- Kavramak İçin Kavram Bilgisi

Adsense kodları


Kavramak İçin Kavram Bilgisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Rüveyha
Wed 8 October 2014, 10:30 am GMT +0200
Kavramak İçin Kavram Bilgisi


Sabahattin Aydın | Mayıs 2013 | SUNUŞ   


Dergimizi uzun zamandır takip eden okuyucularımız bilirler. İnanç dünyamız ve dinî hayatımızla ilgili kavramları açıklamaya önem veriyoruz. Takva, ihlâs, cömertlik, sadaka, sıla-i rahim, günah, sevap, riya, kibir ve benzeri kavramlara dair kaç yazı yayınlamışızdır kim bilir. Elbette yazmaya devam da edeceğiz. Söz düştükçe, yeri geldikçe farklı kalemlerin kendi üslubunca değinmeye devam edeceğiz bu konulara. Çünkü hayat akıp giderken karşımıza çıkan farklı durumlar üzerinden zihnimizi tazelemeye ihtiyacımız var.

Diğer taraftan özellikle tasavvufî literatürde sık kullanılan kavramların bilinmesi de büyük önem arz ediyor. Yeri geldikçe bunlara da değiniyoruz. Bu sayımızda ise çok kullanılan tasavvufî kavramları küçük bir sözlük şeklinde doğrudan ayın konusu olarak ele aldık. Böylece hem tasavvufa dair bir çerçeve okuma sunmak istedik hem de sıkça görülen yanlış kullanım hatalarına karşı uyarmayı hedefledik. Diğer taraftan tasavvufî metinlerin anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşündük.

Sözlük hazırlanırken her bir kavramın ilk dönem kaynaklardaki anlamı, tarihî seyir içinde kazandığı yeni anlamlar ve yeni zamanlarda o kavram etrafında oluşan sorunlar göz önüne alındı. Ayrıca bilinmeyeni yine bilinmeyen kelimelerle anlatmak yerine olabildiğince sade ve dinamik bir dil kullanıldı.

Elbette bu kadarcık bir sözlüğün yeterli olduğunu iddia edemeyiz. İlgili okuyucularımıza bu alanda hazırlanmış iki güzel kitabı tavsiye edelim. Birincisi Ethem Cebecioğlu’nun “Tasavvuf Terimleri ve Deyimleri Sözlüğü”, diğeri Süleyman Uludağ’ın “Tasavvuf Terimleri Sözlüğü”.

Özellikle tasavvufa dair konuşmalarda kelime ve kavramların yerinde ve doğru kullanılması çok önemlidir. Aksi halde hem konuşmacının yanılacağını hem de muhataplarını yanıltacağını hatırlatalım.

Bugün (24 Nisan 2013) Yusuf Yavuz ismiyle Binbir Damla köşemizi hazırlayan değerli hocamız Yusuf Özcan’ın vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Yayınevimizden çıkmış kitapları da bulunan hocamıza Hak Tealâ’dan gani gani rahmet niyazıyla yakınlarına ve sevenlerine sabr-ı cemil diliyoruz. Okuyucularımızın da yıllardır dergimize emek veren hocamıza Fatiha ile teşekkür edeceklerini, dualarında hatırlayacaklarını ümit ediyoruz.

Haziran sayımızda buluşmak üzere inşAllah…