- Kadın araba kullanabilir mi

Adsense kodları


Kadın araba kullanabilir mi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafiza aise
Sun 23 September 2012, 11:58 am GMT +0200
KADIN ARABA KULLANABİLİR Mİ

Okuyucum,kadın dinen araba kullanabilir mi? diye sormuş, görüşümüzü de mutlaka beklediğini ifade etmiş.

Efendim, Bediuzzaman Hazretlerinden şu mealde bir hatırlatma okumaktayız:

- Zaman en büyük yorumcudur. Yorumunu açıklasa itiraz edilmez!.

Bu sebeple, içinde yaşadığımız zaman dilimi, kadının araba kullanıp kullanamayacağı konusunda yorumunu yapıp hükmünü vermiştir. Artık bu hükme itiraz etmenin, bu yoruma karşı koymanın geçerliliği olmaz, diye düşünüyorum.

Bugün yaşanan hayata baktığımızda günün yaygın anlayışı diyor ki:

- Hanımlar araba gibi bir nimetten istifade etmeli, mahrum kalmamalıdırlar.

Öyle olunca bizim içinde yaşadığımız asrın verdiği bu hükme pek itirazımız olmaz. Peşin bir hükümle kadının araba kullanmasına yasak gözüyle bakamayız. Çünkü araba hayatımıza sonradan girmiştir. Yasak koyacak olan Fıkıh kitapları önceden yazılmıştır. Önceden yazılan fıkıh kitaplarında sonradan çıkan araba kullanımı yasağı elbette aranmaz. Biz bu olaya ancak, araba kullanacak hanımın yol emniyetinin olup olmaması açısından bakar, asayiş bakımından inceleme gereği duyarız.

Şayet hanımın araba kullandığı şehir içinde emniyeti varsa, şaibeli durumlara maruz kalmayacağı yaşanan günlük hayattan anlaşılıyorsa mesele yoktur. Hanım neden araba kullanamasın şehir içinde?. Bu teknolojik nimetten neden istifade etmesin, cep telefonuyla birlikte? Neden ille de umumi vasıtalarda tanımadığı yabancıların içinde itişe kakışa yolculuk yapmaya mecbur tutulsun? Yasaklayan ayet, hadis yoktur ki dini emirlere aykırı düşer diyerek kendi arabasını kullanmaktan men edilsin. Bundan dolayıdır ki, kadının şehir içinde araba kullanmasında mahzur olmayacağını ifade etmekte tereddüt etmeyen bu günün fıkıh yazarları, şehirler arası yolculukta aynı cesareti gösterememekte, yol emniyetinin olmayacağı tenha yerlerde maruz kalabileceği muhtemel şaibeli durumları hesaba katarak:Yanında mahremi olmayan hanım şehirler arası yolculuklarda tek başına araba kullanmamaya dikkat etmelidir! demekteler.

Aslında mesele, fıkıhçıların konusu olmaktan ziyade, yol emniyetinin olup olmamasıyla ilgili bir asayiş meselesi olarak da görünmektedir.

Arabasıyla tek başına şehirler arası yolculuk yapan bir hanımın yol boyunca emniyeti ne durumdadır? Yolun tenha bir yerinde meydana gelebilecek bir arıza, kaza ve ya herhangi bir duraklama durumunda ne gibi durumlarla karşılaşabilir?

 -Hiç bir emniyetsizlik olmaz, ülkemizde namus emniyeti her yerde olanca garantisiyle mevcuttur, şehir içi şehir dışı hiç fark etmiyor!. diyorsanız, kendiniz için geçerli cevabı kendiniz vermiş oluyorsunuz. Bunu diyemiyor da:

 -Ne olacağı pek belli olmaz, her türlü şaibeli durumlarla karşılaşması beklenebilir! diye endişe ediyorsanız, geçerli cevabı yine kendiniz vermiş oluyorsunuz, Yahut ta:

- Emin olunan yollar var, olunmayan yollar var, diyerek Avrupa Asya memleketleri ayrımı da yapabilirsiniz. Almanya'da şehirler arası yol emniyeti mevcuttur bile diyebilirsiniz.

Konuyu neden yol emniyetiyle bu kadar ilgili görüyorum? Onu da arz edeyim izninizle. Efendimiz (sav) Hazretleri Mekke'de Müslümanların maruz kaldıkları can, mal, namus emniyetsizliklerinden şikayet edip ümitsizleştikleri sırada şu mealde bir gelecek açıklamasında bulunarak buyurmuş ki:

- Siz acele ediyor, ümitsizliğe kapılıyorsunuz. Şunu iyi bilin ki, ileride öyle mal, can, namus emniyetinin sağlandığı günler gelecek ki, bir kadın Yemen'den kalkıp bindiği devesi üzerinde tek başına Mekke'ye gelecek, Kabe'yi tavaf edip tekrar bineğine binerek tek başına memleketine dönecektir. Bu sırada yolda vahşi hayvandan başka hiç bîr şeyden de korku ve endişe hissetmeyecektir!.

Demek ki, yol emniyetinin sağlandığı zaman ve mekanlarda bir kadın tek başına devesine, yani arabasına binerek uzaklardan yola çıkabilecek, hedefine varıp işini gördükten sonra da tekrar arabasına binerek evine dönebilecektir. Bu sırada yolda öylesine emniyet ve asayiş söz konusu olacak ki, bu kadın vahşi bir hayvan saldırısı ihtimali dışında her hangi bir şeyden korkup ta emniyetsizlik hissetmeyecektir.

Demek bizim görevimiz, saadet asrında sağlanmış olan bu yol emniyet ve asayişini bugün de sağlamaktır. Şimdi burada soru şudur:

 -Biz bu gün bu emniyeti sağlayabilmiş miyiz? Yanında mahremi olmadan şehirler arası araba kullanan hanımın böylesine bir emniyeti söz konusu mudur? Evetse, evet. Hayırsa. hayır!.

ahmet şahin

sümeyra
Thu 15 November 2012, 04:26 am GMT +0200


      Araba ve ehliyet alan çoğıu bayanın,yol emniyetinin olması konusunda bir tedirginliği olmasa gerek..Ama benim bulunduğum şartlarda, ben şehir dışına tek başıma gidemem mesela..Ve ehliyet alma konusuna hiç bu açıdan bakmamıştım..Faydalı oldu inşaallah..Rabbim razı olsun..

Lal-i Hal
Mon 11 April 2016, 05:23 pm GMT +0200
Tartisilan bi konu bu da yine.
Allah razi olsun.cok ggl izah edilmia.
Yani negice olarak kiai kendi sartlarina gore kendisi  karar verecek bunun uygun olup olmadigina.

selma 8-D
Mon 11 April 2016, 05:29 pm GMT +0200
Ve aleyküm selam
Kadinlarin araba kulkanmasinda hiçbir sıkıntı yoktur erkekler gibi kadinlarda araba kullanabilir
Allah razi olsun

yagmur_7-c
Mon 11 April 2016, 05:59 pm GMT +0200
Esselamu aleykum;
Ülkemizde kadınlara da erkekler gibi aynı hakları tanır...İşe gitme , sigortalı olma gibi...Dinimizde de ayı şekilde kadın ,erkek sosyal açıdan eşit durumdadırlar...Bu yüzden kadının araba kullanması çok tuhaf bir durum gibi karşılamamak gerekir...Rabbim daha adaletli bir dünya nasip etsin inşallah...Rabbim adaleti milletimizden ayırmasın inşallah...

Nursima 7/B
Mon 11 April 2016, 07:40 pm GMT +0200
İslam dininde kadın-erkek eşittir ve kadınlarında araba kullanmalarında bir sorun olmadığı söylenmiştir.

Zehra_8/C
Mon 11 April 2016, 07:45 pm GMT +0200
Esselamu Aleykum.
Kadınların araba kullanmasinda bir sakınca yoktur. Kadınlar da araba kullanabilirler.
Rabbim paylaşım için Razı olsun.

selinay 7b
Mon 11 April 2016, 07:49 pm GMT +0200
selamun aleykum
 islam dininde kadın erkek eşittir. kadınlarda erkekler gibi araba kullanabilirler.
Allah razı olsun

HALACAHAN
Wed 27 April 2016, 11:25 am GMT +0200
Selamun aleykum .. tartışmaya açık bir konu.. Eğer bayan için emniyet varsa kullanılabilir.. Fakat ne olursa olsun emniyetsizlik söz konusu ise mahremi olmadan cikmamasi daha uygundur..

Yağmur Gümüş
Wed 27 April 2016, 12:21 pm GMT +0200
Bismillah...
Günümüze bakılarak yapılan şartlarda kadınların da çoğunun araba kullandığını görüyoruz. Bunda hiçbir sakınca yoktur.
Allah cc. razı osun.

HALACAHAN
Mon 24 October 2016, 10:39 pm GMT +0200
Aleykum selam ..kıymetli fıkhi bilgiler için Allah razi olsun .

Sevgi.
Tue 25 October 2016, 02:06 am GMT +0200
Aleyna Ve Aleykümüsselăm. Kadınların araba kullanmasında hiçbir sakınca nın olmaması nekadar güzel elhamdülillah.

HALACAHAN
Sat 3 December 2016, 12:05 am GMT +0200
Aleykum selam ..Allah razi olsun ..Nediuzzaman kullanilabilecegi seklinde yorum yapmis ..emniyet konusunda sikinti yok ise kullanmasinda bir mahsur olmamasi gerek