- Kadın ve iddet

Adsense kodları


Kadın ve iddet

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 15 January 2011, 04:55 pm GMT +0200
KADIN VE İDDET


Bu bölümde 17 cevap vardır.

1- İddet: Kadının kocasının ölümü veya ondan ayrılması üzerine evlenmeden bekleyeceği süredir. Bu süreyi beklemesi vaciptir.

2- Meşruiyetinin hikmeti:

— Rahimin beraatının tekit edilmesi.

— Eşlerin tekrar evliliklerine dönebilme fırsatı.

— Eşler arasındaki ilişkilerin saygınlığı.

3- Zifafa girilmemiş kadın boşandığı takdirde onun iddet beklemesi gerekmez.

4- Kadın kocasıyla zifafa girmeden kocası vefat ederse, kocasına vefa olarak dört ay on gün iddet beklemelidir.

İddet Bekleyenler Altı Sınıftır:

5- Birinci sınıf: Kocasının ölümü veya boşanma sebebiyle iddet bekleyen hamile kadının iddeti doğuruncaya kadardır. (el-Lecnetud Daime)

6- İkinci sınıf: Kocası ölen ve hamile olmayan kadın, kocasının öldüğü günden itibaren dört ay on gün iddet bekler. (el-Lecnetud Daime)

7- Üçüncü sınıf: Hayızlı kadının iddeti üç küru’ (üç hayız) süresi beklemektir. (el-Lecnetud Daime)

8- Dördüncü sınıf: Gerek küçük oluşundan gerekse ihtiyar oluşundan dolayı hayız görmeyen kadının iddeti üç aydır. İstihazelinin hükmü de böyledir. (el-Lecnetud Daime)

9- Beşinci sınıf: Hayzı yükselen kadın bunu bilemezse onun iddeti bir yıldır. Zira imam Şafii şöyle demiştir: “Bu Ömer radıyallahu anh’ın muhacirler ile ensar arasında verdiği hükümdür. İçlerinde herhangi birinin buna karşı çıktığını bilmiyoruz.” (el-Lecnetud Daime)

10- Altıncı sınıf: Kocası mefkud (kayıp) olduğu için iddet bekleyen kadın, kocasına vefa olarak dört ay on gün bekler. (el-Lecnetud Daime)

11- Boşanma iddeti ne zaman başlar?: Talak iddeti, erkek kadını boşadığı andan itibaren başlar. Boşanma evraklarının hazırlanmasıyla değil! (el-Lecnetud Daime)

İddet Bekleyenlerin Nafakası:

12- Ric’î talakla boşanan kadının, hamile olsun olmasın, sükna (kocasının evinde kalma), nafaka ve kisve (giyim) hakkı vardır. Zira o hala eşidir.

13- Bain talakla boşanan hamile kadın, hamilelik süresince eşi gibi nafaka alır.

14- Ama hamile değilse ne nafaka ne de sükna hakkı yoktur.

15- Hamile olan naşiz (asi kadın), asi olmayan kadınlar gibidir. Zira çocuğun nafakası, anasının asi olmasıyla sakıt olmaz.

16- Kocası ölen hamile kadın: Taşıdığı çocuktan dolayı nafaka, giyim ve mesken haklarında eşi gibidir. Bunda etkili olan cenindir. Başka türlü nafaka gerekmez. Ancak akrabalıkla cenine varis olan başka. Aksi halde ne nafaka ne de mesken hakkı yoktur.

17- Fasit nikâhla veya zina ile ilişkiye girmiş olma şüphesi bulunan kadının iddeti: Evli olsun veya olmasın boşanmış kadınınki gibidir.


ceren
Tue 23 October 2018, 12:42 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim ge  konuda islama uygun yaşayan kullardan eylesin bizleri inşallah. ..