- Kadın ve medrese

Adsense kodları


Kadın ve medrese

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 14 January 2011, 02:38 pm GMT +0200
KADIN VE MEDRESE


Bu bölümde 18 cevap vardır.

1- Kız öğrencileri eğitmek amacıyla dövmek: edeplendirilmesi gerekeni, yapması gerekeni yapmadığı için üstün ahlaka dönünceye kadar tedip etmekte sakınca yoktur. Fakat maksat hâsıl olacak şekilde, hafifçe dövmelidir. (İbn Baz)

 2- Öğretmenlerle mizah yapmanın, onlarla alay etmenin hükmü: Müslümanın, diğer Müslümanlara eza verecek veya değerlerini düşürecek şeylerden dilini tutması gerekir. Allah Teala buyuruyor ki: “Birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın” (Hucurat 49/11) ve “Arkadan çekiştirmeyi, yüze karşı eğlenmeyi âdet edinen herkesin vay haline!”(Hümeze 104/1) Müslümanın değerini düşürücü şeyler söylemek ve ona eza vermek haramdır. (İbn Cibrin)

3- İlim öğrenmek mi yoksa ev işlerine hizmet etmek mi daha faziletlidir?: Bu işte adil taksim yapman gerekir. Az da olsa fıkıh için vakit ayırabilir ve ev işlerine de yeteri kadar vakit ayırabilirsin. (İbn Fevzan)

4- İngilizce sınavında (kopya çekerek) aldatmak: Hangi konuda olursa olsun şu hadisten dolayı aldatmak caiz değildir: “Bizi aldatan bizden değildir.” Bu hadisteki “aldatmak” ifadesi her şey hakkında kapsayıcıdır. (İbn Cibrin)

5- Gözleri görmeyen erkeğin kız öğrencilere ders vermesi: Öncelikli ve ihtiyata uygun olanı kadınlara kadın öğretmenin ders vermesidir. Zira bu fitneden daha uzaktır. İhtiyaç halinde gözleri görmeyen adamın veya gören birisi ise perde arkasından ya da ekrandan kız öğrencilere ders vermesi caizdir. (İbn Fevzan)

Müderriselere Hediye:

6- Öğretmene gereken, öğrencilerden hediye kabul etmeyi tamamen terk etmesidir. (İbn Baz)

7- Eğer müderrisenin medrese değiştirmesi sebebiyle ona hediye verilmişse bunda zarar yoktur. (İbn Baz)

8- Eğer derslere ara verdikten sonra veya müderrisenin emekli olması üzerine verilmesi halinde bunda sakınca yoktur. (İbn Baz)

9- Eğer hediye derece veya diploma aldıktan sonra verilirse bunda sakınca yoktur. (İbn Baz)

10- Çalışmasına bağlı olarak hediye almak caiz değildir. Zira bu emanetin ihlal edilmesine vesiledir. (İbn Baz)

11- Cemiyet nedir?: Müderriselerden bir cemaat her ay sonunda maaşlarından mal toplayıp içlerinden belirli bir kadına verirler. İkinci ay diğer bir kadına verirler. Hiç kimse için bunda fazladan bir menfaat şart koşulmaması şartıyla bunda sakınca yoktur. (İbn Baz)

12- Erkek öğrenci ile kız öğrencinin beraber ders görmesi: Gençlerin bir sınıfta, bir okulda ve bir masada ders görmeleri caiz değil, bilakis büyük bir fitne sebebidir. (İbn Baz)

13- Öğrencilerin müderriseye saygı için ayağa kalkmaları: Gereksizdir. En azından şiddetle mekruhtur. (İbn Baz)

14- Kadınların hendese ve kimya öğrenmesinin hükmü: Kadının bu konuda uzmanlaşması onun işi değildir. Onun önünde kendisine uygun olan pek çok ihtisas alanları vardır. Ama Kimya, Hendese, Mimarlık, Astronomi ve Coğrafya gibi alanlarda ihtisas yapması kendisine uygun değildir. Kendisine ve topluma faydası olacak bir tercihte bulunmalıdır. (İbn Baz)

15- Sahte diploma alarak çalışmanın hükmü: Onun yaptığından dolayı pişman olarak Allah’a tevbe etmesi gerekir. Vazifesi ve kendisine verilen görevleri yerine getirdiği sürece aldığı ücret sahihtir. (İbn Baz)

16- Müderrisenin dersi geciktirmesi: Muallimenin ders ilan edilmesinden sonra sınıfa girmeyi geciktirmesi caiz değildir. Allah Teala buyurmuştur ki: “Verdiğiniz sözü de yerine getirin. Çünkü verilen söz, sorumluluğu gerektirir.”(İsra 34) (İbn Useymin)

17- Öğrenciler muhalefet ederlerse, onlara nasihat etmek gerekir. Nasihat fayda etmezse bunun sorumlulara bildirilmesi gerekir. Bu laf taşımak sayılmaz. Aksine bu, nasihate dâhildir. (İbn Useymin)

18- Tesettürlü genç kızların tanıdıkları erkeklere, özellikle genç erkeklere bakması caiz midir?: Kadının erkeklere bakması, fitneden korkuluyorsa caiz değildir. Ama sıradan bakış, özellikle yaşlılara bakmaları, bakışlar kısılırsa ve fitneden emin iseler, daha hafiftir. Fitne korkusundan dolayı kadının erkeklere bakışlarını dikmemeleri gerekir. (İbn Cibrin)



SevD@_GüLü
Fri 14 January 2011, 02:47 pm GMT +0200
Allah razı olsun güzel paylaşım

sidretül münteha
Fri 14 January 2011, 08:05 pm GMT +0200
Amin ecmain inşaallah

kardelen7d
Tue 4 March 2014, 03:34 pm GMT +0200
bu bilgiler çok önemli çünkü herşeyin bir edebi vardır

ebu avane
Tue 4 March 2014, 04:18 pm GMT +0200
Allah razı olsun güncel fıkhi ve derin mevzular bir çok soruma da cevap buldum. Rabbim ihtiyaca binaen çıkardı karşıma. Öğretmenin derse geç kalmasının caiz olmadığını bilmiyordum. Bazen geç kalabiliyorum daha da dikkatli oluruz bundan sonra inş.

yagmur_7-c
Mon 10 March 2014, 06:45 pm GMT +0200
Allah rrazı olsun paylaşımm için.
Teşekkürülerrr.
Kadın ve medrese...
Kadınsız hayat mı olur?
Allah dünyayı kadınsız bırakmasın..


mevlüdekalınsaz
Thu 28 August 2014, 04:48 pm GMT +0200
Esselamü aleykum;

6- Öğretmene gereken, öğrencilerden hediye kabul etmeyi tamamen terk etmesidir. (İbn Baz)

13- Öğrencilerin müderriseye saygı için ayağa kalkmaları: Gereksizdir. En azından şiddetle mekruhtur. (İbn Baz)


çok ilginç..daha önce hiç böyle bilgilere rastlamamıştım.. hediye çok da önemli değil ama öğretmene saygı için ayağa kalkmak öğrenciler ve öğretmenler için oldukça önemli..mecburen yapıyoruz bunu.

cerendemir
Thu 28 August 2014, 07:55 pm GMT +0200
Ve aleykümselam.Rabbim bizi medreselere hizmet eden kulların dan eylesin.Oraya hizmet etmek bile bir ibadet etmek hükmündedir.Paylaşım dan dolayı Allah razı olsun inşallah.

Rüveyha
Thu 28 August 2014, 08:26 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam.Bir kadının sorabileceği bir çok soruya cevap niteğin de paylaşım.Aklımıza yatmayan, ama şüphesiz hikmeti çok olan şeylerde var mevlüde kardeşim..İnşaAllah Mevlam anlayış gücümüzü artırsın.

mevlüdekalınsaz
Thu 28 August 2014, 08:54 pm GMT +0200
amin inşallah Rüveyha abla..hakikaten öyle. bu konuyu daha ayrıntılı araştıracağım inşallah..

saniyenur
Thu 28 August 2014, 09:01 pm GMT +0200
Aklımıza yatmayan ya da nefsimize hoş gelmeyen cevaplar var. Rabbim elbette en iyisini bilendir.

Kevšer
Wed 22 July 2015, 07:14 am GMT +0200
Amin ecmain inşaAllah.Güzel paylaşım olmuş emeklerinize sağlık.

saniye
Wed 22 July 2015, 01:52 pm GMT +0200
Ve aleykumusselam. Öğretmen ve öğrenciye gerekli edep kuralları kısa bir şekilde verilmiş. Rabbim razi olsun.

HALACAHAN
Tue 10 May 2016, 05:24 pm GMT +0200
Eğitim öğretim önemli bir konu .. Ve her öğretmen öğrencisinin başarılı olmasını ister .. Her anne baba aynı şekilde basarilinolmasininister.. Ve asi öğrencinin kendisi başarılı olmayı coık ister.. Bunun içinde eğitim verilen yerlere özellikle fitneye sebebiyet veren durumlari düzeltmek adına dikkat edilirse başarı oranı artacaktır..

Yehma
Tue 23 October 2018, 08:20 am GMT +0200
İlim yolunda edepli olmak, tavırlara dikkat etmek önemlidir. Allah razı olsun

Fatma6969
Tue 23 October 2018, 12:34 pm GMT +0200
Allah hakkıyla yaşayıp ölmeyi nasib etsin ne ince detaylar varki biz bunları umursamıyoruz halbuki ahirette o bir dakikanın bile hesabı sorulacak. Allah razı olsun

Zehra.hunerli
Tue 23 October 2018, 02:48 pm GMT +0200
Allah razi olsun her muslumanin fikih ilmi almasi gerekli gercekten dini yasamak icin fikih bilgisi zaruridir  ..

ZeynepZehra
Tue 23 October 2018, 03:15 pm GMT +0200
 Sorular günümüzde çok fazla değinilen konular değil.Bunlar konuşulması gereken önemli konular sınıfa geç giden öğretmen, hediye mevzusu ve diğerleri...bunların burada paylaşılması çok güzel olmuş.