah (Sav) şöyle buyururdu:

— Allah'ım! Benim işitme ve görme duygularımı düzelt ve onları bana varis kıl, (ölünceye kadar sahih ve sağlam olsunlar). Bana zulme­dene karşı, bana nusret ver ve ondan intikamımı bana göster.»
[18]

 

Görmeyen ve işitmeyen kimse, dünya nimetlerinin en iyilerinden mah­rum bulunan ve bunlardan faydalanamayandır. Görme ve İşitme duygula­rının sağlam ve sahih olmatarİyle dünya hayatı ve yaşayışı hoş olur. Onun için Peygamber (Sav) Efendimiz, bunların sahih ve sağlam olmasını Cenab-ı Hak'dan istemişlerdir.

Allah'ın hak dini olan İslâm dininin hakim olabilmesi ve yaşayabilmesi için, onu tebliğe memur Peygamber'in, düşmanlarına üstün gelmesi ve zafer kazanması şarttır. Bu gayenin tahakkuku için Peygamber Efendimiz, zalim­lere karşı Allah'dan nusret ve intikam talebinde bulunmuşlardır. Bu dua, nefsin arzusunu tatmin değil, asıl gayenin gerçekleşmesini istemedir.

(Bu hadîs Kütüb-i S itte'de yoktur,- bunu Taberanî, Mu'cemu's-Sağİr'inde tahrİç etmiştir. Fadlu'llah : C. I, s. 105, dip not.)[19]

 

650— Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre demiştir ki, Pey­gamber  (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururdu:

«— Allah'ım! işitme ve görme duygularımla beni faydalandır ve on­ları bana varis kıl. Düşmanıma karşı bana nusret ver ve ondan intika­mımı bana göster.»[20]

 

Bundan önceki hadîs-İ şerife ve açıklamasına bakılsın. Zulme uğrayan kimse, tecavüz etmeyecek şekilde hakfâna sahip olabilir. Düşmanla karşı­laşmalarda savaşı kazanmak gaye olduğuna göre, bu başarıya ulaşabilmek için düşmanın yapmış olduğu İşkence ve eziyetler şeklini aynen onlara uy­gulamak bir haktır. Fazla ileri gidip taşkınlık yapmak caiz değildir.[21]

 

651— Sa'd'dan rivayet edildiğine göre, demiştir ki, babam Tank El-Eşce'î bana anlatıp şöyle dedi: Sabahleyin Peygamber (Sav) e giderdik de, (oraya) erkekler ve kadınlar gelirdi. Biri soru­yordu :

— Ey Allah'ın Resulü, namaz kıldığım zaman nasıl söyliyeyim?

Peygamber de (ona) şöyle buyuruyordu:

«— Söyle: Allah'ım! Benî bağışla, bana merhamet et, beni hak yola ilet ve bana rızık ver. Gerçekten bu sözler senin dünya ve âhiretini top­larlar, (dünya ve âhirette saadete kavuşursun).»
[22]

Bu hadîs-i şerif başka bîr yolla anlatılmış olup, orada «Namaz kıldığım zaman» sözü zikredilmemişîîr. (Ravİlerden Abdulvahid ve Yezîd  ibni Harun bu ifadeye uymuşlardır.)

Ravi Abdulvahid ile Yezîd İbni Harun'un Sa'd-dan rivayetlerinde, Peygamber (Sav)'in huzurlarında İslâm'ı kabul edenlere ilk öğrettikleri dua olarak bu hadîs-i şerif varid ol­muştur, şeklinde gösterilmekte hatta namazı öğrettikten sonra bu duayı okumasını, muhtediye tavsiye ederlerdi, kaydı da vardır.[23]

 

Bu hadîsin vürud sebebi hangisi olursa olsun, hadîsin bu bölümle ilgisi bulunmamaktadır. Çünkü zulüm ve intikam mânalarını taşımamaktadır. Sırf bir dua olma bakımından ilgi kurulabilir.

Soru ve ona verilen cevaptan anlaşıldığına göre, bu duanın, namaz edâ edildikten sonra okunması tavsiye edilmektedir. Namaz sözü ise, hem farz, hem de nafile için kullanılır. Mutlak olarak anıltşı kemal mânasına hcmledil-diğinden farzın kasdedilmiş olduğu neticesi doğar. Bununla beraber, hangi namaz olursa, akabinde bu duayı okumakta bir mahzur yoktur ve sevabı çoktur.[24]


[17] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/13-14.

[18] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/14-15.

[19] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/15.

[20] Fadlu'llah: C. II, s. 105, 106. Tirmisa: Cüz: IX, Bab: 148, Hadis: 3606.

A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/15.

[21] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/15.

[22] Müslim: (48) Kitabu'z-Zikri, Hadis: 34-36. Fadlu'lîah: C. II, s. 106.

[23] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/16.

[24] A. Fikri YAVUZ, İmam Buhari’nin Derlediği Ahlak Hadisleri (Edeb-ül Müfred), Sönmez Neşriyat: 2/16-17.


ceren
Tue 14 November 2017, 05:18 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.rabbim bizleri nefsimizle başbaşa birakmasin.kendini gunahdan koruyan ve allahın emir ettiği şekilde yasayam ve zulme karşı duran direnen kullardan olalim inşallah. ..

Bilal2009
Tue 14 November 2017, 08:07 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri zalimlerden kendine ve başkalarına zulmedenlerden eylemesin

Sevgi.
Tue 14 November 2017, 11:34 pm GMT +0200
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu 🌸

Nefs insanı herzaman ibadetten uzaklaştırmaya çalışır. Oyüzden nefsimizin oyunlarına gelmemek için Kur'an ve Peygamberimiz'in sünnetlerinden asla ayrılmamalıyız. Mevlam bizleri nefsimizin her türlü oyunlarından muhafaza eylesin inşaAllah.