- Kadınlara haccın farz olmasının şartları

Adsense kodları


Kadınlara haccın farz olmasının şartları

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafız_32
Sat 20 November 2010, 11:29 am GMT +0200
Kadınlara, Haccın Farz Olmasının Şartları:
 

Kadınlara hac, ancak altı şartla farz olur. Bunlar;

1. Müslüman olması.

2-3. Akıl, baliğ olması.

4. Hür olması.

5. Haccetmeye gücünün yetmesi.

6. Beraberinde kocasının veya bir mahreminin bulunması.
İbn Abbâs (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Bir kadın, yanında mah­remi bulunmaksızın yolculuğa çıkmasın. Ve hiçbir erkek, yanında mahremi bulunmayan bir kadının yanına (yalnız) girmesin' bu­yurdu. Bir adam; 'Yâ Rasulullâh! Ben falanın ordusuna katılmak istiyorum. Hanımım ise haccetmek istiyor' deyince, ona; 'hanı­mınla birlikte (hacca) git' buyurdu.[506]

Mahrem: Bir kadının kocası veya evlenmesi ebediyen haram olan babası, oğlu, öz kardeşleri ve sütkardeşleridir. Bu konuyla ilgili açıklamalar ileride yapılacaktır. İnşallah.

Mahremi bulunmayan bir kadın, haccetmeye gücü olmayan hükmündedir. Bu nedenle ona, haccetmek farz değildir. Buna rağmen mahremi olmaksızın hacceden kadının haccı sahihtir/ge­çerlidir. Ancak rnahremsiz yolculuk yaptığından dolayı günahkâr olur. -Allah en doğrusunu bilir.

Haccetmeye gücün yetmesi şartı, üç şeyle açıklanmaktadır;

a) Sağlıklı olması: İbn Abbâs (radiyallâhu anh) anlatıyor; 'Has'am kabilesinden bir kadın, «Yâ Rasulullah! Babama hac­cetmesi farz oldu. Ancak kendisi çok yaşlı ve bineğin üzerinde oturmaya gücü yetmiyor. Onun yerine ben haccedebilir miyim?» diye sordu. Rasulullah (sallallâhu aleyhi ve sellem); «evet, onun yerine haccedebilirsin» buyurdu.[507]

b) Bireysel ihtiyaçlarının yanı sıra, hacca gitmeye, orada kal­maya ve memleketine tekrar dönmeye yetecek mali güce sahip olması.

c) Yolda can ve mal emniyetinin bulunması.


 
Kadın Haccetmek İçin Kocasından İzin Alması Gere­kir Mi?
 

1. Nafile hac için, kocasından izin alması vaciptir. Bu konu­da icma edilmiştir.

2.  Adak hacc: için, eğer adağını kocasının izniyle yapmışsa veya evlenmeden önce adakta bulunmuş, evlenirken bunu ko­casına bildirmiş ve onayını almışsa, kocası onun haccetmesini engelleyemez. Fakat kocası izin vermemesine rağmen adakta bu­lunmuşsa, kocası onu engelleyebilir.

3. Farz haccında, yukarıda belirtilen haccın şartlan oluşmuş­sa, kadının kocasından izin alması müstehaptır. Kocası, şer'î bir gerekçesi olmaksızın, onu farz haccindan alıkoyamaz. Buna rağ­men kadın, haccını bir sonraki yıla erteleyebilir, bunda bir sakın­ca yoktur.



[506] Buhârî, 3006; Müslim, 1341.

[507] Buhârî, 1855; Müslim, 1334.



ceren
Sat 17 December 2016, 03:48 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.Haccının farzlarına ve şartlarına uyup hac ibadetini gerçekleştiren ve Allahın rahmetine kavuşan kullardan olalım inşallah...

Sevgi.
Thu 24 August 2017, 02:18 am GMT +0200
Aleyküm Selâm. Mevlam bizlere de hac ibadetini yerine getirmeyi nasip etsin inşaAllah