- İstiklal Marşı ve M. A. Ersoy

Adsense kodları


İstiklal Marşı ve M. A. Ersoy

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
saniyenur
Tue 15 May 2012, 09:48 pm GMT +0200
İstiklal Marşı ve M. A. ERSOY

İstiklal Marşımız milletimizin yeniden doğuşunun bir kanıtıdır. Parçalanmış ve darmadağın edilmiş, yok olmaya mahkum bir milletin yaşam destanıdır.
İstiklal Marşımız milletimizin gönlünde taht kurmuş bir marştır. Milletin bağımsızlığını, bayrak sevgisini, yurdun güzelliğini dile getiren bir şiir-i şaheserdir… Milletimizin çektiği sıkıntı ve acıları bizzat kendisi de yaşayan, milletimizin kalbinden geçenleri bir sanatçı duyarlılığıyla sezinlemiş, yurt aşkıyla yanıp tutuşan gönüllere tercüman olmuştur Akif bu her kelimesi ahenk kokan manzumesiyle.
Milli mücadele yıllarında Anadolu’nun pek çok il ve ilçelerinde Akif’in yaptığı heyecan ve coşku dolu konuşmalarla halkımızı hem yüreklendirmiş hem de sevindirmişti. Savaş ortamında ve milli mücadele döneminde milletimizin azmini güçlendirecek ve içindeki istiklal ateşini alevlendirecek, milletimizi tek yumruk ve tek yürek haline getirecek manevi bir güç ve destek olarak bir İstiklal Marşı’na ihtiyaç duyulur.İstiklal Marşı’na duyulan ihtiyaç ilk kez Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü’nün gönlünde uyanmıştır. İsmet İnönü askerlerimizin ve milletimizin şevki ve heyecanını arttıracak bir milli marşa ihtiyaç duyulduğunu hissettirmiştir ve bu inkişafı için tahrike geçildiği gözler önüne serilmiştir.
Yedi yüz yirmi dört şiirin içinde Türk Milletinin istiklali uğruna verdiği mücadelenin büyüklüğünü, ruhunu, heyecanını aksettirecek bir işaret ancak ve ancak böyle bir milli marşla olur. Bu marşın bedelinin paha biçilmez bir eser olduğunu söyleyen Akif…Ve ona göre,bir milletin İstiklal Marşı maddiyat ile yazılmaz ve yazılamaz. Milletin azmini, büyüklüğünü, değerini göz önünde bulundurarak ehemmiyetli bir şekilde marşı yarışmaya mal etmemiştir.
12 Mart 1921 Türk milletinin yaşam kaynağı olmuştur. Mehmet Akif’in şiiri dört defa alkışlar eşliğinde dinlenerek marşın içindeki kemiyet değil, keyfiyet olarak kabul ettirilmiştir.
Ve sonucunda…. Mehmet Akif, İstiklal Marşı’nı tüm kahraman ordumuza ithaf etmiştir. Ayrıca ‘’Bu şiir bana değil, milletime aittir’’ diyerek İstiklal Marşı’nı tüm Anadolu’ya ithaf etmiştir.


ŞAHİDE POLAT