- İran da İslami Hareket

Adsense kodları


İran da İslami Hareket

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

Array
seymanur K
Wed 21 September 2011, 01:22 pm GMT +0200
İran’da İslami Hareket


İran, 1960'larda İmam Humeyni'nin başlattığı hare­ketten önce de bir kaç harekete sahne olmuştur. Bu hare­ketler arasında kayda değer olan, "İslam Fedaileri" hare­ketidir. Bu hareketin başına geçen kişi Şehinşahların zu­lümlerine tahammül etmeyip iman ateşiyle tutuşan, genç ve dinamik bir potansiyele sahip Nevvab Safevi'dir. Nevvab Safevi, genç yaşta Irak'ın Necef kentinde eğitim görüp, hain emperyalistlere karşı cihad hareketini başlat­mış biridir.

Nevvab'ın başlattığı İslami hareketin temel amacı, vatanı Siyonist, emperyalist ve yerli işbirlikçilerden kurtarmaktır. Bu amaçla Fedailer, 1948'de başlatılan Filistin savaşına karşı direnişe geçmiş, yine bölgelerinde hakimi­yet sağlamak isteyen İngiliz ve diğer işgalcilere karşı bü­yük basanlar sağlamışlardı. Bugünkü İmam Humeyni, çizgisini Nevvab'ların başlattığı İslami hareketin birer uzantısıdır. Nihayet Nevvab Safevi'nin çalışmalarına da­ha fazla tahammül edemeyen İngiliz ve yerli kuklalar, 1956'da ona ve bir grup arkadaşına saldırarak şehid et­mişlerdi. [234]

Nevvab'dan sonra İslami hareketi İran'da yürüten, mollaların mollası İmam Humeyni olmuştur. 1963 yılında İmam'ın başlattığı hareket, bir çok zulüm ve katliamlara rağmen 1978'de doruk noktasına ulaşmış ve nihayet 1979 Şubat'ında amacına kavuşmuştur.

Şubat 79'a kadar yarım asır boyunca diktatör, zalim ve despot olan şehinşahlık rejimi İran'a hakimdi. Bu şah­lık rejimi ile memleket günbegün yoksullaşıp öksüzleşiyordu. Memleketin kaderi adeta Amerika ve çömezlerine terkedilmişti. Bütün önemli işlerin başında emperyalistler bulunuyordu. Şah, petrolden ve memleketin diğer gelirle­rinden elde ettiğini Amerika ve uşaklarına yediriyordu. Şah ve patronları ülkede öylesine bir diktatörlük-kurmuşlardı ki Medresedeki müderristen, Amerikada doktora ya­pan aydına (!) kadar herkesi kendisine bağlamak istemiş­ti. İşte böylesine zalim ve despot idareden rahatsız olma­yan, sadece saray çevresi ve onların dalkavuklarıydı.

İmam Humeyni, İran'da ve hatta dünyada İslam ada­letine dayalı bir idarenin özlemi içindeydi. 1963 yılında başlattığı İslami hareket, daha taban oluşturmadan, İmam sürgüne gönderilmekle pasifize edilmeye çalışılıyordu.

İmam Humeyni çalışmalarıyla Şah'ın gözüne batınca Tür­kiye, Irak ve Fransa'ya kadar sürgün edilmişti. İmam sürgünde iken İran'da çalışmalara devam etmiştir. Ancak ha­reketin yoğunluk kazanması 1978'in başlarıydı. İnkılaba bir yıl kala zirveye ulaşan İsîami faaliyetler, özellikle Şah'ın patronları olan Batı tarafından inceden inceye göz­lenmiş ve neticede Şah uyanlarak hareket durdurulmaya çalışmıştır. İslami hareket, önceleri bazı tutuklamalarla engellenmeye çalışılmışsa da daha sonraları tutuklamalar toplu kıyımlara dönüştü. Öyleki, Cengiz Han'ın insanın kanını donduran zulümlerini geride bırakmıştı yapılanlar. Abadan şehrinde konferans esnasında bir senama yakıl­mış, Kermen şehrinde bir cami ateşe verilmiş ve Meşhed'de bir hastaneye taarruz edilerek hastalar öldürülmüş­tü. Bu ve benzeri baskı ve zulümleri gören İran halkının her ne şekilde olursa olsun İslami hareketin yanında yer almaları gerekirdi. Köylü-şehirli, işçi-memur, öğrenci-subay gibi kesimlerin katılmasıyla hareket öylesine büyü­müştü ki artık Kum, Tahran ve Tebriz gibi kentlerin cad­deleri halkı alamaz olmuştu. İran halkı her gün bu gibi kentlerin caddelerini doldurarak şah ve patronlarına karşı öfke ve nefretlerini haykırıyorlardı.

İran İslam hareketine işlerlik kazandıran camilerdi. Camiler adeta Asrı Saadet dönemindeki işlevini yürütü­yordu. Siyasi faaliyetlerin düzenlendiği, haberlerin topla­nıp dağıtıldığı, mücahidlerin silahlandığı bir üs haline gelmişti camiler.

Şah ve patronlarına karşı caddeleri dolduran dire­nişçilerin taşıdığı pankartlar arasında ekonomik bir ta­lep veya sınıfsal bir heyecana fazla rastlanamazdı. Slo­ganlar genelde "Ne doğu, ne batı, İslam cumhuriyeti", "La ilahe illallah Muhammed Rasulullah", "Allahu Ekber, Humeyni Rehber" çerçevesindeydi. İmam Humeyni'nin başlattığı bu hareket öylesine etkin olmuştu ki ül­kede bulunan ve şahın yönetiminden memnun olmayan komünistler de bu kıyama katılmıştı. Ancak İslam İnkılabı ülkede hakim olunca, komünizm, sosyalizm ve demokrasizm gibi beklentileri olanlar hayal kırıklığına uğraya­rak İslam İnkılabına muhalefete başlamışlardı.

İslam İnkılabı gerçekleşmeden önce, İran müslümanları bir çok katliamlara şahid olurken, 8 Eylül'de 4300 ki­şinin katledildiği katliama da ilk kez şahid oluyorlardı. Pehlevi saltanatının sonunu gösteren bu katliamlar daha uzun sürmeyerek İmam Humeyni'nin İran'a dönmesi ve çok yorgun görünen Şah'ın İran'ı terketmesiyle son bulu­yordu.

İnkilabın gerçekleşmesine kadar on binlerce masum insan öldürüldüğünde sesleri bir türlü duyulmayan insan­lığın koruyucuları (i) hareket zafere ulaşıp da yıllar boyu casusluk yapanlar hak ettikleri cezalara çarptırılmaya başlanınca seslerini yükselterek protesto etmeye başladı­lar. Öte yandan beklentilerine kavuşamayan solcu, liberal ve diğer gruplar hayal kırıklığına uğramış ve bu hezimet­lerinden ötürü de inkılab aleyhine suikast ve komplolar düzenlemeye başlamışlardı. Hele bölgede menfaat ve çı­karları tümden elden giden Amerika ve çömezleri çılgına dönmüş, aleyhte akıllarına ne geldiyse uygulamaya başla­mışlardı. Şeytan Amerika ve yanlıları dünya kamuoyun­da öylesine propagandalar sahneye koydular ki müslüman geçinen ülkeler dahi büyük şeytan Amerika yanında yer aldı. Hatta bütün dünyayı saran bu aleyhte propagan­dalar öyle bir safhaya vardırıldı ki, İran'ı konuşmak dahi suç olmuştu. Artık Müslüman-ğavur diye bilinen herkes Amerika mantığıyla İran'ı yargılamaktan kendini tutamıyordu. Söz buraya gelmişken büyük şeytan Amerika ve dünya müstekbirlerinin müslümanlar üzerinde oynadığı oyunlara kısaca değinelim.

Şunu açık ve net olarak bilelim ki nerede sağlıklı ve radikal bir islami hareket başlatılmışsa, dünya müstekbirleri tarafından çizgisinden saptırılmak için değişik yönle­re çekilmek istenmiştir. Öncelikle İslami harekete, halk arasında öcü gibi görünen isimler takılmış, arkasından çe­şitli şekillerde karalanmaya, tökezletilrneye çalışılmıştır. Bunu Türkiye sınırları içeresinde daha rahat bir şekilde görmek mümkündür. Bir zamanlar (hatalı-hatasız) İslami harekete sahip çıkmak isteyen Saidler hemen 'kürtçülük'le suçlanabilmişti. Arkasında milli sınırları dahi aşamamış bir grup sözde İslami hareket sahipleri "yeşil komünist" adıyla rahatlıkla anılabilmişti. Daha sonra "ümmet" anlayışına sahip, radikal ve sahih akideden hareketle İslami harekete sahip çıkan kimi çevreler de; tasavvuf sömürge­ciliği ile yaşayan ülke halkı tarafından "Vahhabilik" dam­gasıyla suçlana bilmişlerdi. Artık Türkiye'de, yerleşik olan dini anlayışa, daha doğrusu "milli İslam" anlayışına aykırı bir söz mü söylediniz mutlaka "Vahhabi" veya "Mezhepsiz"siniz. Ama şimdilerde "Vahhabilik" ve "Mezhepsizlik" yaygarasının da pek etkili olamadığını gören dünya müstekbirleri, bu kez de halk için daha kor­kulu gösterilmeye çalışılan "Humeynicilik" veya "Şiilik"le suçlanmaktadır. Artık bugün Amerika ve yanlıları için 21. yüzyıl dünyasında en korkulu tehlike "İran"dır. Çünkü bugüne kadar hangi ülke uyanmaya niyetlenmişse şer güçler tarafından hemen uyutulmuştur. Ancak İran'ı bir çok girişimlere rağmen uyutamamışlar ve kendilerine bağlayamamışlardır.

Evet, şeytani güçlerin çıkartan çiğnenince "İran"a düşman kesildiler. Halbuki aynı İran bir zamanlar şeytani güçlerin gözbebeğiydi. İran üzerinden çıkar temin ettikle­ri için yıllar boyu Carter ve Rıza Pehlevi bir babanın iki oğlu gibi geçinmişlerdi. Ama çıkarlarına son verildiği için aynı üklenin insanı olan İmam Humeyni'ye Reagen can düşmanı oluvermişti. Bu çelişkilerin temelinde çıkar ve menfaatten başka hiç bir şey yoktur.

Tarihi süreç içerisinde bütün İslami hareketler, şeyta­ni güçler tarafından yozlaştınlmak istenmiş; bu nedenle kimi zaman hareketler demokratik platforma çekilmiş ve böylece hedefinden saptırılmıştır. İhvan gibi, temelde güçlü ve tavizsiz bir espriyle hareket eden bir çok hare­ket, zamanla yozlaştınlarak bürokrasinin içerisine itilmiş­tir.

Tarih şeridine baktığımızda onbirinci yüzyıla kadar zahiren de olsa İslam'ın bir üstünlüğü, hakimiyeti dünya, üzerinde mevcuddu. Bu üstünlük onbirinci yüzyıl Haçlı seferleri ile parçalanmaya başlanmış, ondokuzuncu yüz­yıl Sanayi Devrimi ve yirminci yüzyılda zahirde görünen halifeliğin kaldın anasıyla dünya üzerinden silinmişti. Böylece daha önce müslümanlarca fethedilip "İslam Ül­kesi" diye bilinen topraklar tamamen emperyalistlerin güdümüne girmiş ve bu ülkelerin her birinde kendisim Müs­lüman gören yetmiş küsur fırka doğmuştu. İşte, yirminci yüzyılda yeniden uyanıp canlanmaya başlayan İslam, bir çok ülkelerde mücadele vermiş ve bunlar arasında da ilk defa İran başarıya ulaşmıştı. İran başarıya ulaştı ulaşma­sına fakat, yıllardır müslüman bilinen halkta, öylesine köktenci setler oluşmuş ki bir türlü Sünniliğimizden veya ulusçuluğumuzdan taviz vererek hareketin yanında yer alamadık. Bunu bize yaptıran "milli tarih"ten başkası de­ğildir. Eğer biz, gerçekten "Milli Tarihleri" bir yana bırakıp, doğrudan Kur’an ve Sünnet diye bilinen asıl kaynak­larımızdan hareket edersek, bilgi dağarcığımızı bu kay­naklarla dordurursak herhalde o zaman Ümmetçi bir dü­şünceye kavuşur ve tüm meselelere bu mantıkla bakmak zorunda kalırız. Aksi takdirde şeytani güçlere, müslüman geçinen bizler de yem olmaktan başka bir şeye yarama­yız.

Hülasa bugün, İslami hareketleri tanımakta güçlük çekiyorlarsa asıl kaynaklarımız olan Kur'an ve Sünneti gereği gibi tanımadıklarındandır. Eğer Kur'an ve Sünnet esprisi iyi kavranırsa, yüzyıllardır kokuşmuş olan mez­hepçilik taassubuna kapılarak Ümmet hiç bir zaman parçalatılamaz. İşte şer güçlerin, dünya müstekbirlerinin, şeytan Amerika'nın istediği de Ümmetin Sünni-Şii diye parçalanması ve kıyamete kadar birbirleriyle uğraşmasıdır. Dünya kafirleri bu beklentilerini eyleme dönüştür­dükleri andan itibaren kendilerini mutlu ve bahtiyar addedeceklerdir. Ve tarihi süreç içerisinde yüzyıllardır bu emellerini gerçekleştirdikleri için de kendilerini oldukça mutlu ve bahtiyar kabul etmektedirler. Bu onların asıl gö­revleridir; ancak onlara bu fırsatları tanıtanlar hiç bir şekilde ümmetin vebalinden kurtulamazlar. Artık şimdi asıl dersin kafir patronları barındıran, kukla yönetimlere ve­rilmesi kaçınılmazdır.

Konumuza dönerken şunu belirtelim ki, İran İnkılabı aleyhinde yaygara koparan hiç birinin elinde belgesi yok­tur. Hepsi de bir takım zanlardan hareket etmektedirler. Kimileri Milli sınırları bahane ederek karalamaya çalışır­ken, kimileri de mezhep taassubuyla karalamaktadır. Yi­ne kimileri, Libya'nın Kaddafı'sini emsal göstererek karşı çıkarken, kimileri de Afgan mücahidlerini ve İhvan'ın Hama'daki durumunu ileri sürerek karşı koymaktadır.

Yine bazı çevrelerde İran itikadi açıdan ele alınıp ka­firlikle suçlanırken, kimi çevreler de İran'ı dört dörtlük kabul ederek hiç bir çalışma içerisine girmeden, her şeyi boşverip sadece oturduğu yerde onun başarılarından dem vurmaktadır.

Bu tutumlardaki çevrelere katılmak imkansızdır. Or­tada hatasıyla sevabıyla var olan bir hareket vardır. Batı­nın ne yapmak istediği belli olmamakla birlikte, dünyada çıkan bütün hareketleri şirkle suçlayarak işin içinden çık­maları gibi bir harici mantığıyla hareket etmeleri sahih bir davranış değildir. Çünkü bu mantıkla hareket edenle­rin, belli başlı konuları, tevhid-şirk kavramları erafında dönüp dolaştırılmaları insaflıca bir hareket değildir. Her şeyin altında şirk bulma hastalığına kapılanlara bir şey beğendirmek güçtür. Bunlar her şeyi şirke bulaştırmakla mahkum ederler. Bu insanların bir şeyler etrafında birleş­meleri ve yardımlaşmaları mümkün değildir.

İran İslam inkılâbı aleyhinde tezgâhlanan bu oyunların, perde arkasında bazı güçlerin olmadığı inkar edile­mez. İran'daki eski düzenciler ve diğer muhaliflerin kış­kırtılmaları ile Irak'ın İran üzerine saldırması ve arkasın­dan savaşa girmeleri perde arkasında kimlerin olduğunu ortaya koymaktadır. İran-Irak savaşı yıllarca devam eder­ken "Ulusal Cephe" oluşturarak Irak'ın saflarında yeralan ülkelerin tavrının nereden kaynaklandığını bilmeyenimiz yoktur, Saddam Hüseyin'in "Birleşik Cephe"/Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Ürdün, B.A.E, Bahreyn, Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere... vb./komutanı olarak harekete geçmesinin altında yatan gerçek her duyarlı insan tarafından rahatlıkla bilinir. Artık gün gibi açık olan bu hadise­leri görmezlikten gelmek veya başka alanlara sürüklemek isteyenlerin ne kadar samimi olduğu gizlenemez. Hülasa Dünya müstekbirleri kendi sömürü düzenlerini ayakta tutabilmek için tek alternatif olarak İran İslam Cumhuriyeti'nin yıkılmasını, yok olmasını görmek istemektedirler. Zira İran, "süper güç" imajını yerlebir etmiş, "Dev" gibi görünen Amerika ve Rusya'yı pasif hale getirmiştir. Bu nedenle İran'ın onlara göre suçu çok büyüktür. İslami İran bunu kırmış, yerle bir etmiştir.

Süper kafirler çeşitli yollarla İran'ı yolundan saptırmayınca son koz olarak körfez savaşma döktüler işi. Hal­buki İran'ın verdiği mücadele körfez üzerinde ne tarihi, ne coğrafi ve ne de ulusal bir savaştı. Bu savaş, Hak-batıl savaşıydı. Bir an için İran'da İslam değil de başka bir sis­tem olduğunu düşünün... Bu savaşların bu kadar yıl de­vam etmesini düşünebilir miydiniz? Ve sonra İran'ın böy­lesine yapayalnız kalmasını tahayyül edebilir miydiniz? Elbette ki hayır... Şimdi tersini düşünelim; şayet aynı İs­lam İran'da değil de bir başka ülkede hakim olsaydı, aca­ba aynı kafalar yine ortaya atılmayacak mıydı?.. Elbette ki İslam'ın karşısında olanlar yine boş durmayacak, İslamı söndürmeye çalışacaklardı. Bunun böyle olması bir sünnetullah, bir adetullahtır. Küfür birleşik cephesi geçen yıllarda ikinci körfez savaşını başlattı. Bölge ikinci bir krizle karşı karşıya kaldı. Zengin kaynaklara sahip bu bölge emperyalist güçler tarafından sürekli kontrol altın­da tutulmuş ve bölge üzerinde çeşitli hile ve desiseler uygulanmıştır,

1. Körfez savaşı İmam'ın "bu kararaı kabul etmek, bana zehir içmekten daha acı geldi" sözleriyle akamete uğrarken; 2. Körfez savaşı da (İmam'ın yoklu­ğunda) Saddam'ın hezimete uğramasıyla son bulur gibi görünüyordu. (Eğer savaş küfür-İman savaşı ise kıyamete kadar devam edecektir) Bölgede Saddam gibi kukla dik­tatörlerin ne yaptığı, ne yapacağı belirgin değildir ve müslümanların hiçbir zaman bu kuklalara güvenmesi de doğru değildir. Tarih bunun örnekleriyle doludur.

Şimdi İran İslam İnkılabı'na dönersek özetle şunları belirtmek gerekir: Her şeyden önce İnkılabı gerçekleşti­renler müslümanlandır. İnkılab ve Müslümanlar karizmatik vasıflara sahip İmam Humeyni'ye borçldurlar. Zira İmam'ın mesajları, çaba ve gayretleri, dua ve ihlası müslüman halka çığır açmıştır. Ona göre "Mücahidlerin, İmamların ve halkın misyonu despot rejimlere karşı is­yan ve savaş vermek olmalıdır. Eğer rejimin ordusu hal­kı öldürmeye çalışırsa halk bundan korkmamalıdır. Bu, islerinin kötüye gittiğinin belirtisidir ve bu rejim zamanı gelince halk tarafından yıkılacaktır... Mücahidler, imam­lar ve öncüler halkı seferber etmek için camileri kullan­malıdırlar, özellikle Cuma ve bayram günleri çok iyi de­ğerlendirmelidir... Halka öncüler birlik ve içice olmalı­dır. Halkla, İslam'ın sosyo-ekonomik çözümler getirdiği­ni kavratmak gerekir. Çalışmanın ağırlığı Üniversitelere kadar ulaşmalıdır..." gibi alternatif reçetelerle halkı uyan­dırmış ve İnkılabı gerçekleştirmiştir.

İnkılabın başarılı olmasının diğer bir nedeni de sünni İslam dünyasının hiç bir yerinde olmayan, devletten ba­ğımsız ulemanın çalışmaları ile onların halka dayanan ba­ğımsız ekonomik kaynağı olan humusun önemi büyüktür. Suriye, Mısır ve Türkiye'de olduğu gibi ulema (din adam­ları) satın alınmamıştı. Yine Şah'ın prestij kaybetmiş hasta bir diktatör olması, dış tehditlerin fazla etkin olamamaları, İran halkında Hz. Hüseyin’den gelen ge­leneksel şehadet anlayışı, başkaldırının tüm ülke sat­hında başlaması, her gün aşure ve her yer kerbela, Allah-u Ekber, Humeyni Rehber gibi sloganların ülke çapında heyecan yaratması ve halkı tek safta toplama çabası, ülkenin tamamen yabancıların güdümünde ol­ması, bir çok zengin kaynakların Amerika gibi pat­ronlara satılması vb. faktörler İnkılabı kolaylaştırmış.

İşte İran'da İnkılabı böyle gerçekleştirmişti İmam Humeyni. Bu bağlamda şunu belirtelim ki birçok insan, İmam'ın ölümünden sonra İslam'ın biteceğini, herşeyin eskisine dönüşeceğim söylüyordu. Fakat, hiç de durum öyle olmadı. İmam Allah'ın rahmetine kavuştu, ancak ye­rine halef olarak seçtiği seçkin insanlar İnkılabı ölünceye kadar taşıyacaklardır. Özellikle Rafsancani'nin siyasi de­hası inşaallah bu işi sonuna kadar götürecektir. 2. Körfez savaşında (İran'ın aleyhine olan) bir çok insan İran devle­tini takdir etmiştir. Hak üzere her bir çalışmalarında Allah'tan yardım diliyoruz. [235]


[234] Fethi Yekenle bir söyleşi; Girişim, Şubat 1987.

[235] Beşir İslamoğlu, İslami Hareketin Tarihi Seyri, Denge Yayınları, İstanbul, 1993: 302-312.