- Kadın ve tabip

Adsense kodları


Kadın ve tabip

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 14 January 2011, 02:36 pm GMT +0200
KADIN VE TABİP


Bu bölümde 14 cevap vardır.

1- Zaruret olmadıkça doktorun, kadını görmesi ve ona dokunması helal değildir. (el-Lecnetud Daime)

2- Kadının, tedavi esnasında zaruret olmadıkça tesettür içinde olması vaciptir. (el-Lecnetud Daime)

3- Tedavi için dahi olsa kadının tabiple yalnız kalması caiz değildir. Yanlarında bir mahremi, kocası veya bir hemşire bulunmalıdır. (el-Lecnetud Daime)

4- Eğer kadının Müslüman kadın doktorun yanında tedavi olması mümkün ise, Müslüman dahi olsa erkek doktorun yanında tedavi olması caiz olmaz. (el-Lecnetud Daime)

5- Eğer Müslüman kadın tabip bulunmaz ve tedavi zorunlu hale gelirse, fitneden emin olmak için kadının yanında kocası veya bir mahremi bulunması şartıyla Müslüman doktora gidebilir. (el-Lecnetud Daime)

6- Hemşirelerin ve kadın doktorların dar elbise giymesi: Kadın doktorların ve diğer tüm kadınların vücut hacimlerini veya avretlerini belli eden elbise giymeleri caiz değildir. Bilakis ne çok geniş, ne dar, fitneye engel olacak şekilde şer’i tesettürü sağlayan elbise giymeleri gerekir. (İbn Baz)

7- Doktorun doğurgan olmayan kadının avretini açması caiz midir?: Erkeğin, zaruret ve zorunluluk olmadıkça kadının avretini açması caiz değildir. Bu meselede ise zaruret yoktur. Kadın hastalıkları konusunda uzman olan kadın doktor bulunana kadar –ki çokça mevcuttur- bunu ertelemesi gerekir. (İbn Cibrin)

8- Kocasının eşini tedavi ettirmesi dinen vacip midir?: Kocasına, karısının tedavi, ilaç ve doktor ücretini karşılaması vacip değildir. Zira bunlar mutad olan zaruretlerden değil, sonradan ortaya çıkan durumlardandır. Kocasına bu gerekmez. Fakihlerin zikrettiği budur.

Lakin bu zamanda âdete göre bu işleri kocası üstlenir. Eğer yaparsa bu bir ikramdır, hakkı ikame etmektir. Vallahu a’lem. (İbn Cibrin)

9- Doktorun hemşire ile yalnız kalması: Erkek doktorun hemşire ile yahut kadın doktorun sağlık memuru ile yalnız kalması, yüzlerini ve başka yerlerini açmaları caiz değildir. Zira bu Allah’ın merhamet ettikleri dışındakileri fitneye düşürür.

10- Tedavi için avretini açmak: erkeklerin yalnız erkekler yanında, kadınların da yalnızca kadınlar yanında açması gerekir. (İbn Baz)

11- Kadının tedavi için kadın doktor bulunduğu halde uzman olduğu için erkek doktora gitmesinin hükmü: Erkek doktor ile kadın doktorun uzmanlıkları aynı seviyede ise kadın, erkek doktora gidemez. Zira bunda zaruret yoktur.

12- Ama erkek doktorun uzmanlığı daha ileride ise ve kadının bunu mubah kılan zorunluluğu varsa ona gitmesinde sakınca yoktur. (İbn Useymin)

13- Kâfir hemşireyi “sister” diye çağırmak: Bu kelime İngilizcede kız kardeş anlamındadır. Kâfir, müslümanın kardeşi midir? Müslümanın ölçülü kelimeler kullanması, Allah’ın kendisini İslam ile aziz kılmasından sonra kendisini zillete düşürmemesi gerekir. (Bekr Ebu Zeyd)

14- Diş tedavisinde kadının erkeğe tedavi uygulaması: Kadın doktorların kadınlara özel tedavi yapması, erkek doktorların da erkek hastalara özel tedavi yapması gerekir. Ancak zaruret durumunda bütün fitnelerden uzaklaşılması ve kadın erkek ihtilatından sakınılması hali müstesnadır. (İbn Baz)



HALACAHAN
Thu 3 March 2016, 04:21 pm GMT +0200
Saglık sektorunde çalısmır bırı olarak kesınlıkle bayanların bayan doktoru tercih etmelerı gerekıyor.. Hangı brans olrsa olsun.. ancak bır kaç bransta(ortapedi, genel cerrahi, ürolojı gıbı) ülkemızde bayan doktor bulunmamaktadır.. Yada sayıca çok azdır.. Bu branslar için zaruret durumudur ve erkek doktor mecburen tercih ediliyor.. Ancak bunların dısında ki branslarda alanında kendını ispatlamıs bayan doktorlarımız vardır ve onlar tercih edılmelıdır..