- Kadın ve gayrimüslimlerle ilişkisi

Adsense kodları


Kadın ve gayrimüslimlerle ilişkisi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Fri 14 January 2011, 02:35 pm GMT +0200
KADIN VE GAYRİMÜSLİMLERLE İLİŞKİSİ


Bu bölümde 22 cevap vardır.

1- Müslümanın komşusu kâfir ise: Ona iyilik yapılması, kötü davranılmaması, fakat onunla ünsiyet edilmemesi gerekir. (İbn Fevzan)

2- Dinen mübah olan işler olması şartıyla kafirlerle birlikte çalışmak, alış veriş vb. yapmakta sakınca yoktur. (İbn Fevzan)

3- Eğer onlara eman (güvence) verirsek, onlara düşmanlık yapmamız, zarar vermemiz caiz değildir. Onlarla adalet ile davranıp onlara zulmetmememiz ve haklarını vermemiz gerekir. (İbn Fevza)

4- Kâfirleri sevmek caiz değildir. Zira onlar Allah’ın ve rasulünün düşmanları olup, bizim de onlara düşman olmamız gerekir. (İbn Fevzan)

5- Müslümanın kâfire nazik davranması veya yaptıklarına muvafakat etmesi caiz değildir. (İbn Fevzan)

6- Kâfirlerin bayramlarını kutlamak caiz değildir. Zira bu onların batıl işlerini ikrar etmek olur. (İbn Fevzan)

7- Kâfirin hediyesini kabul etmek caizdir. Zira peygamber sallallahu aleyhi ve sellem kafirin hediyesini kabul etmiştir. Mesela Mısır kralı Mukavkıs’ın hediyesini almıştır.

8- Faziletli olanı, kâfirlerle beraber ikamet etmemek ve onların arasına karışmamaktır. Eğer bunda zaruret varsa müslümanın dinini muhafaza etmesi şartıyla, bir kâfirle bir odada kalmasına, beraber yemek yemesine engel yoktur.

9- Hıristiyanların miladi tarihine iştirak edilmez. Müslümanların kâfirlerin adetlerinden müstakil olması gerekir. Sahabeler (Allah hepsinden razı olsun) miladi tarih mevcut olmasına rağmen onu kullanmıyorlardı. Onun yerine hicri takvimi kullanmışlardır.  (İbn Fevzan)

10- Kâfir ülkelerine yolculuk şu şartlarda caiz olur:

— Dini ve Allah’ın vacip kıldığı şeyleri izhar etmek, dininde tavizcilik etmemek, Allah’ın vacip kıldıklarında tembellik etmemek

— Bu yolculuk tedavi ve eğer kendi ülkesinde imkanı yoksa öğrenim gibi zaruretler sebebiyle olmalıdır.

— Ama gezmek için gitmek caiz değildir. (İbn Fevzan)

11- Kâfirlere selam vermek: Mutlak olarak önce selama başlamamalıdır. Eğer önce o selam verirse “ve aleyküm” diye cevap vermek gerekir. Bundan sonra “nasılsın, çocukların nasıl” gibi konuşmalara bir mani yoktur. (İbn Baz)

12- Kâfirle arkadaşlık: Eğer ona İslam’ı tebliğ edip Müslüman olması umulursa bunda sakınca yoktur. Onların Müslüman olması ümidi yoksa onlarla beraber yaşamamalıdır. Zira onlarla beraber yaşamak günaha düşmeye sebep olur. (İbn Useymin)

13- Hıristiyanların bayramlarına katılmak: Caiz değildir. Zira kim bir kavme benzerse onlardandır. Herhangi bir şeyde onlara yardım edemez. (İbn Baz)

14- Kâfiri yemek pişirme ve yıkama işinde görevlendirmek: Caizdir. Zira sahabeler kâfir köleler kullanmışlardır. Lakin yemek yapmadan önce onların kaplarının yıkanması hakkında hadis gelmiştir. Zira içinde içki içmiş veya domuz eti pişirmiş olabilirler. (İbn Cibrin)

15- Gayri Müslim hizmetçi edinmenin hükmü: Arap yarımadasında gayri Müslim hizmetçi kadın veya erkek, gayri Müslim şoför, gayri Müslim işçi edinmek caiz değildir. Zira peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Yahudi ve hristiyanların buradan çıkarılmalarını, burada sadece Müslümanların kalmasını emretmiştir.

— Şüphesiz kadın veya erkek, Müslüman olmayan hizmetçilerin Müslümanların akidelerine, ahlaklarına ve çocuklarının yetişmesine kötü etkileri vardır. (İbn Baz)

16- Ehli Kitabın kestiklerini yemek: Meşru olmayarak kesildiğini bilmiyorsak caizdir. Zira bunda aslolan: müslümanın kestiği gibi helal olmasıdır. (İbn Baz)

17- Ehli Kitap dışındaki Mecusi, putperest ve komünist gibi kâfirlerin kestiğini yemek caiz değildir. (İbn Baz)

 18- Nasrani ile Mesihî kelimeleri arasındaki fark: Mesihi (yada İsevî) kelimesi Mesih İbn Meryem a.s.’a nispettir. Onlar kendilerini İsa aleyhisselam’a nispet etseler de, İsa a.s. onlardan beridir. Layık olan onlara, Allah’ın Kur’anda verdiği isim gibi: “nasara (hristiyan)” demektir. (İbn Baz)

19- Hıristiyan veya Yahudi ile musafaha etmek abdesti bozar mı?: Bunlarla veya başka kafirlerle musafaha etmek abdesti bozmaz. Lakin onlarla musfaha etmemeli, selama önce başlamamalıdır. (İbn Baz)

20- Kâfirin düğün yemeğine daveti ve yemek yedirmek:

— Eğer kâfirler İslam’a rağbet ettirilmek ve onlara nasihat etmek için veya yanında misafir oldukları için davet edilirse bunda sakınca yoktur.

— Ama onlara sadaka olması ve ünsiyet kurmak için yemeğe davet edilmeleri uygun olmaz. (İbn Baz)

21- Hıristiyan komşuya nasıl muamele edilir?: Onların iyiliklerine iyilikle karşılık verilir. Onlar mubah bir hediye verirlerse kabul etmelidir. Nitekim Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Hıristiyan olan Rum büyüğünün hediyesini ve bir Yahudi’nin hediyesini kabul etmiştir.

22- Müslüman kadının, kâfire kadınlar yanında, Müslüman kadınların önünde göründüğü şekilde görünmesi caizdir. (İbn Baz)



ceren
Tue 10 May 2016, 02:12 pm GMT +0200
Esselamu aleykum.Eger yabanci ulkeye islami hizmet icin yada tedavi amacli gidilirse caizdir.Yabanci insanlar ile birlikte yasamak yada gorusmekde dinden taviz vermedigin surece yada islami teblig ettigin surece caizdir.Rabbim dikkat edenlerden eylesin inşallah...