- Kadın ve erkeğin avret mahallinin sınırları nerelerdir?

Adsense kodları


Kadın ve erkeğin avret mahallinin sınırları nerelerdir?

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
mevlüdekalınsaz
Tue 10 February 2015, 07:23 pm GMT +0200
Kadın ve erkeğin avret mahallinin sınırları nerelerdir?

a. Bir erkeğin, kadın olsun erkek olsun başkasına karşı avreti Hanefilere göre göbeğinin altından diz kapağının altına kadardır. Diz avrete dahildir, göbek değildir (Zeylai, Tebyinü’l-hakaik, I, 96). Nitekim bir hadiste: “Göbekle iki diz arası avret yeridir.” buyurulmuştur (Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 18). Bu, vücudun örtülmesi gereken asgari bölgesini belirler. Daha fazlasını örtmek ise müstehaptır.

 Şafii mezhebine göre ise, erkeğin avret mahalli, dizleriyle göbek arası olan kısımdır. Buna göbek ve diz dahil değildir. Ancak Şafiiler, bir gereklilik olmaması halinde kadınların yabancı erkeklerin yüz ile el ve ayaklarının dışındaki yerlerine bakmalarını caiz görmemişlerdir (Nevevi, el-Mecmu’, III, 168; Şirbini, Muüğni’l-muhtac, III, 132).

b. Kadının yabancı erkeklere karşı avret mahalli, el ile yüzü dışındaki bütün bedenidir. Kuvvetli görüşe göre ayaklar da örtülmesi gereken yerlerin dışında tutulmuştur. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki uzuvlarını yabancılara (mahremi olmayan erkeklere) göstermeleri caiz değildir.

 Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır (Kasani, Bedaiü’s-sanai’, V, 124).

 Müslüman kadınların Müslüman olmayan kadınlara göre avreti, yabancı erkeklere karşı olan avreti gibidir.

 Kadınların saç-baş, kulak, boyun, kol ve incikler gibi vücut kısımlarının, mahremleri olan erkekler tarafından görülmesinde bir sakınca yoktur (Kasani, Bedaiü’s-sanai’, V, 121).

 Erkek olsun, kız olsun bebeklerin avreti yoktur. Bebeklikten çıkmış fakat henüz “müşteha” (cinsel arzu duyulacak konumda) olmayan küçüklerin ise sadece ön ve arka mahalleri avret sayılır (İbn Nüceym, el-Bahru’r-raik, I, 285).


Allah(c.c) bize vesile olan hocamıza rahmet eylesin

Kaynak: Dini Soruları Cevaplandırma Platformu

halim
Thu 19 November 2015, 04:18 pm GMT +0200
Esselamu aleykum ;İnşaallah cenabı hakkın bize emrettiiği çerçevede edep haya dairesi içinde kalır haramın her türlüsünden uzak kalır rızayı ilahiye bu vesileyle mazhar olanlardan oluruz.

Allah razı olsun

Alican 7-B
Thu 19 November 2015, 04:22 pm GMT +0200
Ben bunu namazın şartlarından olan Setr-i avretden öğrendim. Bir erkeğin göbek bağından diz kapağına kadar bir bayanın ise el ayak ve yüz hariç her yeri kapanmasıdır. Bizde bu kurallara uymalıyız.

melda 6D
Thu 19 November 2015, 04:30 pm GMT +0200
Selamün aleyküm. Çok dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Kadın açık giyindiği zaman kadına iki sebepten günah yazılır ; 1- Giydiği için 2- Baktırdığı için Erkeklere ise ; Baktığı için yazılır. Rabbim kapalılığı herkese nasip etsin.

halim
Mon 29 August 2016, 04:47 pm GMT +0200
Ve aleykum selam ; Ne güzel fıkhi bilgiler inşaallah daha da ayrıntılı bir şekilde öğrenir amel edenlerden oluruz.

Allah razı olsun

HALACAHAN
Mon 29 August 2016, 05:33 pm GMT +0200
Rabbim tesetturumuze hassasiyet gösterme noktasında yardım eylesin  .Her konuda helal olan yolu secmemizde yardım eylesin .