- Karı koca hakları ile ilgili meseleler

Adsense kodları


Karı koca hakları ile ilgili meseleler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 15 January 2011, 05:15 pm GMT +0200
Karı Koca Hakları İle İlgili Meseleler:
Kocanın Hakları:



50- Kadının, kocasının emrettiği meşru hususlarda gücü yettiği kadarıyla itaat etmesi gerekir.

51- Kocasının namusunu, malını, çocuklarını muhafaza etmesi, onun ailesinin haklarını gözetmesi gerekir.

52- Kendisini yatağa çağırdığı zaman çekinmemesi gerekir.

53- Evden kocasının izni olmadan çıkmaması gerekir.

54- Ev işlerinden üzerine düşeni yapması gerekir. (el-Lecnetud Daime)

Ve son olarak: Güzel geçinmesi, ona güzel muamelede bulunması, aralarında sevgi ve ünsiyet yerleşene kadar kötülüğü iyilikle karşılaması gerekir. (el-Lecnetud Daime)

55- Koca, eşinin ana babasını evde kabul etmesine engel olamaz. Ancak onların ziyaretleri bir zarar ve fesada sebep olacaksa buna engel olabilir. (el-Lecnetud Daime)

56- Eşlerden birinin diğerini şer’i hakkından alıkoymasının hükmü: Kadının zarar vermedikçe ve farzdan alıkoymadıkça kocası için her zaman hazır olması ve ilişkide istekli olması gerekir. Aynı şekilde kocanın da eşiyle ilişkiye uzun süre ara vermesi caiz değildir. (İbn Cibrin)

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki: “Kişi karısını yatağa çağırır ve kadın buna yanaşmayıp onu kızdırmış halde akşamlarsa sabaha kadar melekler ona lanet eder.” (Buhari, Müslim)

Kadına arkadan ilişki:

57-  Bu dinen caiz değildir. Allah’a tevbe etmesi, bağışlanma dilemesi ve bunu bir daha yapmamaya azmederek pişman olması gerekir.

58- Bu işten dolayı kadın kocasından boşanmaz.

59- Âlimlerin görüşlerinden sahih olana göre dübürden ilişkiye kefaret yoktur.

60- Bu büyük kötülükte (arkadan ilişkide) kocaya itaat edilmez.

61- Eğer tövbe etmezse bundan dolayı nikâhının fesih edilmesini talep etmesi gerekir. (İbn Baz)

62- Eşlerin birbirlerine bakmasında mubah olan: Kadının, kocasının bütün vücuduna bakması caizdir. Aynı şekilde koca da karısının her yerine bakabilir. (İbn Useymin)

63- Kocaya hizmet vaciptir: Nitekim hanım sahabeler, kocalarına hizmet ederlerdi. Esma radıyallahu anha kocası Zübeyr radıyallahu anh’e hizmet edişini haber verdiği gibi, Fatımatuz Zehra radıyallahu anha da Ali radıyallahu anh’e hizmet etmiş, ona yemek yapmış, elbiselerini, bulaşıklarını yıkamış ve evini temizlemiştir. (el-Lecnetud Daime)

64- Kadının yüksek talepte bulunması halinde kocanın ödemesi gereken nafaka miktarı: Kadının güç yetmeyecek nafaka istemesi caiz değildir. Gücü yetse bile maruf olandan fazla istememelidir. Zira Allah Azze ve Celle buyurmuştur ki: “Onlara maruf ile muamele edin”(Nisa 19) (İbn Useymin)

65- Kadının kocasına ve evine hizmetten çekinmesi caiz değildir. Zira bu ona kötü muameledir. Buna sabredip üzerindeki hakkı eda etmelidir. (el-Lecnetud Daime)

66- Kadının kocasının malından izinsiz alması caiz değildir. Zira Allah Azze ve Celle kullarının birbirlerinin mallarını almalarını haram kılmıştır. (İbn Useymin)

67- Kadının kocasının malından onun haberi olmadan almasının hükmü: Kadının, kocasının malından israf etmeden ve savurganlık yapmadan meşru şekilde, onun haberi olmadan kendisi ve çocukları için alması caizdir. Bundan fazla alamaz. Eğer nafakalarını vermiyorsa kendisine ve çocuklarına gerekenden fazla nafaka alamaz. (İbn Useymin)

68- Kocanın, karısı razı ise onun malından alıp kendi malına katması caiz midir?: Eğer kocasına bu konuda müsamahalı ise bu caizdir, kendisine helal olur. Ama karısı buna izin vermezse caiz değildir. Aynı şekilde malından vermediği için karısına kötü muamele etmesi de caiz değildir. (İbn Cibrin)

69- Erkeğin, karısının malını harcaması hususunda itiraz hakkı var mıdır?: Kadın malının sahibidir. Bunda tasarruf hakkı ona aittir. Hediye eder, sadaka verir ya da borç verir. Eşi akil ve baliğ ise kocası ona itiraz edemez. (İbn Cibrin)

70- Kocasının malından onun haberi olmadan biriktirmek için almak caiz midir?: Nafakası konusunda cimrilik etmedikçe biriktirmek için kocasının haberi olmadan cebinden almak caiz değildir. Binaenaleyh, bu şekilde biriktirilmiş olanı da ona geri vermek veya haber vermek zorundadır. (İbn Cibrin)

71- Şahsi bir durumu sebebiyle kocasından imtina eden kadın günaha girmiş olur mu?: Kadının, kocası yatağa çağırdığı zaman icabet etmesi gerekir. Ama kocasına mukabele edemeyeceği şahsi bir hastalığı varsa, kocasının bunu istemesi helal olmaz. Zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Zarar vermek de, zarara uğratmak da yoktur” buyurmuştur. (İbn Useymin)

72- Eşlerden birinin diğerini kendisine mahrem olan akrabalarına benzeterek çağırması, “anne, kardeşim,” ya da “baba, ağabey” şeklinde seslenmesi mekruhtur. (el-Lecnetud Daime)

73- Kadının kocası evde olmadığı zaman eve yabancı alması caiz midir?: Kocasının arkadaşı ve güvenilir biri olsa dahi caiz değildir. Zira bunda kadının yabancı ile halveti söz konusudur.

Aynı şekilde erkeğin de, arkadaşının hanımından kendisini eve almasını ve bir işini görmek istemesi haramdır. Bunda şeytanın her ikisine vesvese vermesi korkusu vardır. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Sizleri kadınların yanına girmekten sakındırırım!” buyurunca: “Ey Allah’ın rasulü! Hamv hakkında (Kaynı gibi akrabalarına) ne dersin?” dediler. Bunun üzerine: “Kayın ölümdür!” buyurdu. (Buhari) Hadiste geçen  “hamv” kelimesi kocanın erkek kardeşi ve akrabalarıdır. Başkalarından sakınmak ise daha önceliklidir. (İbn Cibrin)

74- Kocası cennetlik değilse, kadın cennette kocasının yerini alır mı?: Şüphesiz ahiretteki sevap erkekler ve  kadınlar hakkında umumidir. Allah Azze ve Celle buyurur ki: “Erkek veya kadın kim mümin olarak salih ameller işlerse, işte onlar cennete girerler.” (Nisa 124) Eğer kadın birden fazla evlilik yapmışsa eşlerinden en güzel ahlaklısını tercih ederek onunla cennete girer. (İbn Cibrin)

75- Kız evlenir ve zifaftan sonra bakire olmadığı görülürse ne yapılır?: Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Bekâret zina dışında bir sebeple de bozulmuş olabilir. Dış görünüşünde istikamet sahibi ise ona hüsnü zanda bulunmak gerekir. Nitekim bekâret, hayzın şiddeti ile veya bir yerden bir yere atlamak ile de bozulabilmektedir. Eğer çirkinlik yapmış sonra da tevbe edip hayırlı ameller izhar etmişse bunda zarar yoktur. (İbn Baz) 

76- Kocanın karısından uzun süre uzak kalması: eğer karısı razı olursa, dört ay, altı ay, bir sene veya iki sene uzaklaşması şu şartlarda zarar vermez:

— Karısı razı olduğu, güvenilir ve rızkı hususunda zorluk çekmeyeceği bir yerde olmalıdır.

— eğer güvenilir bir yerde değil ve orada kalmaktan razı değilse bu helal olmaz. Eşine maruf ile muamele etmelidir. (İbn Useymin)

77- Kadın, kocasına: “Sen ağabeyim, babam ve her şeyimsin” derse, bunu kocasına söylemesi ile ona haram olmaz. Zira bunun anlamı:  “sen benim nazarımda saygınlık ve riayet bakımından baba ve ağabey menzilesindesin” demektir. Bundan kastı onun babası ve ağabeyi gibi mahrem olması değildir. Bunun hükmü yemin gibidir, zıhar değildir. Kadının bundan dolayı yemin kefareti vermesi gerekir. bu da on fakiri doyurmaktır. Her bir fakire memleketinin âdeti olan yiyecekten yarım ölçek verir. (İbn Useymin)

78- Uyarı: Kocanın karısına zıhar yapması gibi, kadının kocasına zıhar yapması söz konusu değildir. (İbn Useymin)

79- Kadının yatak sırrını ifşa etmek: Karı koca arasında yatak sırrı varsa bu bir emanettir. Bunun ifşa edilmesi, mürüvvetin, insanlığın ve aklın azlığını gösterir. Bu kötü bir ahlaktır. (Muhammed Bin İbrahim)

80- Kocanın karısının maaşından bir şey alması ancak onun izni ve rızası dâhilinde caizdir. (İbn Baz)

81- Kadın evlendikten sonra kocasında razı olmadığı şeyler görür ve ayrılmak isterse: boşanmayı istemesi caizdir. Bu durumda ondan aldığı her şeyi geri vermesi gerekir. Zira zifaftan önce bazı şeyler gelmiştir. Eğer bu konuda müsamaha gösterirlerse sakınca yoktur. (İbn Fevzan)

82- Cima anında zikretmek erkeğe mi özeldir?: Eşlerden her birinin cima edecekleri zaman: “Allahın ismiyle, Allah’ım! Şeytanı bizden uzaklaştır ve şeytanı bizi rızıklandırdığın şeyden de uzaklaştır” demeleri müstehaptır. (Buhari’nin rivayet ettiği hadiste geçer.) (el-Lecnetud Daime)

83-  “Ben kısır bir adamım fakat eşim bilmiyor”: Bunu eşine söylemen gerekir. Aksi halde onu aldatmış olursun. (el-Lecnetud Daime)

84- Ramazan ayında evlilik: Bunun mekruh olduğuna dair bir delil yoktur. (el-Lecnetud Daime)

85- Balayı: Caiz değildir. Zira bu gayrimüslimleri taklittir. Bunda malın ziyan edilmesi ve özellikle gayri İslami ülkelerde din işlerinin zayi edilmesi söz konusudur. (İbn Useymin)

86- Kocanın annesine hizmet gerekir mi?: Dinde kadının kayınvalidesine hizmet etmesinin gerektiğine dair bir delil yoktur. Ancak kocasıyla geçimine katkı sağlanması için meşru ölçüde, takati sınırında yaparsa güzeldir. (el-Lecnetud Daime)

87- Düğünden önce nikâh akdi yapılmışsa: Eşiyle cimada: din açısından bir sakınca yoktur. Ama bu kötü neticeler verecekse bundan uzak durmalıdır. (el-Lecnetud Daime)

88- Koca, eşinin kendi malından lüks harcama yapmasına engel olabilir mi?: Bu ona gerekmez. Fakat eğer israf eder veya haram bir şey satın alırsa onu israftan ve Allah’ın haram kıldığını işlemekten alıkoyması gerekir. (el-Lecnetud Daime)

89- Karısından kendisiyle beraber gecelemesini isterse: Kadının kocasına meşru hususlarda itaat etmesi gerekir. Eğer kocası kendisiyle gecelemeye çağırır da bu sebeple sabah namazını vaktinde eda edemeyecekse veya bir münker olan bir şeyse ona itaat gerekmez. Ama bunun dışında gece namazını kaçırması söz konusu olsa bile itaat etmesi gerekir. Zira gece namazı sünnet olup kocasına itaat etmek vaciptir. (el-Lecnetud Daime)

90- Kocasının izni olmadan evden çıkmak: Ne ana babasına ne de başka bir yere kocasının izni olmadan çıkması caiz değildir. Zira bu onun haklarındandır. Ancak çıkmaya mecbur kalmışsa dinen genişlik vardır. (el-Lecnetud Daime)

91- Nafaka kocaya aittir: Karısının iyi bir maaşı olsa da böyledir. Zira kocasının nafakası, kendisinden faydalandığı içindir. Ancak kadın kendi isteğiyle müsamaha gösterir ve geçimde yardımcı olursa tercih kendisinindir. (İbn Useymin)

92- Edeplendirmek amacıyla eşinin yatağından ayrılmak: Kadın, kocasının hakkını yerine getirmede aksilik ederse, ona nasihat eder. Yaptığından vazgeçmezse yatağını ayırması gerekir. Bunun anlamı onunla yatmaması ve konuşmamasıdır. Yaptığından dönünceye kadar ondan yüz çevirir. Bu, müslümanın müslüman kardeşine üç gün küs kalması hakkındaki yasakla çelişmez. Zira bunda yasaklanan günah sebebiyle olmayan küslüktür. Kadının aksilik yapması ise masiyet olduğu için kendisine kocasının küsmesini mubah kılar. (İbn Fevzan)

93- Kadını kocasına karşı kışkırtmak: Kadını kocasına karşı kışkırtıp aralarını bozmak haramdır. Bu işi yapanın akrabası olması da fark etmez. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Kadını kocasına karşı, köleyi de efendisine karşı kışkırtan bizden değildir” buyurmuştur. (Ebu Davud)

Bunun anlamı: Onun ahlakını bozup aksilik etmesine sebep olmaktır. (el-Lecnetud Daime)

94- Koca, eşine nafaka bırakmadan gitmişse, geçmiş nafakayı da karşılaması gerekir.

95- Kadın kocasından izinsiz sefere çıkmışsa veya onunla beraber sefere çıkmayı reddetmişse ya da onunla yatmaktan yüz çevirmişse ona nafaka hakkı yoktur. Zira o naşize gibi asidir.

96- Nüşuz: Kadının kocasına karşı yapması gerekenlerde isyan etmesidir.

97- Zina edenlerin birbiriyle evlenmesinde şu iki şartla sakınca yoktur:

— Her biri bu suçtan dolayı Allah’a tövbe etmelidirler.

— Bu kötü fiillerinden pişmanlık duymalıdırlar.

— Bir daha bunu yapmamaya azmetmelidirler.

— Salih amelleri artırmalıdırlar.

Uyarı: Evlenmek istedikleri zaman nikâhtan önce hayızdan beri olmalıdır. Eğer hamile kalmışsa doğurmadıkça nikâh geçerli olmaz. (el-Lecnetud Daime)

98- Erkek, karısı hakkında çocuğun kendisine benzememesinden dolayı şüphe ederse buna aldırmamalıdır. Zira atalarından veya eşinin atalarından birine benzediğini bilemez. Eşi istikamet üzere olmaya devam ettikçe şüphe etmemeli, buna aldanmayıp taşlanmış şeytandan Allah’a sığınması gerekir. (İbn Useymin)

100- Koca, eşinin annesine hala veya teyze diyebilir bu caizdir. (el-Lecnetud Daime)

101- Koca, eşinin babasına da amca veya dayı diyebilir, caizdir. (el-Lecnetud Daime)


ceren
Tue 23 October 2018, 12:34 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Islama gore evlilik yapan ve bu hakkı verip hayra feyze erisen kullardan olalim inşallah. ..