- Kadınların Tabii İhtiyaçlarını Yerine Getirmeleri için Dışarıya Çıkmaları

Adsense kodları


Kadınların Tabii İhtiyaçlarını Yerine Getirmeleri için Dışarıya Çıkmaları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
saniyenur
Thu 10 November 2011, 07:34 pm GMT +0200
7- Kadınların Tabii İhtiyaçlarını Yerine Getirmeleri için Dışarıya Çıkmalarının Mubah Olması


1997- Hz. Âişe (r.anhâ)'dan rivayet edilmiştir:

“Resulullah'ın hanımı Şevde, perde gerisinde durma hicap ayeti indikten sonra bir haceti için dışarı çıkmıştı. Kendisi diğer kadınlardan daha uzun ve iri yapılı olup kendisini tanıyanlardan gizli olamıyordu.” Derken onu Ömer gördü ve ona:

“Ey Şevde bil ki, vallahi, bizden gizli olamıyorsun, nasıl dışarı çıktığına bir bak!” dedi.

Bunun üzerine Şevde geri dönüp eve geldi. Resulullah (s.a.v.) benim evimde akşam yemeği yiyordu, elinde etli kemik vardı. İçeri girip:

“Ey Allah'ın Resulü! Hacetim için dışarı çıkmıştım, bunun üzerine Ömer bana şöyle şöyle söyledi” dedi.

Bunun üzerine Allah, Resulullah (s.a.v.)'e vahiy indirdi. Sonra Resulullah (s.a.v.)'den vahyin etkisi kaldırıldı. Bu sırada kemik halen elinde olup bir yere koy­mamıştı. Sonra da:

“Durum şu ki, kendi ihtiyaçlarınız için dışarı çıkmanız için size izin ve­rildi” buyurdu. [273]

Açıklama:

Nur Suresi 31. ayette kadınların, zikredilen kadın ve erkekler dışındaki kimselere zinetlerini göstermeleri yasaklanmış ve onlara “Gizli zinetleri bilinsin diye ayaklarını yere vur­mamaları” emredilmişti. Eğer bu emir, Ahzab Suresi'nin bu ayeti ile birlikte okunursa, kadın­ların burada emredildiği şekilde örtülerine bürünmelerirıin amacının zinetlerini başkalarından gizlemek olduğu anlaşılır.Elbette bu amaç da ancak dış elbisesinin kendisi sade olduğunda yerine getirilebilir, aksi taktirde süslü ve dikkat çekici bir örtüyle örtünmek bu amaca uygun düşmeyecektir. Bunun yanısıra, Allah sadece kadınlara örtülerine bürünerek zinetlerini gizle­melerini emretmekle kalmıyor, örtünün bir ucunu yukarıdan aşağıya bırakmalarını da emre­diyor. Her sağduyulu insan buradan, vücut ve elbisenin zinetleri ile birlikte yüzün de örtülme­si gerektiği sonucunu çıkanr. Daha sonra Allah bu emrin sebebini de açıklıyor: “Bu, müslüman kadınların tanınması ve inciitilmemesi için en uygun yoldur.” Elbette bu emir, erkeklerin ısrar edici bakışlarından, sarkıntılık etmelerinden ve sataşmalanndan rahatsız olan, bunlan eğlenceli bulmayan, kötü şöhretli ahlaksız sokak kadınlanndan biri gibi kabul edilmek iste­meyen, tam aksine ahlaklı, namuslu ev kadınları olarak tanınmak isteyen kadınlar içindir.

Böyle soylu ve şerefli kadınlara Allah şöyle buyurmaktadır:

“Eğer gerçekten iyi kadınlar olarak tanınmak istiyorsanız ve erkeklerin şehvet dolu bakış ve ilgileri sizi rahatsız ediyorsa, insanların açgözlü bakışları önünde bütün güzellik ve fiziki cazibenizi ortaya koyacak şekilde yeni gelinler gibi süslü bir şekilde sokağa çıkmamalısınız. Tam aksine bütün ziynetlerinizi gizleyen ve yüzünüzü örten sade bir örtü ile ve ziynetlerinizin şıkırtısı bile dikkati çekmesin diye ağırbaşlı bir şekilde yürüyerek sokağa çıkmalısınız. Kendisini boyayıp süsleyen ve her tür ziyneti takıp takıştırmadan dışarı adımını atmayan bir kadının, erkeklerin dikkatini çekmekten başka bir amacı olamaz. Böyle yaptığı halde insanların, açgözlü bakışlarından rahatsız oldu­ğunu söyleyerek şikayet ediyorsa ve “Sokak kadını” olarak tanınmak istemediğini, namuslu bir ev kadını olarak yaşamak istediğini söylüyorsa, bu, sahtekarlıktan başka birşey değildir. Bu, gerçek niyetini ifade eden bir kimsenin sözleri değildir, onun asıl niyeti tavırlarında ve davranış tarzında görülmektedir. O halde diğer erkeklerin önüne dikkat çekici bir şekilde çıkan bir kadının bu davranışı, onun davranışlarını neyin yönlendirdiğini göstermektedir. İşte bu nedenle münasebetsiz kimseler, hafif kadınlardan bekledikleri şeyleri bu kadınlardan da beklerler.” Kur'an kadınlara şöyle der:

“Siz aynı anda hem sokak kadını, hem de namuslu bir kadın olamazsınız. Eğer namuslu, saygıdeğer kadınlar olarak yaşamak istiyorsanız, sokak kadınlarına yaraşan davranışlardan vazgeçmeli ve namuslu kadın olmanızı sağlayacak bir hayat tarzı benimsemelisiniz.” [274]


[273] Buhari, Vudu'13, Tefsinı Sure-i Ahzâb 13; Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/56, 223, 271.

[274] B.k.z: Mevdudi, Tefhimu'l-Kur'an, İstanbul 1991, İnsan yayınları, 4/459-460.


ceren
Wed 22 August 2018, 02:11 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri hakkiyla ve onun izin veridgi şekilde ıslami yaşayan  ve kurtuluşa erisen kullardan eylesin inşallah. ..

Sevgi.
Thu 23 August 2018, 04:46 am GMT +0200
Aleyküm Selam. Rabbim bizleri herdaim Rızasına uygun şekilde yaşıyan güzel kullarından olabilmeyi nasip eylesin inşaAllah. Amin Ecmăin
  Bilgiler için Allah Razı olsun

Bilal2009
Thu 23 August 2018, 12:16 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim paylaşım için razı olsun