- Kadın ve cenazeler

Adsense kodları


Kadın ve cenazeler

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Sat 15 January 2011, 08:36 pm GMT +0200
KADIN VE CENAZELER


Bu bölümde 15 cevap vardır:

1- Kadınların erkeklerle beraber cenaze namazına katılmaları caizdir. Zira ibadetler hakkındaki esas, erkeklere de kadınlara da şamil olmasıdır. (el-Lecnetud Daime)

2- Cenazenin büyük ya da küçük olması fark etmeksizin, imam erkek cenazenin başı hizasında, kadının ise orta kısmı hizasında durur. (İbn Useymin)

3- Kadınların cenaze peşinden gitmeleri: Ümmü Atiye radıyallahu anha der ki: “Cenazeyi takip etmekten yasaklandık fakat bu konuda ısrar edilmedi.” (Buhari ve Müslim)

4- Ölü için çığlık atmak: Haramdır. Bu sesi yükselterek ağlamaktır. Allah Teala’nın takdirine razı olmamanın ve sabretmemenin göstergesidir. (İbn Fevzan)

5- Ölü için ağlamak: Yüksek sesle olmamak ve Allah’ın takdirine öfkelenmemek şartıyla caizdir. (İbn Fevzan)

6- Erkeğin karısını veya kadının kocasını yıkaması caizdir: Zira Ali Bin Ebi Talip radıyallahu anh eşi Fatıma radıyallahu anha’nın cenazesini yıkamış, Esma Bintu Umeys radıyallahu anha da kocası Ebu Bekir radıyallahu anh’ın cenazesini yıkamıştır. (el-Lecnetud Daime)

7- Kadının Hayızlı iken kadın cenazesini yıkaması ve kefenlemesi caizdir. (el-Lecnetud Daime)

8- Mahremi olmasa da erkeğin mahremleri yanında kadın cenazesini kabre indirmesi caizdir. (İbn Baz)

9- Kadınların kabirleri ziyaret etmesi caiz değildir. Zira hadiste: “Allah kabirleri ziyaret eden kadınlara lanet etsin” buyrulmuştur. (el-Lecnetud Daime)

10- Kadın, ziyaret etme amacı olmadan bir kabristana uğrarsa durup meşru şekilde selam vermesinde sakınca yoktur. (İbn Useymin)

11- Kadınların kabir ziyaretinden alıkonulmasının hikmeti:

— Zira kadınlar akıl bakımından zayıf ve duygusal oldukları için çabuk etkilenirler.

— Kadın, kabirleri ziyaret ettiği zaman bunu tekrar eder. Bunu tekrar ettikleri zaman da kabristan kadınlarla dolar. Böylece kabirler günahkârların uğrak yeri haline gelir. (İbn Useymin)

12- Kadının, sarıldığı izar, başına örtülen örtü, giydirildiği gömlek ve sargı olmak üzere beş parça beyaz elbise ile kefenlenmesi müstehaptır.

13- Ölmüş kadının saçları ne yapılır?: Üç belik örülür ve arka tarafına sarkıtılır. (İbn Fevzan)

14- Ölüye “merhum (rahmetli)” demek: Meşru olanı: ölmüş müslüman hakkında “Allah rahmet etsin” demektir. Merhum denmez, zira bunun hakikati bilinmez. (el-Lecnetud Daime)

15- Musibet anında yanakları tokatlamanın ve yaka yırtmanın hükmü: Caiz değildir. Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem: “Yanaklarına vuran ve yaka yırtan veya cahiliye davasına çağıran bizden değildir.” Buyurmuştur. (Buhari ve Müslim)

Musibet anında vacip olan, sabretmek ve sıkıntının geçmesini beklemektir. Bu çirkin işlerden sakınmalı, geçmişte olmuşsa bunlardan Allah’a tevbe etmelidir.



Zehra.hunerli
Sun 30 September 2018, 11:13 pm GMT +0200
Bu hususta doğru olduğunu düşündüğüm bir takim yanlışlar varmış . .bilgiler için Allah razi olsun ...

Sevgi.
Sun 30 September 2018, 11:19 pm GMT +0200
Esselâmü Aleyküm. Bilinmesi gereken konular. Rabbim ilmimizi artırsın inşaAllah
Bilgiler için Allah Razı olsun.

Fatma6969
Tue 23 October 2018, 10:32 am GMT +0200
Allah razı olsun Hocam bizimle bu güZel fıkıh konularını paylaştığınız için:))

ceren
Tue 23 October 2018, 12:10 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim razı olsun bilgilerden kardeşim. ..