- Islamda yarişma ve eğlencelerin hukmu

Adsense kodları


Islamda yarişma ve eğlencelerin hukmu

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
hafizvuslat
Tue 3 November 2009, 08:21 pm GMT +0200
İSLAMDA EĞLENCE VE YARIŞMALARIN HÜKMÜ
  



 160- İslamda meşru sayılan eğlenceler mubahtır. Oyun ve eğlence denilen birtakım zararlı ve faydasız eğlenceler ise caiz değildir. Bunların bir kısmı haramdır. Bir kısmı da harama yakın mekruhtur. Bunlar aslında boş şeylerdir. İnsanın hayatı ise çok kıymetlidir, daima yararlı şeylerde harcanmalıdır. Zararlı ve faydasız şeylere harcanması doğru olmaz.


  Örnek: Kumar oyunu haramdır. Çünkü bunun zararı herkesçe bilinen şeydir. Kumar yüzünden kurtuluşa eren kimse gösterilemez. Fakat kumar yüzünden helak olmuş, perişan olmuş, acı ve kederler içine düşmüş binlerce insan ve aile gösterilebilir.


  Tavla, satranç gibi oyunlar harama yakın mekruhtur. Bunlar kıymetli zamanın kaybolmasına sebep ve kumara itici olacağı için, iyi şeyler değildir.
  Yalnız İmam Şafiî Hazretleri, bir rivayete göre de İmam Ebû Yusuf Hazretleri satrancın mubah olduğunu söylemişlerdir. Fakat satrancın bu mubah görülmesi, kumar şeklinde oynanmadığı ve bir vacibi terke sebeb olmadığı takdirdedir. Değilse, ittifakla haramdır.


  161- Bir hadis-i şerife:
  "Üç oyundan başka diğer bütün oyunlar (eğlenceler) müslümana haramdır. Bu üç şey, ailesi ile eğlenmesi, atını eğitmesi ve oku ile yarışmasıdır."
  Bunlar yararlı olan meşru eğlencelerdir. Aile ile eğlence, aile hayatının bir muhabbet ve neşe içinde devamını sağlar. Binek atlarını terbiye edip savaşa hazırlamak ve silah eğitimi görmek İslam yurdunun korunması için çok gerekli bir hizmettir. Bu önemli yararlarından dolayı bunlar caiz bulunmuştur.


  162- Boş bir eğlence ve kumar maksadı olmaksızın savaş için spor ve kuvvet kazanmak için yapılan birtakım yarışmalar caizdir. Bunlarla yararlı bir gayeye ulaşmak imkanı elde edileceği için, bunlar oyun ve eğlence sayılmazlar. Bunlar birer alışma ve cihad için hazırlıktır. Güreşler, silah atmalar, piyade ve binitli olarak yapılan yarışmalar hep bu kısımdandır. Bu yarışmalara katılanlara mükafat olarak para ve hediye verilmesi caizdir. Bunlar cihad yapmaya bir hazırlık ve teşviktir.

 

mevlüdekalınsaz
Mon 12 January 2015, 06:12 pm GMT +0200
Allah razı olsun..konu çok  güzel ifade edilmiş.
vaktimizin her anı çok kıymetli,giden zaman geri gelmiyor ve ömür hızal tükeniyor..inşallah bunun bilincine vararak boş ve malayani işlerden  uzak duralım

saniye
Mon 12 January 2015, 08:17 pm GMT +0200
Boş şeylerden elimizden geldiğince uzak olabiliriz inş. Dünya hayatı oyun ve eğlence değil.

Bilal2009
Fri 21 December 2018, 03:53 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri İslam a uygun yaşayan kullarından eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun

ceren
Fri 21 December 2018, 06:12 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri helal dairede yasayan eğlenceden şans oyunlarından haram paradan kaçınan kullardan olalim inşallah. ..

melda 6D
Fri 21 December 2018, 09:23 pm GMT +0200
Aleyküm selam . İslamiyete göre yaşayalım inşallah

Sevgi.
Fri 21 December 2018, 11:19 pm GMT +0200
Aleyküm Selam. Herdaim Rabbimizin rızasına uygun hareket edenlerden olalım inşaAllah