- İş arkadaşım beni istemiyor

Adsense kodları


İş arkadaşım beni istemiyor

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
hafiza aise
Fri 18 May 2012, 01:48 pm GMT +0200
İŞ ARKADAŞIM BENİ İSTEMİYOR

Ocak 2012 76.SAYI

Merhaba Yasemin Hanım; Ben 27 yaşında üniversite mezunu bir bayanım. Özel bir şirkette insan kaynakları elemanı olarak çalışıyorum. Bu işyerine başlayalı 2 yıl oldu ancak halen buradaki bazı kişilere kendimi kabul ettiremedim. Benim burada olmamı istemeyen bazı arkadaşlar var. Ancak aralarında bir tanesi var ki beni istemediğini alenen söylüyor. Beni istemeyen şahıs 34 yaşında bir bayan. Bu işe ilk girdiğimde aslında beni çok seviyordu. Daha sonraları işteki performansımı görünce benden soğumaya hatta nefret etmeye başladı. Ben onunla baş edemiyorum çünkü buranın 6 yıllık elemanı ve müdürümüzle arası çok iyi. Gördüğüm mobbing davranışları benim işteki performansımı olumsuz etkiliyor. Bana “Seni burada istemiyorum çıkman için her şeyi yapacağım” dedi. Aynı odada çalışıyoruz ister istemez yüz yüze geliyoruz. Sürekli bana ters ters bakıyor arada bir laf sokuyor. Konuyu cesaretimi toplayıp müdürüme anlattım ama müdür bana “Sen yanlış anlamışsındır. O öyle bir şey yapmaz” dedi. Bana bir yol gösterin Yasemin Hanım bu işe çok ihtiyacım var pes edip işimi bırakmak istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım? / Kübra...

Merhaba Kübra Hanım;

İşyerinizdeki durum gerçekten üzücü ve bir o kadar da sinir bozucu. Lakin bana anlatımınızda bazı hususları fazla açıklamamışsınız. Birincisi size “Seni burada istemiyorum, çıkman için her şeyi yapacağım” demesi ve ikincisi size ters ters bakıyor olması. Bu iki hususta durup dururken meydana gelmez. Muhakkak aranızda bir takım tartışmalar, çatışmalar ve sürtüşmeler olmuştur. Bana sadece performansınızın görülmesinden sonra bu tarz davranışlarla karşılaştığınızı belirtmişsiniz. Sadece bu açıklamaya göre yorum yaparsam kıskanılıyorsunuz derim.

Kıskanmak ve kıskanılmak yaşayabileceğimiz ve karşılaşabileceğimiz normal bir duygu. Oysa bu duygunun girdabında kaybolup ötekine haksızlık yapmamız gayri ahlakidir. Lakin sadece kıskançlıkla bunu açıklamak yeterli değil. Bu durum karşısında kendinizi koruyabilmeniz için şunları yapmalısınız:

İşinize dikkatinizi yoğunlaştırıp performansınızı arttırmalısınız. İşyerindeki tüm insanların sizi kabullenmesini beklemeyin. Zira bu fikir hayatın gerçeğine aykırı. Ne yaparsak yapalım, ne kadar olumlu olursak olalım muhakkak bizi onaylamayanlar ya da kabullenmeyenler olacaktır. Bu yaşamın doğası gereği böyle. İşinizi geliştirecek teknikler öğrenerek müdürünüze yeni açılımlar sunabilirsiniz. Bu hem işinizde ilerlemeyi hem de dikkatinizi menfi yönlerden merkeze çekmenizi sağlar.

Hayatınızda hiçbir zaman ötekinin öfkesini doyurmayın. Yani sizi sinirlendirecek davranışlarda bulunan insanlara alenen sinirlenmeyin. Bu tarz insanlar için sizin öfkelenmeniz onların öfkesini doyuran malzemedir. Yani size öfkelerini pasifçe yansıtırlar. Amaç kendi öfkelerini sizin de yaşamanızdır. Siz açıkça öfkelenmedikçe onların nasıl hiddetlendiğini göreceksiniz.

Bu işe ihtiyacınız olduğunu söylüyorsunuz. O halde işten ayrılmayın. Buradan çıkıp başka işe girseniz de sorunlar yaşayabilirsiniz. Önemli olan dayanamayacağınıza kanaat getirdiğinizde ayrılmanızdır. Psikolojik durumunuzu ve huzurunuzu olumsuz etkiliyorsa ayrılmalısınız. Zira rızık Cenab-ı Hak’tan, bulduğunuz işler sadece sebep. Cenab-ı Hak bir kapıyı kapar ötekini açar. Çalışkansanız daima ve her yerde iş bulursunuz.

Ayrıca siz de kendinizi sorgulayın. Neden bu bayan ilk işe girdiğinizde sizi seviyordu da sonraları duyguları bu kadar değişti? Hangi sözleriniz ya da davranışlarınız buna sebep olmuş olabilir. Biraz irdelemenizi isterim. Bunun cevabı sizde değil ise kendinizi bu kişinin negatifliklerinden koruyun. Cevabın sizde olma  ihtimali varsa bazı davranışlarınızı değiştirip insan ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu da size “farkındalık” kazandırır ki bu son derece önemlidir. Zira kendini bilen Rabbi’ni bilir.

Farkındalık, yaşanan tüm duygu ve durumları irdelemenize ve bunların arkasındaki dinamikleri anlamanıza yardımcıdır. Her farkındalıkla kendimizi biraz daha geliştirir, olası durumlara karşı manevra yetimizi geliştiririz. Ayrıca unutmayın ki, her manevra hayata adaptasyonu kolaylaştırır.

Yasemin UÇAL ABDULLAH