- İnsanlara Faydalı Olmak Ve Zarar Vermekten Sakınmak

Adsense kodları


İnsanlara Faydalı Olmak Ve Zarar Vermekten Sakınmak

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
sidretül münteha
Thu 10 November 2011, 08:29 pm GMT +0200
26. İnsanlara Faydalı Olmak Ve Zarar Vermekten Sakınmak

31. Amr'ın babası Yahya el-Mazinî'den: Resûlullah (s.a.v.): «Bir kimseye zarar vermek doğru olmadığı gibi, zarar gör­düğü birine aynı şekilde zararla karşılık vermek de doğru değildir.» buyurdu.[42]
 
32. Ebû Hüreyre (r.a.)'den: Resûlullah (s.a.v.) «Sizden biri duvarına komşusunun kiriş koymasına engel olmasın» buyurdu. Sonra Ebû Hüreyre der ki: «Sizin bu işten çekinmenize şa­şıyorum. Vallahi o kirişi omuzlarınıza koyarım»[43] [44]
 
33. Amr'ın babası Yahya el-Mâzini'den: Dahhak b. Halife, el-Urayd denen bir nehirden kendisi için bir su kanalı açtı. Bu suyu Muhanımed b. Mesleme'nin arazisinden geçirmek istedi. (Çünkü su ile kendi arazisi arasında bu kişinin arazisi bulunuyordu.) Muhammed geçirtmek istemedi. Dahhak ona:
«— Neden bana engel oluyorsun? Burdan geçecek sudan ya­rarlanırsın, o sudan içersin. Sana zararı olmaz» dedi. Muhammed yine razı olmayınca Dahhak, konuyu Ömer b. Hattab'a anlattı. Ömer b. Hattab da Muhammed b. Mesleme'yi (huzuruna) çağırdı ve Dahhak'a izin vermesini emretti. Muhammed:
«— Hayır, olmaz» deyince Ömer:
«— Niçin bir müslüman kardeşinin faydalanacağı şeye mani oluyorsun? Halbuki ondan sen de yararlanırsın, daima bu su ile arazini sulayabilirsin, sana hiç zarar vermez» dedi. Muhammed de:
«— Allah'a yemin ederim ki hayır» deyince Ömer:
«— Allah'a yemin ederim ki, senin karnın üzerinden bile olsa bu suyu geçirecek» dedi. Bunun üzerine Ömer, Dahhak'a o arazi­den suyu geçirmesini emretti. O da geçirdi.
 
34. Amr'ın babası Yahya el-Mazini der ki: Dedemin bahçesin­de Abdurrahman b. Avf in su arkı vardı. Abdurrahman b. Avf, bu su arkını bahçenin kendi arazisine daha yakın bir tarafina almak istedi. Bahçe sahibi buna razı olmayınca, Abdurrahman b. Avf ko­nuyu Ömer b. Hattab'a anlattı. Ömer de, Abdurrahman b. Avf in lehine suyun yerinin değiştirilmesine hükmetti.



[42] îbn Mâce (Ahkâm, 13/17), mevsûl olarak rivayet eder. Ayrıca bkz. Şeybanî, 804.
[43] Şafiiler, Hanefiler ve Malikiler, buradaki yasağın, mendupluğu bildirdiği görüşündedirler. Ebû hureyre'nin yukarıdaki ifadesi ise, Resûlullah (s.a.v.)'in komşu hakkında çok iyilik ve ihsanda bulunmayı emretmesin­den ileri gelmiş olmalıdır.
[44] Buharı, Mezâlim, 46/20; Müslim, Musâkat, 22/20, no: 136.

sumeyye
Wed 18 June 2014, 12:21 am GMT +0200
s.a.., müslüman kardesine zarar verecek davranislardan kaçinmali ve onun hayrina iyiligine ugrasmalidir.Konuda da güzel örneklerle bunu anliyoruz.Rabbim c.c birbirimize iyilik ve güzellikle davranabilmeyi nasip etsin insaallah.

ceren
Wed 20 June 2018, 03:11 pm GMT +0200
Esselamu aleykum. Rabbim bizleri onun rızası dairesinde yaşayan her anında iyilik yapıp islam alemine hayirli faydalı olan ve zarardan gunahdan kaçınan ve kurtuluşa erişen kullardan olalim inşallah. ..

Sevgi.
Thu 21 June 2018, 03:57 am GMT +0200
Aleykümüsselam gerçek mümin insanlara zarar vermez aksine faydalı olur inşaAllah

sedanurr
Thu 21 June 2018, 08:49 am GMT +0200
Ve aleykümüsselam mümin mümine zarar vercek şeylerden uzak durmalı aksine fayda sağlayacak işlere yönelmelidir

Bilal2009
Thu 21 June 2018, 01:54 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri insanlığa faydası olan işleri yapanlardan eylesin Rabbim paylaşım için razı olsun