- İman ve İslamın Niteliği

Adsense kodları


İman ve İslamın Niteliği

Smf Seo Versiyon , -- Seo entegre sistem.

rray
haber
Tue 3 November 2009, 05:21 pm GMT +0200
  İMAN VE İSLAMIN NİTELİĞİ

7-
İman, lügat manası bakımından, bir şeye inanmak ve bir şeyi doğrulamak demektir. "Bu iş böyledir, şöyledir" diye hüküm vermektir.


  Din teriminde ise, Yüce Allah'ın dinini kalb ile kabul edip Rasûlüllah sallallahu aleyhi ve sellem'in bildirdiği şeyleri kesin olarak kalb ile doğrulamaktır.


  İmanın aslı bu olmakla beraber bir engel hal bulunmadığı takdirde kalb ile kabul edilip inanılan bu hükümleri dil ile söylemek ve şahadette bulunmak lazımdır. Çünkü inanılması gereken şeyleri kalb ile benimseyip kabul eden kimse, bunları dili ile söylemezse, onun iman durumu insanlar tarafından bilinmez, onun müslüman olduğuna hükmedilmez.


  Kalb ile doğrulamak, dil ile söyleyip ikrar etmekle meydana gelen imanla beraber namaz kılmak ve oruç tutmak gibi ameller de gereklidir. Çünkü biz, bu görevleri yapmakla sorumluyuz. Bu görevleri yapmak imana kuvvet verir, imanın kalbdeki nurunu çoğaltır. İnsanı azabdan kurtarır. Yüce Allah'ın ihsan ve ikramlarına kavuşturur.


  8- "İslâm" sözüne gelince; Lügat manası bakımından İslâm, teslim olmak, boyun eğmek ve itaat etmektir. Din teriminde ise, Yüce Allah'a ve O'nun peygamberine itaat etmek, Peygamber Efendimiz'in din adına bildirmiş olduğu şeyleri kalb ile kabul edip dil ile söylemek ve onları güzel görmektir. İslâm aynı zamanda din manasına gelir.


  9- Gerçek din ile İslâm arasında esasta bir fark yoktur. Her gerçek din İslâmdır. Her İslâm da gerçek bir dindir; Buna müslümanlık da denir.


  Allah Teala'nın dinine sadece "din" denildiği gibi, millet şeriat, İslâm ve İslâm dini de denir. Bununla beraber "İslâm" sözü, bazen güzel ameller manasında, bazen da İman manasında kullanılır. Şeriat sözü de, ibadetler ve insanlar arasındaki ilişkilerle ilgili olan hükümlerin tümünde kullanılır.

ayşe
Fri 7 November 2014, 09:45 pm GMT +0200
Îman üç şekildedir. Kalp ile , dil ile ,amel ile. Amelsiz iman olur ama biz günahkar mümin olmak istemeyiz tabi ki. Rabbim iman üzere ölmeyi nasip etsin inşallah.

mevlüdekalınsaz
Sat 8 November 2014, 12:34 pm GMT +0200
Allah razi olsun aydınlatıcı bir konu..Rabbim inşAllah tam bir iman ve ihlas ile ona yonelebilmeyi , emirlerini yapıp nehylerinden  uzaklasabilmeyi nasip eylesin .

halim
Sat 3 October 2015, 02:16 pm GMT +0200
Esselamu aleykum; İnşaallah imanı ve islami kalplerde yaşayan allahın rızasına mazhar olan kullardan olmak duasiyla. . .
Allah razi olsun

Bilal2009
Sat 3 October 2015, 02:18 pm GMT +0200
Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah,  İslam dıştan iman ise içten yaşanır. Ikisi de birbirini etkiler . Yani iman arttıkça islam, islam arttıkça iman artar . Buradaki islamdan kasıt ibadetler , imandan kasıt ise itikattir.  Rabbim ( celle celaluhu ) bizlerinislamini da imanini da yukseltsin .

ceren
Sat 3 October 2015, 08:40 pm GMT +0200
Aleykümselam.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim.imanı tan olan,iman noktasında ilim alan,imanını ihlas noktasına getiren ve İslamın niteliğini anlayan ve yaşayan kullardan olalım inşallah...

Kevšer
Sun 4 October 2015, 03:55 pm GMT +0200
  Ve Aleykümüsselăm ecmain. Paylaşım için Rabbim Razı olsun kardeşim. İman ve İslam birbirini tamamlayan ve uygulanması vesilesi ile bizleri Mevlamız'ın Rızasını kazanmaya umut ettiren bir niteliktir. Rabbim bizlere bu niteliği anlayıp uygulayanlardan eylesin inşaAllah.