- İslam Eğitim Sisteminde Disiplin, Mükâfast ve Ceza

Adsense kodları


İslam Eğitim Sisteminde Disiplin, Mükâfast ve Ceza

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
Eslemnur
Sat 6 November 2010, 12:56 am GMT +0200
 
C. İslam Eğitim Sisteminde Disiplin, Mükâfast ve Ceza


Bu konuda, İslâm eğitim sisteminin kaynakları olan "Kur'ân-ı Kerim", "Hz. Peygamberin Sünneti", "İslâm Hukuku İlkeleri" ve "İslâm Eğitimcilerinin Görüşleri" ayrı bölümler halin­de ele alınarak,sistemin disiplin, mükâfat ve ceza konularına bakış açısı tesbit edilmeye çalışılacaktır.

Kur'ân-ı Kerim, diğer hak dinleri tamamlayan ve bütün­leştiren son din İslâm'ın mukaddes kitabı olması yönüyle pek çok orijinal gerçeği de ihtiva eden ilahî bir kaynaktır. Bir bü­tünlük içinde ele alındığında Kur'ân'ın tüm insanlığa huzur ve mutluluk için gerekli olan çeşitli çözüm yolları sunduğu görü­lecektir. Gerek aile, gerekse toplum bazında Kur'ân'ın getir­diği sosyo-pedagojik değerler de oldukça önemlidir. Bu de­ğerler aynı zamanda İslâm eğitiminin de en kıymetli kaynağı hükmündedirler. Bu nedenle, İslâm eğitim sistemi kaynakları­nın tahliline    öncelikle Kur'ân ayetleriyle başlamak gerekeçektir.

 
1. Kur'ân-ı Kerim Âyetleri
 


Kur'ân-ı Kerim'de disiplin, mükâfat ve ceza kavramları­nın ne şekilde yer aldığı, bu kavramlar tek tek incelenerek ele alınacaktır. Daha sonra konunun akışı içinde Kur'ânî eğitimin önemli özelliklerinden bahsedilecektir.

Disiplin kavramının kelime olarak "adab-ı muaşeret; eğit­mek; idare etmek; nizam; intizam altına almak; yetiştirmek..."gibi anlamlara geldiği hatırlanacak olursa bu manada pek çok ayetin Kur'ân'da yer aldığı söylenebilir. Nitekim Kur'ân, gerek insan, gerek aile ve toplum bazında disiplini sağ­lamak, huzur ve refahın devamını temin etmek için birtakım kurallar öngörmektedir. Bunlardan bazısı, kişinin Allah ile iliş­kisini düzenleyen, onun ruh ve beden sağlığını koruyan aktiviteler olup "İbadet" kavramıyla adlandırılmaktadır. Kişinin, aile­si ve diğer insanlarla birarada bulunacağı durumlarda, dikkat etmesi gereken ahlakî ve geleneksel kurallar ise "Adab-ı mua­şeret" kavramıyla ifade edilmekte; yine insanın ailesi ve diğer insanlarla gireceği ikili ilişkilerde uyacağı hukukî ve amelî hü­kümler ise "Muamelat" kavramı altında ele alınmaktadır. Kur'ân-ı Kerim, bu üç kavramı da ihtiva eden ve toplumun topyekün huzur ve mutluluğunu sağlayan pek çok ayetle dolu­dur. Bu ayetler aynı zamanda birer disiplin kuralı olarak da ka­bul edilebilir.

Kur'ânî disiplin anlayışında, insanlar öncelikle "hep bir­den barışa çağrılmakta"[143] ve hem dünyada, hem de ahirette güzellik-iyilik istemeleri[144]tavsiye edilerek"apaçık bir düşman olan şeytana uymamaları" öğütlenmektedir. [145]Toplumun huzur ve barışını tehdit eden fitne unsurlarında dikkatli [146] olunması­nı "savaşın arzulanmamasını",[147] ancak savaşmak gerektiğinde "kaçmamak ve sebat etmek" gerektiğini; [148] savaş gibi topyekün harekete sebep olacak konularda, gelen haberlerin detaylı bir şekilde "araştırılmasını" [149] Kur'ân emretmekte, mü'minlerin sözleriyle fiillerinin bir bütünlük arzetmesi [150] ve inananların özü-sözü bir "sadık" kişilerle beraber bulunmaları gerektiği, [151] yine Kur'ân ayetlerinde yer almaktadır. -Bu kısa girişten sonra, ibadet kavramıyla Kur'ân'ın insana kazandırmak istediği disiplin tarzı­na değinilecektir.