- İslamda Okuyup Yazma Ve Eğitimin Önemi

Adsense kodları


İslamda Okuyup Yazma Ve Eğitimin Önemi

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
neslinur
Tue 18 May 2010, 12:35 am GMT +0200
İSLAM'DA OKUYUP YAZMA VE EĞİTİMİN ÖNEMİ

Muhterem Müslümanlar!

Dinimiz eğitime, okuma ve öğrenmeye çok büyük önem vermiştir. İnsanlar devamlı huzur ve mutluluğa kavuşmak için büyük çabalar gösterirler. Bu amaca ulaşabilmek için takip edilecek yol, hiç şüphesiz iyi bir eğitim ve öğretimdir. Bunlara gereken önem verilmedikçe, istenilen amaca ulaşmak mümkün değildir.

Dinimiz ilme, okuyup yazmaya gereken önemi vermiş; dikkatimizi bu noktaya çekmiş ve bizlerden daima müsbet yolda çalışmayı istemiştir. Cenab-ı Allah, Kur'an-ı Kerim'de:
"Yaratan Rabbinin adıyla oku; O, insanı bir Alakadan yarattı. Oku! İnsana bilmediklerini öğreten, kalemle (yazmayı) belleten Rabbin, en büyük Kerem sahibidir."[1] buyurmak suretiyle, insanın daima arayış içinde olması gerektiğini, eğitim ve öğretimle her an içice bulunması lüzumunu belirtmiştir.

Peygamber Efendimiz de, ilim öğrenme hususunda bir hadis-i şeriflerinde: "ilim öğrenmek için gayret sarf etmek, kadın-erkek her Müslüman'a farzdır"[2] buyurmaktadır.

Muhterem Mü'minler!

Yüce dinimiz, ilim öğrenmeyi farz kıldığı gibi; öğretmeyi de bize bir görev olarak vermiştir. Dinimiz, ilim öğreneni de öğreteni de yüceltmiştir. İslamiyet, ilim ve eğitimi ibadet kabul etmiş. Peygamber Efendimiz de: "İlim tahsil etmek, Allah katında nafile olarak kılınan namaz, tutulan oruç ve yapılan hacdan daha hayırlıdır"[3] buyurmuştur.

Müslümanlar olarak, Allah ve Rasülünün bizlere vermiş olduğu öğütleri tutmak, bilgimizi artırmak için devamlı gayret etmeliyiz. Bir ayet-i kerimede Cenab-ı Hak "Rabbim benim ilmimi artır"[4], diye dua etmemizi öğütlemiş, diğer bir ayet-i celilede de: "...Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?..."[5] diye buyurmak suretiyle bilginin ve bilgi sahibinin değerinin ne kadar yüce olduğunu ortaya koymuştur.

Peygamber Efendimiz de bir hadis-i şeriflerinde: "Faydalı olan ilim mü'minin yitik malıdır. Onu nerede bulursa alsın"[6]. İlimden daha faydalı bir şey olmayacağına göre, nerede bulunursa alınması lazımdır. Nitekim bir haberde "İlim Çin'de de olsa gidip alınız"[7] buyurularak, Müslümanları ilmi en uzak yerlerde bile olsa, gidip almaya teşvik etmiştir.

Ortaçağ Avrupası; cehalet içerisinde yaşarken, atalarımız; insanlığın bu gününe ışık tutan eserler ve araştırmalar yapmışlardı. Onlar, "Allah içinizden iman edenlerle, ilme nail olanların derecelerini yükseltir"[8] Ayet-i celilesinde verilen vaadin hak olduğuna inanmış ve Allah katındaki bu dereceye yükselmek inancıyla hareket etmişlerdir.

Muhterem Cemaat!

Hutbemizi, Peygamber Efendimizin bir hadis-i şerifleriyle bitirelim. "Bilen, öğrenen, dinleyen veya ilmi sevenlerden biri ol, Beşincisi olma, helak olursun."[9]

[1] Alak,1-5
[2] Et-Tergip ve't Terhib:C.l, S.96.
[3] Camiu's-Sagir 2/45
[4] Taha Süresi: 114
[5] Zümer Suresi:9
[6] Keşful-Hafa, 1/435 No:1159
[7] Fethul-Kebir 1/193
[8] Mücadele Suresi:11
[9] Fethul-Kebir, 1/204

 

ceren
Mon 15 January 2018, 04:21 pm GMT +0200
Esselamu aleyküm.İslam dinin de ilim öğrenip,öğretmek farzdır.İslam için,müslümanlık için  okuma yazma öğrenip ilim tahsil eden ve müslüman kardeşlerine allah rızası için anlatan ve ilmi yayan kullardan olalım inşallah.Peygamber efendimiz"ilim öğrenmek için gayret sarf etmek, kadın-erkek her Müslüman'a farzdır" demiştir.Onun öğütlerine  uyan kullardan olalım inşallah.

Sevgi.
Tue 16 January 2018, 05:54 am GMT +0200
Aleyküm Selâm Ve Rahmetüllahi Ve Berakâtühu 🌸
Müslümanlar olarak, Allah ve Rasulünün bizlere vermiş olduğu öğütleri tutmak, bilgimizi artırmak için devamlı gayret etmeliyiz.  İslam'da ilk gelen emrin, âyetin ''Oku'' olması İslâmın eğitime bilgiye verdiği önemi ortaya koyan en büyük kanıttır.
Mevlam ilmimizi artırıp hayırlı ameller işlemeyi nasip etsin inşaAllah. Aminn ecmain 🌹