- Kadınlarda adet düzensizliğinin sebepleri

Adsense kodları


Kadınlarda adet düzensizliğinin sebepleri

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Mon 17 January 2011, 03:28 pm GMT +0200
Kadınlarda Adet Düzensizliğinin Sebepleri:


45- Hayza engel olan haplar kullanmak: Bunlar kadının âdetine etki ederek, erken olmasına, gecikmesine, artmasına veya azalmasına sebep olur.

46- Hamileliği önleyici spiral kullanmak: Bu, âdete etki ederek kanı azaltır. Fakat kanın az çıkması sebebiyle, adet müddetini artırarak yedi gün yerine on gün hayız olur. (İbn Cibrin)

47- (Kitabın orijinal metninde 47. madde sehven atlanılmış-mütercim-)

48- Adet süresinden üç gün önce kan gelirse hükmü nedir?: Kadın adetini sayı, renk ve zaman olarak bilirse, adet süresinde namazı terk eder, sonra gusleder ve namazı kılar. Adet gününden önce gelen bu kan ise hastalık kanı sayılır. Bu sebeple namaz ve oruç terk edilmez. Bilakis bu kanı yıkaması, her namaz için abdest alarak müstahaza (özürlü) gibi hareket etmelidir. (İbn Cibrin)

49- Aylık adet günlerinde iki gün hayız kanı geliyor, sonra kesiliyor, dördüncü günde tekrar geliyor. Adet günleri içerisinde olan bu üçüncü günde ne yapmalıdır?: Kadın, bildiği adet günlerinde bulunduğu sürece ondan namaz ve oruç düşer. Adet günleri içinde bazı günler kan kesilse bile, temizlik alameti olan beyaz akıntıyı görmemişse adet zamanı devam etmektedir. (İbn Cibrin)

50- Hayızlı, cünüp ve nifaslı arasındaki fark: Hayız ve nifaslının cünübe kıyas edilmesi caiz değildir. Zira vakti kısa olan cünüplüğün hilafına, bunların müddeti uzundur. Cünüplük gerektiren durumdan çıkınca gusletme imkânı vardır. (İbn Baz)

51- Adet vakti içinde veya dışında az kan: Eğer bu adet günlerinde görülürse hayız kanı sayılır ve hayız olduğunu anlar. (İbn Useymin)

52- Aynı ay içerisinde kan gelir ve kesilirse: Hayız ne zaman gelirse hayızdır. Önceki hayız dönemi ile aradaki sürenin uzaması veya kısalması fark etmez. Eğer hayızdan sonra temizlik gelir, bundan beş veya altı gün sonra ikinci defa adet gelirse, oturur namaz kılmaz. Zira o hayızdır. (İbn Useymin)

53- Müddetin artması ve rengin değişmesi: Kadın temizlik görür ve bildiğinden farklı renkte böyle bir kan görürse bu hayız kanı değildir. Bu sadece ya sarı, ya bulanık ya da bazen siyah olur. Eğer böyle ise bu hayızdan sayılmaz, namaza ve oruca devam edilir. (İbn Useymin)

54- Normal adet günlerinden iki gün sonra temizlenir de, bir veya iki gün sonra da tekrar kan gelirse: Kan gördüğü bu iki gün hayızdan sayılır. Bu günlerde namaz kılması caiz değildir. Ama temizlik gördüğü iki günde guslettikten sonra namaz kılar. (el-Lecnetud Daime)

55- Kadın, her ayın başında altı gün hayız olup sonra kan yinelerse hüküm nedir?: Her ayın başında altı gün oturur, onun için hayız hükmü sabit olur. Bunun dışındakiler özür kanıdır. Gusledip namaz kılar ve kana aldırmaz. (İbn Useymin)

56- Kan görüp namazı terk eden kadın, günler sonra gerçek adet gününün geldiğini öğrenirse: Kılmadığı namazları kılması daha faziletlidir. Ama böyle yapmazsa da sakınca yoktur. (İbn Useymin)

57- Kadın ameliyat olur da âdetinden önce siyah kan görür, sonra da âdeti gelirse: Ameliyat neticesinde gelen kan hayız kanı hükmünde değildir. Bu konuda tabiplere müracaat edilmelidir. (İbn Useymin)

58- Yaşlılıktan dolayı kadının kanı kesilir ve yolculuk esnasında kan gelirse: Bunun hayız kanı olmadığı ortadadır. Şu halde namaza ve oruca devam etmesi gerekir. Âlimlerin çoğunluğu kadının hayzının sona erme sınırını elli yaş olarak belirlemişlerdir. (İbn Useymin)

59- Kadın, dokuz veya on gün adet görüp sonra temizlenir, sonra da kesintili olarak kan görürse: Adet günlerinden sonra gelen kan, yorucu iş veya başka sebeple gelmiş olup hayız kanı değil hastalık kanıdır. Bu namaza ve oruca engel değildir. (el-Lecnetud Daime)

60- Hayızlı için faziletli olanı: Tabiatı üzere kalması, Allah’ın kendisi hakkında yazdığına razı olmasıdır. Allah’ın mani olduğu kan için ilaç almamalıdır.

61- Kadın, adet zamanında, bir gün kan görür ve gün boyunca kan görmezse ne yapması gerekir?: Zahir olan: bu temizliğin veya hayız günlerinde hasıl olan bu kuruluğun, hayza tabi olmasıdır. Temizlik sayılmaz. (İbn Useymin)

62- Hamileliği önlemek için tablet alınır ve hayzı bozan bulanıklık gelirse, tabibe sorulur: Eğer: “bu hayızdır” derse o hayızdır. Şayet: bu ilaçların sebep olduğu akıntıdır derse, hayız değildir. Şuan ki cevabım budur. (İbn Useymin)

63- Kadın kan görmezse temizlenebilir mi?: Eğer bazı kadınlarda olduğu gibi, temizliği gösteren beyaz akıntı görme adeti yoksa, o temizlenir ve orucunu tutar. Eğer beyaz akıntı görme âdeti varsa, bu beyaz akıntıyı görünceye kadar oruç tutamaz. (İbn Useymin)

64- “Aylık âdetim yedi ile sekiz gün arasında. Bazen yedinci gün ne kan ne de temizlik görmüyorum. Ne yapmalıyım?”: Kadınların bildiği temizlik alameti olan beyaz akıntıyı görünceye kadar acele etme. Kanın durması temizlik değildir. Bu ancak temizlik alametinin görülmesi ve mutad zamanında sona ermesi ile sabit olur. (İbn Cibrin)

65- Kadın, hayzı engelleyici haplar kullanır veya spiral taktırır da adet kanı artarsa hüküm nedir?

— Deriz ki: kan devam ettikçe hayız kanıdır. Adet süresinde artma da olsa namazı bırakır. Böyle değilse hayız kanı sayılmaz. (el-Lecnetud Daime)

— Bazı şeyhler şöyle dedi: önceki âdetinden artırmaz. Önceki âdeti yedi gün olup üç gün artmışsa: yedi günü artırmaz. Zira bu fazlalık ancak kendisinin sebep olduğu başka şeydendir. Bu yüzden namazı terk etmez. Bu ihtiyatlı olanıdır. (İbn Cibrin)

66- Engel olucu ilaç almak sebebiyle hayzın gecikmesi: Şüphesiz bu durumda namazı kılar. İki ay gecikse bile namazı kılar. (İbn Cibrin)



ceren
Tue 25 August 2015, 03:40 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.Kadınlarda adet düzensizliği çeşitli hastalıklardan,kullanılan haplardan veya kullanılan spiralden oluşabilir.Bu durumlara hayızlığa neden oluyorsa hayızlık bitimine dikkat edip,gusul abdest alınmalıdır...

Rüveyha
Thu 11 February 2016, 05:09 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam.Âmin ecmain İnşaAllah..Kadınlar için oldukça önemli konular..Rabbim tüm ümmeti Muhammede sıhhat nasip eylesin İnşaAllah

damla6d
Thu 11 February 2016, 05:13 pm GMT +0200
Esselamu aleykum..Bazen gereksiz olarak hap veya ilaç kullanımı oluyor..Bu hem sağlığımızı bozar hem de yukarıdaki gibi sonuçlar doğabilir..Rabbim razı olsun..

mevlüde06
Thu 11 February 2016, 05:17 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam ve rahmetulalh;çok iyi bilinmesi gereken önemli bir konu.hangi durumlarda ne yapmamız gerektiği anlaşılır bir şekilde ifade edilmiş.Allah razıo lsun hocm paylaşım için.

HALACAHAN
Tue 10 May 2016, 05:20 pm GMT +0200
Bayanlara ozel durumlari aydınlatan güzel bir paylasim olmuş .. Namaz oruç vs gibi ibadetlerimizi yerine getirmemiz için oldukça dikkat edilmesi gereken hususlar.. Ayrıca ilaç kullanma gibi durumlar tedavi amaçlı ise vücuda zarar vermezken keyfi durumlar için kullanıldığında doktor kontrolü dışında kullanıldığında özellikle Bayanlarda göğüs kanseri over ve uterus kanserine davetiye çıkartıyor..