- İstidlal üslûbu

Adsense kodları


İstidlal üslûbu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
sidretül münteha
Sun 15 May 2011, 02:59 pm GMT +0200
8- İstidlal Üslûbu:[199]



Kur'ân özellikle vahdaniyet, nübüvvet, haşr ve Kur'ân'ın ger­çekliği konularında sıkça delil getirmektedir. Öyle ki bu delil getir­me hususu, Kur'ân üslûbunun çok bariz bir özelliği olmuştur. An­cak Kur'ân, bu istidlali bazen kendisiyle hasmı arasında bir mücade­le formuna sokarak sunmaktadır. Mesela en-Neml sûresinin 59. ayetinden 72. ayetine kadar olan Kur'ân pasajları bunun en açık ör­neğidir. Orada hem istidlal vardır, hem de mücadele vardır. Keza el-Ankebut sûresinin 61-69, âyetlerinde geçen karşılıklı soru ve cevap şekli ve cevapların beraberinde getirdiği zafer şükrü, yine bunun güzel bir örneğidir.

Kur'ân üslûbunun saydığımız bu onbir özelliğinin yanısıra, teş­vik, hazf, takdim, darb-ı mesel, kıssa anlatımı, terğib, terhib, heyecan, iltifat, istifham, Araplarda hiç alışık olmadıkları fasıla v.b. gibi bir­çok husus daha vardır ki, bütün bunlar bir araya gelerek Kur’an’ın ondört asırdan beri insanlığa meydan okuyup âciz bırakan üslûbu­nun yapısını meydana getirmektedirler.

Daha evvel de ifade ettiğimiz gibi bu gün Kur’ân üslûbu atomize edilerek üslûbun elemanları (küçük parçacıkları) üzerinde çalışıl­maktadır. Kur'ân üslûbunu genel yapısı içerisinde inceleyen bir eser görmedik. Üslûbun bir yönünü ele alan bazı çalışmalar temin ettik, şimdi onları tanıtmaya geçelim.[200]



[199] el-Akk, el-Furkan, s. 169-170

İltifat: Kelamın bir üslûptan diğer bir üslûba; yani tekellümün veya hitabın yahut gaybetin birin­den diğerine geçiş yapmasıdır.Teftazanî, Muhtasar.s 11; Seyyid Şerif.et-Ta'rifat,s.35; es-Suyutî, Mu'tarak, I 286;el-İtkan, ll,109; Ebu'l-Beka el-Kefevî,l, 279; et-Tehanevî, 11,1289.

[200] Doç. Dr. Halil Çiçek, 20. Asırda Kur’an İlimleri Çalışmaları, Timaş Yayınları: 87.