- Kaza namazı ve teşrik tekbiri

Adsense kodları


Kaza namazı ve teşrik tekbiri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sumeyye
Mon 28 February 2011, 01:46 pm GMT +0200
Kaza Namazı Ve Teşrik Tekbiri

 

Benim ftkhî bir sorum olacak. Cevaplarsanız sevinirim. Kurban ve Ramazan bayramı günlerinde farz namazların ardından teşrik tekbiri getiriliyor. Eğer bir kişinin bu bayram günlerinde kazaya kalmış bir farz namazı varsa, bunu kaza ederken teşrik tekbiri getirmesi gerekir mi?

Kazaya kalmış bir namazı sabah, öğle, akşam, ikindi ve yatsı vakitlerinde kaza edebilir miyiz? Yine farz namazı kılarken bir farz namazını, bir sonraki farz namazından kaç saat önceye kadar kılabiliriz?

Sorularınızı sırayla cevaplamak istiyorum. Teşrik tekbirleri yalnızca kurban bayramına özgüdür. Kurban bayramında arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar toplam yirmi üç defa farz namaz kılan cemaate vaciptir. Önceden kazaya kalan namazlar, belirtilen günlerde kılındığında tekbir gerekmez. Ama teşrik günlerinde kazaya kalan namaz, yine teşrik günlerinde kılındığında tekbir getirilir. Diğer zamanlarda kılınınca getirilmez.

Kazaya kalan namazları, mekruh vakitler dışında her zaman İçin kaza edebiliriz. Mekruh vakitler, güneş doğarken, tepedeyken ve batarken oluşur. Bunun dışındaki vakitlerde, kazaya kalan namazlar bir an önce kılınıp borçtan kurtulunur.

Bir farz namaz, sonraki namaz için ezan vakti girinceye kadar kılınabilir. Yalnız ezan okunmadan önce iftitah tekbirinin alınmış olması gerekir. Sabah namazının vakti ise güneş doğunca biter, sonrası kaza için elverişli olur. Halk arasında yaygın olan bir düşünceye göre, sonraki namaza otuz-kırk dakika kalınca artık o vaktin namazı kılınmazmış. Bu düşün­cenin hiçbir dinî temeli yoktur. Yalnız, farz namazları, mümkün olduğunca ilk vakitte kılmakta yarar var. Sonraya ertelendikçe beklenmedik bazı sorunlar ortaya çıkabilir, namaz kazaya bile kalabilir.


reyyan
Mon 29 April 2013, 01:51 pm GMT +0200
Evet bu konularda hassas olmalıyız zaten vaktinde kılınan namazda büyük fazilet var vaktin sonunda kılınan namazda sadece sorumluluğu yerine getirip sevabından mahrum kalınır.

cerendemir
Fri 28 March 2014, 01:03 am GMT +0200
en güzel namaz vaktinde kılınan namazdır.Kaçırdığımız takdir de kazasını kılmak sadece o farzı yerine getirmektir.